Safari nära stan – en unik upplevelse - Afrikakompaniet
Antbear Lodge – bra läge i Drakensberg
December 18, 2019
Old Drift Lodge, Zambezi National Park, Victoriafallen
Old Drift Lodge – en oas från svunna tider
January 15, 2020
Antbear Lodge – bra läge i Drakensberg
December 18, 2019
Old Drift Lodge, Zambezi National Park, Victoriafallen
Old Drift Lodge – en oas från svunna tider
January 15, 2020

Nairobi National Park i Kenya är något så unikt som safari nära stan. 30 minuter efter att du har lämnat utrikesterminalen på internationella flygplatsen kan du se ditt första lejon. 

När jag var barn växte jag upp med Nairobi National Park som granne. Så för mig var det inget konstigt att det bara en halvtimme från en modern miljonstad fanns en nationalpark där lejon, giraffer, noshörningar och leoparder regerade. Men som vuxen safarifantast vet jag hur otroligt unikt det är.

Tanken var att jag skulle tillbringa 10 dagar på min favoritö Lamu i julas, men stjärnorna ville annorlunda och jag bröt benet riktigt illa första dagen i Kenya, bara timmar innan vi skulle flyga till ön. Det kanske kommer ett separat inlägg om det så småningom. Lamu är inte supertillgängligt och därför valde vi att stanna kvar i Nairobi efter mina fyra dygn på sjukhus. Men efter ett antal likadana dagar på hotellet började jag få lappsjuka. Så jag ordnade en safari med guide i Nairobi National Park på nyårsafton.

Lättillgänglig safari nära stan och flygplatsen

Det finns flera olika entréer till parken. Kommer du från Jomo Kenyatta International Airport behöver du inte köra hela vägen in till Nairobi, utan det finns en ingång i närheten. Men befinner du dig i Nairobi finns huvudentrén nära inrikesflygplatsen Wilson Airport. Så länge trafiken är hanterbar i stan är du bara 20 minuter bort från centrum.

Mångfald av djur

Förutom svårigheten med att kliva in i en safaribil hoppandes på ett ben med kryckor var det en fantastisk dag och en upplevelse jag varmt rekommenderar. På Nairobi National Park huserar alla Big Five utom elefanten. Elefanter behöver mycket plats, och parken är ganska liten, 117 kvadratkilometer. Dessutom finns mängder med andra djur- och  fågelarter.

safari nära stan, Nairobi National Park, ostriches strutsar

Givetvis går det att köra in i parken på egen hand, men jag rekommenderar varmt att åka in med safaribil och guide. Vår guide William var extremt involverad i parken. Han åker dit på sin fritid bara för att hänga – snacka om hängivenhet! Framför allt berättade han mycket om problematiken med att parken i princip är helt omgiven av bebyggelse. Urbaniseringen påverkar verkligen de vilda djuren. Till exempel finns det numera en (visserligen mycket efterlängtad) tåglinje mellan Nairobi och Mombasa. Problemet är att tågspåret går direkt igenom parken. “The Monster” kallade William det för.

safari i stan, Nairobi National Park

Boende med äkta safarikänsla

För den som verkligen vill maxa bushkänslan på sin safari nära stan finns det faktiskt några boenden nära parken. Ett tältläger mitt i parken, det enda av sitt slag, Nairobi Tented Camp. The Emakoko är en fin, upscale lodge som ligger i anslutning till parken. Vi fick möjlighet att äta lunch där och det var utsökt – mycket bättre än på många andra ställen. Intimt och personligt på samma sätt som många av de andra boendena vi erbjuder. Ololo Lodge ska också vara riktigt fint, ett fantastiskt boende nära stan men ute i bushen.

Vår safaridag

Vi såg ett lejon i ett träd, en svart noshörning på håll, mängder med antiloper och giraffer, en buffel som svalkade sig en krokodilstinn liten damm och mycket mycket mer. Det allra häftigaste var ändå lejonet i trädet. Att att de har börjat klättra upp i träden var nytt enligt William, det hade börjat sedan den mycket långa regnperioden. Den rådande teorin är att de tycker marken är för blöt.

safari nära stan, Nairobi National Park

Ska du till Kenya och ändå landar i Nairobi är det här ett fantastiskt sätt att inleda eller avsluta din safari. En unik upplevelse som inte många varit med om. Eller om du bara har kort tid på dig i landet hinner du ändå få en safariupplevelse över en dag. Det är ju inte fy skam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.