Tanzania eller Kenya – vilket land ska du välja?
vilda djur betar i Ngorongoro Crater i Tanzania
Inför safari och sol i Tanzania
July 26, 2021
Tina Sayed Nestius, vd för Afrikakompaniet, vid Victoriafallen
Hur är läget, egentligen?
September 24, 2021
vilda djur betar i Ngorongoro Crater i Tanzania
Inför safari och sol i Tanzania
July 26, 2021
Tina Sayed Nestius, vd för Afrikakompaniet, vid Victoriafallen
Hur är läget, egentligen?
September 24, 2021
Visa alla

Tanzania eller Kenya – vilket land ska du välja?

Tanzania eller Kenya? Var finns den bästa safarin, den bästa stranden – och var får jag mest för pengarna? Vi reder ut det en gång för alla.

Grannländerna Tanzania och Kenya är sedan länge populära destinationer för safari och sol och bad. Men många gånger är det svårt att veta vilket land som passar bäst för livets äventyr. Speciellt du som bara tänker åka till Afrika en gång i livet vill ju maxa möjligheten till en oförglömlig upplevelse. Så – här kommer facit. Ska du välja Tanzania eller Kenya?

Var finns bäst safari – i Tanzania eller Kenya?

Båda länderna har sina fördelar, helt klart. Och det är nog personligt vad just du tycker är bäst. Så jag ska gå igenom några av likheterna och skillnaderna mellan en safari i Tanzania och en i Kenya.

En buffel poserar fint framför en stor mängd antiloper i Ngorongoro Crater. Vi reder ut en gång för alla om du ska välja Tanzania eller Kenya för din semesterresa.

En buffel i Ngorongoro Crater

Likheter mellan Tanzania och Kenya

För att få en ultimat safariupplevelse i Tanzania eller Kenya krävs att du reser omkring i landet. De olika nationalparkerna och reservaten har olika karaktär och olika uppsättning djur. Till exempel är nationalparken Amboseli i Kenya, som ligger i skuggan av Kilimanjaro, väldigt rik på elefanter. Du ser visserligen elefanter i de flesta nationalparker i Kenya, men inte samma mängder som i Amboseli. Och på samma sätt är nationalparken Tarangire i norra Tanzania också ett elefantparadis, men utan våtmarkerna som karakteriserar Amboseli.

I båda länderna finns en djurrikedom som du knappt ser någon annanstans i världen. I Maasai Mara är det möjligt att se olika antiloper, strutsar, elefanter, zebror och noshörningar på savannen på en och samma gång. I Ngorongoro Crater finns otroliga mängder zebror och gnuer. Det här är upplevelser som knappt går att beskriva med bilder, utan de måste upplevas.

ett stort antal gnuer korsar Marafloden. Den stora migrationen då miljontals gnuer förflyttar sig kan ses i Tanzania eller Kenya.

Gnuer korsar Marafloden i norra Serengeti

Det är möjligt att följa Den stora migrationen i Tanzania eller Kenya, men det är olika var och när du får bäst upplevelse. Till Kenya kommer djuren i juli/augusti, och de vänder tillbaka mot Tanzania framåt oktober. Under den här perioden korsar de Marafloden, som flyter genom norra Serengeti i Tanzania och Maasai Mara i Kenya. Under stor dramatik passerar de förbi väntande krokodiler, som ganska enkelt kan plocka på sig det de önskar, som på buffé eller smörgåsbord.

Gnuerna befinner sig i Tanzania resten av året – i februari kalvar de i Serengetis Nduturegion och i maj och juni korsar de Grumetifloden i Serengeti. Oberoende av vilket land du väljer – Kenya eller Tanzania – kommer du att få en häftig och minnesvärd upplevelse.

