UD:s avrådan för resor till Afrika hävs - Afrikakompaniet
Tina Sayed Nestius, vd för Afrikakompaniet, vid Victoriafallen
Hur är läget, egentligen?
September 24, 2021
En liten flicka klär granen. Flickan har svart hår och är brun. Julklappstips 2021 köp en grå kaninkappa till henne
Julklappstips 2021: för alla som älskar Afrika
October 24, 2021
Tina Sayed Nestius, vd för Afrikakompaniet, vid Victoriafallen
Hur är läget, egentligen?
September 24, 2021
En liten flicka klär granen. Flickan har svart hår och är brun. Julklappstips 2021 köp en grå kaninkappa till henne
Julklappstips 2021: för alla som älskar Afrika
October 24, 2021

UDs generella avrådan för resor till länder utanför EU hävs från och med 1 oktober. Det betyder att svenskar kan resa till Afrika igen. 

UD:s avrådan från icke-nödvändiga resor till alla världens länder infördes den 14 mars 2020 till följd av coronapandemin. Det var första gången någonsin ett sådant beslut omfattade hela världen. I takt med att läget förbättrats har UD hävt avrådan från resor till en rad länder, framför allt inom Europa. I och med dagens beslut hävs den pandemirelaterade avrådan för resterande länder från och med 1 oktober 2021.

– Reseavrådan för alla världens länder var en extraordinär åtgärd i en svår och oförutsägbar tid. Ambitionen har hela tiden varit att lyfta avrådan så fort som möjligt och vi bedömer att vi nått den tidpunkten nu. Det är dock viktigt att komma ihåg att pandemin långt ifrån är över vilket fortfarande påverkar resandet, säger utrikesminister Ann Linde i ett pressmeddelande från UD.

Vad innebär det att UDs avrådan lyfts för dig som resenär?

Den stora förändringen innebär att din reseförsäkring gäller oavsett var du planerar att resa efter 1 oktober. Det innebär också att UD ansvarar för att se till att du kommer hem säkert skulle något omvälvande hända på din destination. Men du har också ett stort eget ansvar som resenär, att ta reda på vad som gäller på din önskade destination så att du blir insläppt i landet. Även om det är fritt fram att resa är pandemin inte över, och det finns olika regler för inresa till varje land.

Än så länge gäller inte EU:s covidpass i afrikanska länder, även om det pågår lobbying för detta, främst från turistbranschen. Därför krävs ett negativt covid-test för inresa till alla länder i Afrika. Testet ska göras några dagar före avresa, och resultatet ska vara på engelska. Flera länder som till exempel Kenya och Tanzania kräver dessutom att du fyller i en hälsodeklaration online ett dygn innan du kommer fram, för att försäkra att du inte har symtom på covid-19.

Sedan tidigare har jag skrivit om i detalj vad som gäller för resor till Sydafrika, Kenya och Tanzania. Dessa artiklar uppdateras varje gång det sker en förändring på resmålet eller i de svenska reglerna, som nu. Har du frågor om vad som gäller för resor till andra resmål i södra och östra Afrika kan du mejla oss med dina frågor så besvarar vi dem.

Här står jag vid entrén till Serengeti. Vi reste dit i somras trots UD:s avrådan. Nu när den generella avrådan hävs är det möjligt för alla att planera trygga och säkra resor till Afrika.

Vi på Afrikakompaniet ser fram emot den hävda avrådan, eftersom det innebär en större säkerhet både för oss och framför allt våra resenärer. Fördelen med att boka sin resa via en resebyrå är att vi håller kunden underrättad om inreseregler, visumkrav och annat som kan påverka resan. Samtidigt ser vi också till att allt flyter på på plats. Något du inte kan räkna med när du bokar resan och sätter ihop den själv.

I dag är det jag som korkar upp en flaska champagne och skålar för en ny, mycket ljusare och mer normal tid. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.