Hur är läget, egentligen? - Afrikakompaniet
En leopard ligger på en trädgren och ser fundersam ut. Är Tanzania eller Kenya bästa landet för en safari?
Tanzania eller Kenya – vilket land ska du välja?
August 25, 2021
en helikopter cirkulerar runt Taffelberget och Kapstaden. Nu när UD avrådan Afrika hävs är detta möjligt att göra igen.
UD:s avrådan för resor till Afrika hävs
September 24, 2021
En leopard ligger på en trädgren och ser fundersam ut. Är Tanzania eller Kenya bästa landet för en safari?
Tanzania eller Kenya – vilket land ska du välja?
August 25, 2021
en helikopter cirkulerar runt Taffelberget och Kapstaden. Nu när UD avrådan Afrika hävs är detta möjligt att göra igen.
UD:s avrådan för resor till Afrika hävs
September 24, 2021

Under hela Coronapandemin har jag fått frågan många gånger. Hur är läget – egentligen? Här kommer svaret. 

Jag tänkte att det vore kanske på sin plats att bli lite mer personlig. För Coronapandemin har varit en berg- och dalbana utan dess like, och då syftar jag inte på den personlig oro många av oss har känt och sjukdomen som så många har drabbats och dött av. Det är ett helt annat kapitel. Utan hur det har påverkat Afrikakompaniet.

Bilden ovan på en stort leende Tina är tagen vid Victoriafallen. Vi reste dit i oktober 2019 och det var vår sista riktiga resa före Corona. Jag väljer att bortse från resan till Kenya i december 2019 då jag bröt fotleden illa och låg på sjukhus i flera dagar. Då hade jag ingen aning om vad som skulle komma, och tur var väl det.

Nu, när vi kanske ser ett slut på detta galna år, börjar det bli möjligt att titta tillbaka, rannsaka och analysera. Göra ett slags bokslut. Jag skrev om året som vi alla ville glömma i slutet av 2020, och konstaterade då att jag lärt mig att det mesta löser sig.

Men min största lärdom under hela pandemin har varit att saker och ting kan förändras precis när som helst. Vilket har varit oerhört jobbigt eftersom jag gillar att veta hur saker är. Hur saker kommer att bli. Månaderna mellan påsk och midsommar var några av de jobbigaste månaderna jag upplevt. Jag oroade mig för precis allt och kände mig totalt vilsen. Samtidigt som jag skulle lugna resenärer och eventuella kunder.

Till slut gav jag upp och tog ledigt. Samtidigt bestämde min man och jag oss för att resebyrån ska leva kvar även efter Corona. Även om det innebär att vi betalar räkningar ur egen ficka. Det var skönt, då visste jag i alla fall någonting.

En strand, ett knä, fötter och ett par birkenstocks.

Fokus för sommaren 2020. Strand, bra böcker och utanför bild härligt umgänge med familjen.

Det svåraste och jobbigaste har varit alla resor som vi har återbetalat, men inte fått återbetalning för. Svensk lag säger att när det är pandemi (eller egentligen avrådan) så ska den som avbokar ha rätt till att få alla sina pengar tillbaka. Det tycker jag är rättvist och jag är stolt över att vi har betalat tillbaka till varenda kund, ofta inom en vecka från det att de bestämt sig för att avboka.

Mindre roligt är att lagen inte är likadan över hela världen och våra leverantörer inte har kunnat betala tillbaka till oss. I bästa fall har vi fått så kallade “credit slips”, kreditnotor som vi kan utnyttja till andra kunder. I värsta fall har de inte klarat sig genom pandemin och vi vet att pengarna har gått förlorade.

Men jag har lärt mig att det går att jobba vidare och tänka framåt trots att framtiden är oviss. Under hösten ägnade jag mig åt flera saker som gav mig energi och lust. Jag gick en kurs i sökordsoptimering, SEO. Jag skapade en onlineutbildning i sociala medier-strategi och genomförde den. Jag lärde mig mer om Google Ads, förfinade våra annonser och sparade pengar på kuppen. Jag höll många kostnadsfria resekonsultationer online och fick träffa kunder ansikte mot ansikte, trots restriktioner. Flera av dessa möten kommer att resultera i resor.

Nu kommer belöningen för de investeringar vi har gjort under den här tiden. För redan nu är det tydligt (också utanför Google Analytics) att vi får förfrågningar från resenärer som hittat oss online. Många av dem är pålästa för de har hittat relevant information på vår hemsida. Och vi har bokat resor! I juli hade vi tre grupper av resenärer som reste till Kenya eller Tanzania. Till julen har vi flera resor på gång.

Tina Sayed Nestius och hennes man Mikael Nestius tillsammans med delar av familjen i Nairobi

Jag, min man och delar av min familj på lunch hemma hos min kusin i Nairobi.

Framför allt kunde vi resa själva. Vilken energi det ger, att se och uppleva nya platser och människor. Jag har saknat det så mycket. Vi hann både träffa min släkt i Kenya och sedan åka på utbildningsresa till Tanzania och Zanzibar. Och även om det var mycket korvstoppning och många boenden att besöka vet jag så här efteråt att det gav oerhört mycket, både kunskapsmässigt och själsligt. Till exempel blev jag intervjuad i podden Tur & Retur om skillnaderna mellan Kenya och Tanzania, samt hur det är att resa i covid-tider.

Tina Sayed Nestius ler stort och gör ett "V" med pekfinger och mittfinger

Så här pepp var jag på att resa till och i Afrika igen.

Så jag tänker resa ännu mer i och till Afrika. I december åker jag till Kapstaden och tillbringar två månader i Sydafrika. Jag och Sara Arnald (som gör podden Tur & Retur, bland mycket annat) ska dela boende och givetvis kommer min man på besök, liksom hans dotter och hennes pojkvän.

Så ställ frågan nu och jag svarar att läget är mycket bra, och att det ser ljust ut.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.