Är du nyfiken på kultur och människor? Nomadfolket massajerna finns i båda länderna, och du kan besöka en äkta massajby oavsett om du åker till Tanzania eller Kenya. Du bokar besöket i samband med din safari, och du får en unik möjlighet att lära dig mer om detta spännande folkslag, kända för sin mod, sina rödfärgade klädnader och de höga hoppen. Pengen som du betalar för att besöka byn går oavkortat till massajerna, och används för att bygga skolor, se till att de får sjukvård och annat viktigt.

maasai utsmyckning på några unga maasaimän, något du kan se om du åker till afrika i covidtider

Vare sig du väljer Tanzania eller Kenya kan du flyga varmluftsballong över savannen. Det är ett förhållandevis dyrt nöje som kostar någonstans mellan SEK 4500 och 5000 per person men en otroligt häftig upplevelse att svischa ovanför en hjord elefanter eller tusentals gnuer. Speciellt om du gör det i migrationstider.

Skillnader mellan länderna

I Tanzania är den vanligaste safariupplevelsen att köra Northern Circuit. Oftast landar du på Kilimanjaros flygplats, övernattar i Arusha och tar dig sedan vidare till Ngorongorokratern och Serengeti för din safari, ibland med stopp i parkerna Tarangire och/eller Manyara. Det är stora avstånd att täcka in och ska du få en helhetsupplevelse rekommenderar jag att du är på resande fot i minst fyra eller fem nätter. Det är givetvis fullt möjligt att flyga till Serengeti med inrikesflyg och bara göra sin safari där och i Ngorongorokratern på några nätter. Men enligt min mening missar du då en hel del och har ändå transportsträckor på flera timmar.

Två varmluftsballonger svävar över Marafloden i Maasai Mara, Kenya. Vare sig du väljer Tanzania eller Kenya för din safari kan du lägga till denna upplevelse.

Två varmluftsballonger svävar över Marafloden i Maasai Mara.

Gör du din safari i Kenya har du lite större valmöjlighet. För att komma till Maasai Mara från Nairobi med bil passerar du ändå förbi Lake Naivasha. Sjön ligger vackert i det jättelika gravsänkesystemet Rift Valley. Här finns gott om flodhästar och krokodiler och efter en tur på sjön kan du göra en walking safari på Crescent island. Så du kommer ut ur bilen för att göra något annat. Sedan går det givetvis att kombinera Maasai Mara med Amboseli, Lake Nakuru med mera. Då kan det också bli väldigt stora avstånd.

Vill du flyga till Maasai Mara eller någon av de angränsande privata reservaten får du en riktigt bra safariupplevelse på en hanterbar yta. Serengeti (som ju egentligen är samma park, fast på andra sidan gränsen mot Tanzania) är väldigt mycket större vilket också innebär att det kan bli mycket körning för att se något häftigt. Det problemet har du sällan i Maasai Mara.

En annan skillnad som kan påverka om du väljer Tanzania eller Kenya för din safari är just det där med privata reservat. I Tanzania, precis som i Kenya, är parker och reservat öppna för alla. Men i Serengeti och Ngorongoro störs du sällan av privata bilar eller oseriösa safariföretag som beter sig oansvarigt bland djuren, även om det kan bli trafikstockning vid en leopard. I Maasai Mara, Nakuru National Park och även Nairobi National Park kan du faktiskt få riktigt tråkiga upplevelser, med alldeles för många bilar, bilköer vid häftiga vilda djur eller till och med sådana som försöker störa sovande lejon så att de ska röra på sig.

Två lejonhonor tar det lugnt i skuggan. Vare sig du väljer Tanzania eller Kenya är du nästan garanterad att se lejon.

För en mer exklusiv safari i Kenya kan du komma bort från bilköerna och stöket. Boka en safari i ett privat reservat så är det begränsat hur många safaribilar som får stanna till vid exempelvis en leopard eller en flock lejon, oftast enbart tre eller fyra stycken. I de privata reservaten i Kenya har du också möjlighet att göra en walking safari med guide, samt nattsafari efter mörkrets inbrott för att se de nattaktiva djuren. Nattsafari kan göras i Lake Manyara i Tanzania, men det finns inte privata reservat på samma sätt där.

