Att resa till Afrika i covidtider - allt du behöver veta
några blonda barn syns i en safarivan, i bakgrunden finns några elefanter. Att resa till Kenya med barn är enkelt
Resa till Kenya med barn – så får du bästa familjesemestern
May 31, 2021
vilda djur betar i Ngorongoro Crater i Tanzania
Inför safari och sol i Tanzania
July 26, 2021
några blonda barn syns i en safarivan, i bakgrunden finns några elefanter. Att resa till Kenya med barn är enkelt
Resa till Kenya med barn – så får du bästa familjesemestern
May 31, 2021
vilda djur betar i Ngorongoro Crater i Tanzania
Inför safari och sol i Tanzania
July 26, 2021
Visa alla

Att resa till Afrika i covidtider – allt du behöver veta

Trots att UD avråder från att resa till Afrika i covidtider är det ändå många som åker. Vi vet vad du behöver ha koll på och planera.

Trots att UD avråder från resor till alla afrikanska länder utom Rwanda fram till 1 september 2021 är det många som åker i alla fall. Vi har några kunder som åker redan denna vecka, till exempel.

Själv fick jag min andra dos vaccin mot Covid-19 i dag och om två veckor flyger vi till Kenya för att träffa släkten och därefter Tanzania för safari och en vecka på Zanzibar.

För den som planerar en resa till Afrika eller någon annanstans så här i covidtider är det ganska mycket att ha koll på.

Avbokning och ombokning av resor

Är du medveten om att du reser under en period då UD avråder från resor gäller inte att du kan avboka resan med hänvisning till paketreselagen. Men om landet du reser till väljer att stänga för inresande turister (efter din bokning men innan du ska resa) kan du få pengarna tillbaka eller boka om resan till andra datum. För dig som bokar en resa utanför UD:s avrådan så gäller paketreselagen.

Behöver vi visum när vi reser i covidtider?

Vissa länder kan ha ändrat sina regler på grund av Covid-19 eller kanske i största allmänhet. Till både Kenya och Tanzania behövs visum oavsett om du reser i covidtider eller inte.

Kenya ändrade sina inreseregler 1 januari 2021 och accepterar bara e-visum, åker du till Tanzania är det fortfarande möjligt att betala och få ditt visum vid någon av de internationella flygplatserna. Vill du resa till Afrika i covidtider ska du kolla SwedenAbroad för mer information om just ditt resmål.

maasai utsmyckning på några unga maasaimän, något du kan se om du åker till afrika i covidtider

Resa till Afrika i covidtider: vad gäller för att komma in i landet?

Nu kräver i princip alla afrikanska länder ett negativt PCR-test för att komma in i landet. Men det skiljer sig mellan länderna hur lång tid det kan gå från det att provet gjordes till dess att du kommer in i landet. I Kenya accepteras ett PCR-test som gjorts upp till 96 timmar innan ankomst till landet, i Tanzania kräver de att testet ska vara gjort senast 72 timmar innan du anländer.

Eftersom vi tillbringar två dygn i Kenya innan vi åker till Arusha kommer det test vi gör i Sverige för att komma in i landet inte räcka till för ankomst i Tanzania. Så vi har bokat provtagning på vårt hotell i Nairobi morgonen innan vi åker. På så sätt garanteras vi få provresultatet i lagom tid. Hellre ett test för mycket än en spolierad resa, så resonerar jag.

Många undrar om det inte räcker att visa upp sitt svenska covidbevis, med intyg om att de är färdigvaccinerade. Men även om turistorganisationerna i Afrika jobbar hårt för att även deras hemländer ska acceptera dessa i stället för PCR-test är vi inte där ännu. Så även om du är fullvaccinerad som jag behöver du göra PCR-test. 

Utöver PCR-test kan det finnas andra krav när du reser till Afrika i covidtider. Både Kenya och Tanzania till exempel kräver att du ska fylla i ett elektroniskt hälsobevis online innan du får komma in i landet. Formuläret får fyllas i max 24 timmar innan det är tänkt att du ska anlända och du förväntas svara på frågor om ditt hälsotillstånd.

En ensam lejonhanne promenerar förbi en väg i Maasai Mara. Reser du till Afrika i covidtider kommer du att mötas av färre turister.

När jag är framme – vad gäller då för afrikaresor i covidtider?

Har du kommit så här långt i din resa till Afrika i covidtider är resten förhållandevis enkelt. Det finns generella krav på ansiktsmasker/munskydd när du befinner dig på offentliga platser och självklart ska du hålla avstånd från andra. Många lodger och hotell kollar din temperatur när du anländer. Var beredd på att saker och ting tar betydligt längre än vanligt.

En ensam person står på en vacker, gyllene sandstrand med himmelsblått hav i bakgrunden och knappt ett moln på himlen. Resa till Afrika i covidtider kan innebära en helt underbar upplevelse.

I Kenya är det just nu till exempel utegångsförbud efter klockan 22 vilket medför att många restauranger stänger tidigt så att folk ska hinna hem. Reser du med inrikesflyg i till exempel Kenya eller Tanzania krävs att du bär godkända munskydd/ansiktsmasker, inte sådana av tyg.

Väl på safari eller stranden är det inte svårt att hålla distans. Och njuta av att uppleva helt andra naturupplevelser än hemma i Sverige.

För dig som rest till Afrika i covidtider och är på väg hem:

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du tar ett PCR-test så fort du kommer hem, och du som inte är fullvaccinerad bör hålla dig hemma i sju dagar. Men det kan också vara så att ditt flygbolag kräver ett negativt PCR-test för att du ska få kliva på. Dubbelkolla vad som gäller och se till att du hinner med alla tester som krävs.

Eftersom intresset för afrikaresor är stort har jag skrivit mer om vilka restriktioner som finns för dig som vill resa till Sydafrika, Tanzania och Kenya just nu. Ska du resa till ett annat afrikanskt land i covidtider är det bara att du hör av dig till oss för att få reda på vad som gäller.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.