Inför safari och sol i Tanzania - Afrikakompaniet
En av sakerna du kan göra under din resa till Afrika i covidtider är flyga ballong över Maasai Mara eller Serengeti
Att resa till Afrika i covidtider – allt du behöver veta
July 13, 2021
En leopard ligger på en trädgren och ser fundersam ut. Är Tanzania eller Kenya bästa landet för en safari?
Tanzania eller Kenya – vilket land ska du välja?
August 25, 2021
En av sakerna du kan göra under din resa till Afrika i covidtider är flyga ballong över Maasai Mara eller Serengeti
Att resa till Afrika i covidtider – allt du behöver veta
July 13, 2021
En leopard ligger på en trädgren och ser fundersam ut. Är Tanzania eller Kenya bästa landet för en safari?
Tanzania eller Kenya – vilket land ska du välja?
August 25, 2021

Tidernas kanske mest efterlängtade resa närmar sig. På tisdag åker vi till Kenya i några dagar och därefter påbörjas vårt stora Tanzaniaäventyr. Jag är så taggad!

Det känns helt overkligt att jag kommer att befinna mig i östra Afrika om några dagar. Jag har inte vågat hoppas att det blir av… Men PCR-testerna är gjorda och negativt resultat inkommet och då kan det ju ärligt talat inte finnas så många hinder kvar.

Till Kenya kan du ha gjort ditt PCR-test 96 timmar innan du reser men vi vågade inte chansa så bokade dem dagen innan vi åker, för att säkerställa att vi också hinner få ett svar.

Vi bor på samma hotell i Nairobi som för 1,5 år sedan, när jag bröt fotleden illa – Fairview Hotel. Det ska bli skönt att komma dit och slippa bli rullad i rullstol överallt, utan kunna gå för egen maskin. Det är ett trevligt hotell med härlig pool och grönskande trädgård. Och turligt nog ligger det i ett område nära där min ena kusin och en morbror bor. I Nairobi väljer vi boende utifrån att slippa den helt sjuka trafiken…

Vi har redan bokat middag med en del av släkten och lunch med en annan, och så nya PCR-tester dagen efter att vi kommit fram. Detta för att Tanzania kräver att de max är 72 timmar gamla. Så när umgänget är avklarat, alla tester är gjorda och vi har fått negativa resultat även i Nairobi (håll tummarna snälla!!) börjar det riktiga äventyret.

Geparder sitter på en höjd och tittar ut över savannen i Serengeti, Tanzania

Vi landar i Arusha 30 juli och bor en natt på Mount Meru Game Lodge. Hit skickar vi många av våra gäster att hämta igen sig efter den långa flygresan. Dagen därpå börjar safarin, som ska följa Tanzanias “Northern Circuit”. Eftersom det här mest är en jobbresa kommer vi att besöka flera olika lodger varje dag, men vi ska självklart spana efter djur också. Så här ser vår resplan ut:

Från Arusha till Tarangire

31 juli. Upphämtning i Arusha för vidare färd mot Tarangire National Park. Innan vi äntrar parken besöker vi också Arusha Coffee Lodge, som är lite mer upmarket än Mount Meru Game Lodge och det ställe dit våra resenärer ofta får en sista kaffepaus och toabesök innan safarin börjar.

Vårt boende vid Tarangire är Maramboi Tented Lodge, men under dagen ska vi också besöka Tarangire Safari Lodge och Kichuguu Camp. Det här är ställen som vi tänker oss att våra kunder också kommer att tycka om att bo på.

Tarangire, Lake Manyara och Karatu

1 augusti: Tidigt på morgonen får vi en guidad vandring vid sjön. Efter frukosten kör vi mot Mto Wa Mbu för att se byn. Hade vi haft tid hade vi åkt tuktuk genom byn med en lokal guide, men det är mycket att hinna med!

Därefter åker vi till Lake Manyara för lite safari nära vatten, och äter lunch på Gibbs Farm efter att ha passerat Kirurumu Tented Camp för att se hur det ser ut. Gibbs Farm är ett boende i Karatu, dit den med lite högre budget kan bo över natten efter ett besök i Ngorongorokratern, till exempel. Efter lunchen där åker vi och tittar på Marera Valley Lodge, ett bra budgetalternativ för den som vill bo i trakten. Vi siktar dock mot Ngorongoro Farm House, som passar de flesta budgetar. Det är en gammal kaffeplantage och de odlar ekologiska grönsaker, så det finns möjlighet att titta runt i trädgården. Eller kanske bara plaska i poolen.