Viltparkerna i de södra delarna av Tanzania är lite ovanligare safarimål, men där får du lite samma upplevelse som i de kenyanska privata reservaten. Du flyger in från Zanzibar eller Arusha, gör en safari på två-tre nätter eller flyger mellan lodger i de olika parkerna, främst Selous och Ruaha, och flyger ut igen. Det är dyrt men fördelen är att du slipper sitta många timmar i bil. Den jättelika savannen som finns i Serengeti och Maasai Mara med omnejd lyser dock med sin frånvaro, även om djurupplevelsen i sig är häftig.

Min subjektiva åsikt är alltså att i kampen mellan att välja Tanzania eller Kenya får du den allra bästa safarin på privat reservat i Kenya. Detta ligger generellt sett högre i pris än en “vanlig safari”. Och eftersom min åsikt också är att alla borde uppleva Ngorongorokratern en gång i livet tycker jag att du som inte har möjlighet att välja att göra din safari i privat reservat i Kenya då ska välja Tanzania.

Var finns bäst sol och bad – Zanzibar, Tanzania eller Kenya?

En safari avslutas bäst med några sköna dagar på stranden. Men vilken kust ska du välja? Är kraven kritvita stränder, tropisk värme och azurblått hav kommer du att bli nöjd vart du än tar vägen. Men det finns några andra skillnader som kan påverka ditt val mellan Tanzania eller Kenya.

sandstrand och blått hav hittar du vare sig du väljer Tanzania eller Kenya för din semester

Kenyas kust är lång och välexploaterad, så här finns definitivt väldigt mycket att välja mellan. Min favoritplats på jorden är den lilla ön Lamu, som ligger ganska långt norrut och tyvärr finns det en liten risk för oroligheter här, vilket gör att vi just nu inte rekommenderar våra kunder att åka hit.

Diani Beach sägs vara landets bästa strand, med ett flertal boutique-hotell och boenden som passar både familj och dig som reser med din partner. Här finns till exempel svenskägda all-inclusivehotellet Kinondo Kwetu och legendariska Sands of Nomad.

Malindi och Watamu passar dig som har en mer begränsad budget, båda är mer äkta Kenya än resortstarka orter, men väldigt charmiga. Och utanför Watamu finns en av Kenyas största marina parker, med ett vattendjursliv väl värd att utforska.

en traditionell fiskebåt i klart havsvatten i Tanzania

Det går också att åka till Tanzanias kust, även om det inte är särskilt vanligt. Dar Es Salaam har flera bra stränder, och nära Bagamoyo någon timme norrut från Dar kan vi erbjuda boende på en egen ö, Lazy Lagoon Island.

Men jag måste ändå säga att det är en annan ö, eller rättare sagt ögrupp, som är vinnaren i denna kamp. Zanzibar är lättillgängligt vare sig du flyger från fastlandet i Tanzania eller Kenya, men har också många olika valmöjligheter, vilket ger en bra prisbild. Du kan bo i trevliga, fräscha boutiquehotell på stranden för så billigt som USD 85 per dubbelrum i lågsäsong. Betalar du samma priser i Kenya kan jag inte garantera att det är vare sig lika fräscht eller härligt. Och på Zanzibar finns dessutom stränder som passar alla typer av resenärer.

Givetvis finns det också nackdelar med Zanzibar. Den största nackdelen är tidvattnet – bor du någon annanstans än på nordligaste delen av huvudön Unguja får du räkna med att inte kunna bada i havet hela dagen. Å andra sidan har alla boenden pool, och har du ett par strandskor kan du utforska revet. Vi rekommenderar helst boenden på öns östra och sydöstra sida därför att det är lättare att hitta just de där mysiga boutiquehotellen som inte kostar skjortan där. I norr, på populära stranden Nungwi, har du att välja mellan lyxiga femstjärniga resort eller backpackerställen, och inte så mycket däremellan.

Färgglada fiskar i Indiska Oceanen. Du kan dyka och snorkla i Tanzania eller Kenya.

Vill du dyka, snorkla eller ägna dig åt vattensporter? Det är möjligt vare sig du väljer Tanzania eller Kenya. Mafia Island söder om Zanzibar har riktigt bra dykning och Watamu Marine Reserve i Kenya har också mycket att erbjuda.

