Lamu

Paradisön Lamu ligger norr om Malindi och här kan du inte annat än ta det lugnt. Stranden Shela är 12 kilometer lång så du är garanterad en känsla av ensamhet, förutom om du ligger precis nedanför Peponi Hotel. För tillfället avråder UD från resor till Lamu, så vi rekommenderar inte att åka dit – då gäller nämligen inte din reseförsäkring.

På ön finns nästan inga bilar – här tar du båten eller en åsna dit du vill komma, eller så promenerar du. De typiska östafrikanska segelbåtarna dhow är ett vanligt inslag och det är enkelt att åka ut på en sunset sail med en pålitlig kapten. Eller varför inte åka ut och snorkla lite?

På Lamu kan du hyra ett eget hus nära stranden utan att behöva tänka på matlagning eller städning – husen har egen kock och städpersonal. Eller så väljer du att bo i fantastiska paradisboenden på Kizingoni beach – en än mer privat strand än Shela. 

Bästa tiden att åka till Lamu

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

En kort flygresa från Malindi ligger Lamu. Denna ö ligger lite längre norrut än Malindi och Watamu. Detta innebär att även om klimatet är snarlikt, kan den långa regnperioden sträcka sig ända till juni. Är du sugen på strandsemester är det bättre att satsa på juli eller augusti, då temperaturerna är något svalare än resten av året. Hetast är det i mars och april. Men Lamus kända vindar svalkar även under de hetaste månaderna – här är det superviktigt att tänka på att solen är stark även om det inte känns så varmt.

Peponi Hotel

Detta familjeägda lilla hotell ligger bara meter från den 12 kilometer långa stranden Shela, en båtresa från Lamu Town. Här finns 28 rum, alla med utsikt över havet. Här finns även pool och en bra restaurang som lockar betydligt fler än bara de som bor på hotellet.

Peponi Hotel Shela

Shela Houses

Ett boende som passar dig som reser i en större grupp – med familj eller vänner. Det finns tre olika hus Shela House, Beach House (med pool) och Palm House. Alla är inredda i traditionell Swahilistil. I hushyran ingår kostnaden för en kock, serveringspersonal och städpersonal. Det enda ni behöver göra är att bestämma vad ni ska göra om dagarna.

The Cabanas

Ännu mer isolerat än Shela ligger Kizingoni Beach på Lamu. Här hittar du The Cabanas, Clubhouse och även Pepo House.The Cabanas är 8 stugor placerade för maximal avskildhet, och passar dig som reser ensam eller kanske dig som önskar en romantisk upplevelse. Clubhouse är ett mer hotelliknande boende och Pepo House, som hyrs på samma sätt som Shela Houses, rekommenderas för er som reser tillsammans.

Fatumas Tower

Mysigt och prisvärt bed & breakfast-boende i fantastisk grönska. Stranden Shela må vara några meters promenad bort men här bor du som i en egen liten by. I den lummiga trädgården finns ett torn med rum samt några andra fristående boenden. För dig som vill svalka dig finns en liten plunge pool och på kvällarna kan du äta middag (om du vill) i trädgården – kocken bestämmer vad som bjuds.