Ngorongorokratern

2 augusti: Från Karatu är det så dags för en safaritur ner i Ngorongorokratern, en av Tanzanias absolut bästa upplevelser. Vi bor på Lions Paw Camp men ska också besöka Ngorongoro Rhino Lodge under dagen. I dag blir det få besök på boenden och fokus på safari, det ser jag verkligen fram emot!

Ngorongoro och Serengeti

3 augusti: Från Ngorongoro åker vi nu mot Serengeti. Innan vi lämnar området ska vi hinna med ännu ett besök på ett boende, Ngorongoro Serena. Därefter åker vi mot Nabi där vi äter vår medhavda lunch, och innan vi kommer till Serengeti hoppas jag att vi hinner besöka Olduvai Gorge. Både i Serengeti och i Tarangire ska det vara riktigt bra att följa Den stora migrationen, som pågår för fullt. Så jag har stora förhoppningar om en makalös upplevelse. I natt bor vi på Serengeti Mara River Camp.

Heldag i Serengeti

4 augusti: En heldag i Serengeti hägrar, och så besök på två boenden, Kati Kati Tented Camp och Lahia Tented Lodge. Många av våra gäster väljer Kati Kati för äkta bushkänsla med boenden i riktiga tält, vilket drar ner priset. LahiaTented Lodge är mer en traditionell lodge, där du visserligen bor i tält men de är mer bastanta, uppsatta på plattform med riktigt tak. Vi ratar bor på Kubu Kubu Tented Lodge, som flera av våra kunder har gjort. Kubu Kubu ligger mitt i Serengeti med lagom avstånd till alla parkens olika höjdpunkter.

Slutet på safarin

5 augusti: Nu börjar äventyret lida mot sitt slut. Vi skulle egentligen bott på Ngorongoro Farm House men eftersom vi flyger från JRO mot Zanzibar tidigt nästa morgon blir det i stället KIA Lodge i Arusha. Men innan vi kommer dit ska vi besöka femstjärniga Gran Melia Arusha och äta middag där.

Zanzibar från ovan

Mot Zanzibar!

6 augusti. Vi landar på Unguja redan kl 8.40 och bor första natten i Stone Town. Där ska vi besöka Emerson on Hurumzi och Emerson Spice Hotel, och på det sistnämnda ska vi äta en fyrarätters middag på deras takrestauran, Tea House. Men vi bor på nyöppnade Upendo House.

Lite vila på östkusten

7 augusti. De flesta av våra gäster bor på Zanzibars östra kust. Även om tidvattnet kan påverka havet så att det inte är möjligt att bada i det hela dagen är det hit vi rekommenderar våra resenärer att åka. Här finns mängder med mysiga, små boutiquehotell och gästhus. På vägen mot vårt boende Sharazad Boutique Hotel passerar vi förbi Fumba Beach Lodge och White Sand Luxury Villas & Spa. Dagen därpå har jag ordinerat vila och upphämtning och det enda som är bokat då är middag på ikoniska The Rock.

9 augusti. Dags att byta boende! För även om jag vet att jag behöver vila vore det tjänstefel att åka till Zanzibar och inte kolla in lite olika boenden. Så nu kör vi norrut på östkusten mot Pongwe Beach Hotel. Men på vägen ska vi besöka inte mindre än fem andra ställen. Håll i er: Vi kollar in Mwezi Boutique Resort, Uzuri Villa, Fun Beach Hotel, Qambani Luxury Resort och Upendo Beach (systerhotell till stället vi övernattar på i Stone Town). Sen tar vi det lugnt en dag.

11 augusti. Vår sista anhalt är ett bucket-list-ställe för många. Manta Resort på ön Pemba är barfotalyx så det förslår, och det tänker vi minsann dra nytta av. I boendet här ingår alla måltider, all dryck och en spabehandling om dagen. Vi kommer inte att sova i undervattensrummet men vi ska definitivt titta på det. Vi stannar här i tre nätter innan vi flyger hem mot Sverige igen.

Är du sugen på att hänga med på denna resa så ska du följa Afrikakompaniet på Instagram. Jag kommer att uppdatera Instagram Stories och flödet med ojämna mellanrum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.