Alldeles oavsett var du hamnar får du nästan alltid räkna med beach boys som vill sälja dig något eller ta med dig på en båttur. Om du inte är intresserad är det bara att tacka nej och fortsätta gå, är du intresserad får du räkna med att köpslå angående priset.

Vilket land är billigast, Tanzania eller Kenya?

När det gäller att boka en safari får du räkna med att betala ungefär lika mycket i båda länderna. Med skillnaden att bokar du privat reservat i Kenya kommer det förmodligen att kosta lite mer än en “vanlig” safari i Tanzania. Men här vill jag peta in en liten brasklapp: att du förmodligen behöver lägga mer tid på din tanzanska safari så i slutändan kan det gå på ett ut.

När det gäller ländernas ekonomi är Kenya stabilare än grannlandet Tanzania, vilket ger till följd att det också är något dyrare där. Vill du äta på restaurang i Kenya är mat och vin nästan i nivå med Sverige. I Tanzania är det väldigt billigt att äta och dricka, en huvudrätt på en helt vanlig restaurang på Zanzibar kostar någonstans mellan 50 och 100 kronor.

Tanzania eller Kenya? Maten är snarlik men Tanzania är billigare. På bilden grillade räkor och vit vin som serveras en suddig person.

När det gäller shopping är det ungefär samma sak, Tanzania är för det mesta lite billigare än Kenya. Men i båda länderna är det viktigt att pruta, särskilt av gatu- eller strandförsäljare.

Infrastruktur, trafik, internet och telefon

Kenya är det mer utvecklade landet vilket innebär att det mesta funkar betydligt bättre där. Oavsett om du åker till Tanzania eller Kenya kan du till exempel köpa ett inhemskt sim-kort för att ringa och ta emot samtal, samt för att kunna surfa på internet.

I Kenya fungerar dessa överallt, 4G-systemet är välutvecklat och du har service mitt ute i bushen. Så är inte fallet i Tanzania. Även med ett dyrt sim-kort finns bra uppkoppling enbart i de större städerna. I Serengeti får du förlita dig helt på safarilodgernas wifi. Så det är egentligen helt onödigt att investera i ett sådant. Enda gången det KAN vara en idé att köpa ett sådant sim-kort i Tanzania är när du ska vara på Zanzibar ett tag och inte vill jaga wifi. I princip alla boenden i både Kenya och Tanzania erbjuder kostnadsfri wifi av varierande kvalitet.

När det gäller biltrafiken är den betydligt värre i Kenya och kanske framför allt Nairobi, jämfört med Tanzania. Så tillbringar du några dagar där behöver du räkna med att transporter kan ta tid. Berätta gärna vad du vill uppleva i Kenya så försöker vi boka in er på ett boende som ligger rätt i förhållande till detta. Alla safarioperatörer vi jobbar med kör stora safaribilar med fyrhjulsdrift och chaufförerna är välutbildade i både säkerhet och trafikvett.

Upplevelser utöver safari och sol & bad i Tanzania eller Kenya

De flesta åker till östra Afrika med ambitionen att kombinera en häftig safariresa med några avkopplande dagar på en tropisk strand. Men det finns faktiskt mer att uppleva – i båda länderna.

Nairobi – unik storstad med mycket att erbjuda

Du som reser till Kenya landar oftast i Nairobi, och i stället för att hasta iväg på din safari rekommenderar jag att du tillbringar några nätter här för att lära dig mer om denna smältdegel till stad. Vill du lyxa till det ordentligt bokar du in dig på Giraffe Manor ett par nätter. Vill du inleda din safari direkt du kliver av planet rekommenderar jag ett par nätter på The Emakoko som ligger i anslutning till Nairobi National Park. Viltet i parken är fantastiskt och det är verkligen unikt med en nationalpark med skyskrapor i bakgrunden.

Men även om du bor på ett vanligt hotell i stan kan du lära dig mer om landet och dess historia, besöka föräldralösa elefanter och noshörningar på David Sheldrick’s Wildlife Trust, mata giraffer med morötter på Giraffe Centre och shoppa loss på ambulerande massajmarknaden på Village Market en fredag eftermiddag.

Kaffe i Tanzania

Både Kenya och Tanzania är stora kaffeexportörer, men fördelen med Tanzania är att många av kaffeplantagerna ligger i samma områden som du passerar när du ska göra din safari. I trakten kring Arusha och Karatu finns gott om olika kaffefarmer som du både kan besöka och bo på. Och på varje sådant ställe kan du lära dig mer om kaffebönans väg från buske till din kaffekopp. När vi bodde på Ngorongoro Farm House i Karatu fick vi en intressant och interaktiv föreläsning av Babadingi, vice hövding av Iroqw-stammen, som gav mersmak. Och då dricker jag inte ens kaffe!

Babadingi står framför en kaffebuske och berättar om kaffebönans väg till din kaffekopp.

Babadingi berättar om kaffebönan.

På lite lyxiga Gibbs Farm i Karatu kan du till och med lägga lite mer tid, minst två nätter, på att njuta av deras ekologiska trädgård samt kaffefarm. I dessa härliga omgivningarna njuter du av frisk luft, en vacker trädgård samt utsökt service. Gibbs kan vara en bra utgångspunkt för din safari i Ngorongoro Crater, Lake Manyara eller Tarangire.

Kilimanjaro – från Tanzania eller Kenya?

två elefanter i förgrunden och Kilimanjaro i bakgrunden

Kilimanjaro är Afrikas högsta berg och ligger påpassligt nog också precis där de flesta landar när de ska på safari i Tanzania. Och faktum är att är du någorlunda vältränad och uthållig är det fullt möjligt att klättra uppför berget på ungefär en vecka. En makalöst häftig upplevelse att krydda din Afrikasafari med. Men faktum är att vill du se Kilimanjaro i all dess prakt gör du det mycket bättre från Kenya och nationalparken Amboseli. En klar dag kan du få till fantastiska bilder med elefanter i förgrunden och Kilimanjaro i bakgrunden.

Viltkonservation i Laikipia, Kenya

I skuggan av Afrikas näst högsta berg, Mount Kenya, ligger de båda privata konservaten Ol Pejeta och Lewa. Dessa har blivit världskända för sina insatser för de vilda djuren. Ol Pejeta har de två sista Northern White noshörningarna i världen, och det finns möjlighet att besöka dem och höra mer om hur de skyddas. Du som är intresserad av viltvård och vill få en unik möjlighet att komma nära noshörningar bör definitivt fundera på att utöka din Kenyasafari med ett besök i Laikipia-distriktet. Här kan du dessutom korsa ekvatorn! Det kan du inte i Tanzania.

Summering: Vilket ska du välja, Tanzania eller Kenya?

Är du en sådan som funderar mycket på vilket land som är bäst av Tanzania eller Kenya, så har du kommit rätt. Och mitt ganska tråkiga svar är att du ska välja båda. Eller rättare sagt, kombinera. Även om safarin i Tanzania är ypperlig och oförglömlig är en safari i privat reservat i Kenya snäppet bättre. Landar du i Nairobi kan du med fördel stanna där några dagar eller åka till Lake Naivasha för en häftig upplevelse med flodhästarna i sjön och walking safari bland gnuer och zebror. Men för sol och bad i världsklass åker du till Zanzibar. Där finns de där tropiska sandstränderna med azurblått hav som du drömmer om, och till rimliga priser.

Men – väljer du Tanzania för din safari är det absolut inte ett nerköp. Ngorongorokratern är unik och något som jag tycker att alla borde uppleva. Så oavsett vilket land du fastnar för kommer du att ha fått upplevelser för livet. Och du som kanske känner att du bara vill testa på det här med safari – jag rekommenderar verkligen att du besöker Sydafrika. Du får en riktigt bra safari och kan bygga på med mycket annat, till ett betydligt bättre pris.

Kontakta oss för att börja planera ditt östafrikanska äventyr. Vi hjälper dig oavsett vilket land du väljer – Tanzania eller Kenya. Eller till och med om du vill åka någon annanstans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.