Får man resa till Sydafrika nu? - Corona och Covid-19
Dricks i Sydafrika,
Dricks i Sydafrika –  allt du behöver veta
September 14, 2020
Sydafrika populärt bland svenskarna
Därför är Sydafrika populärt bland svenskarna
September 22, 2020
Show all

Får man resa till Sydafrika nu?

Får man resa till Sydafrika Corona

1 oktober 2020 öppnades landets gränser för internationella turister. Men får man resa till Sydafrika? Detta gäller för svenskar:

Så länge UD avråder från resor till länder utanför EU kan det vara knivigt att åka till Sydafrika – men inte omöjligt. UD:s avrådan angående Coronaviruset Covid-19 gäller fram till och med 1 september 2021 om inte annat anges, och så fort den hävs får man resa till Sydafrika. Det är givetvis fullt möjligt att åka på semester trots UD:s avrådan, men då gäller inte paketreselagen och det finns risk för att dina sjukförsäkringar inte heller är giltiga. Gouda, Folksam Safety Wing och Swedbank är exempel på försäkringsbolag vars reseförsäkringar gäller men andra bolag har inte uppdaterat sina villkor på samma sätt. Kolla alltid villkoren för din reseförsäkring hos ditt försäkringsbolag innan du bokar en resa.

Så frågar du: “Får man resa till Sydafrika nu?” är vårt svar för tillfället ett “nja”. Sydafrikas gränser öppnades för internationella turister 1 oktober, 2020. Så du kan åka, men var beredd på att resan blir annorlunda tack vare coronaviruset.

OBS: Denna text uppdateras så fort det kommer nya föreskrifter angående resor till Sydafrika.

Om och när UD häver sin avrådan blir resandet mycket enklare. Då får man resa till Sydafrika och följande gäller:

 • Tidigare har vissa länder med höga infektionstal rödlistats och resenärer därifrån nekats inresa till Sydafrika. Denna lista är nu borta och resenärer från alla länder är välkomna till Sydafrika, förutsatt att de kan uppvisa ett negativt PCR-test (se nedan).
 • Numera är fem sydafrikanska flygplatser öppna för internationella flyg. Dessa är Cape Town International Airport, OR Tambo International Airport i Johannesburg, King Shaka International Airport i Durban, Kruger Mpumalanga-flygplatsen i Krugerparken samt Lanseria Airport i närheten av Johannesburg.
 • Reser du in till Sydafrika måste du uppvisa ett negativt covid-19 test (ett så kallat PCR-test). Resultatet får inte vara äldre än 72 timmar. Folkhälsomyndigheten listar ett antal privata aktörer som gör Covid-19-test och utfärdar reseintyg.
 • Alla resenärer kommer att testas för symtom för coronaviruset vid ankomst. Den som uppvisar symtom kommer få göra ett Covid-19-test.
 • Är det nödvändigt med karantän efter ett positivt test bekostar resenären detta själv.
 • Du kommer att behöva ladda ner Sydafrikas Covid Alert mobilapp för att förhindra spridning av coronaviruset.

Får man resa till Sydafrika ansiktsmask

Sydafrika i Lockdown alert level 3 – vad innebär det?

Sydafrika har haft en av de hårdaste lockdowns i världen, med totalförbud för försäljning av alkohol och tobak, och människor har bara fått gå ut en gång i veckan för att handla. Sedan 26 juli 2021 har Sydafrika lämnat fas 4 och nu i fas 3 av sin lockdown. Den tredje vågen av Covid-19 tros vara på väg att ta slut och nästan 10% av befolkningen har fått sin första dos vaccin. Detta betyder att restriktionerna under pandemin är lättare än tidigare, men fortfarande finns det restriktioner. Så påverkas du som vill resa till Sydafrika:

 • Ansiktsmasker måste användas på alla offentliga platser och utomhus, förutom när du motionerar. Du måste hålla minst 1,5 meters distans till andra människor oavsett om du bär ansiktsmask eller inte. Därför är det viktigt att boka guidade turer i god tid eftersom det inte finns lika många platser som tidigare. Köp också biljetter till sådant som linbanan upp till Taffelberget och Robben Island i förväg.
 • Utegångsförbud råder mellan 22 och 04 på morgonen. Flyger du till Sydafrika och landar under den perioden krävs det att du bär med dig din flygbiljett eller ditt boardingpass under tiden du tar dig till ditt boende, så att du kan bevisa att du har anledning att befinna dig i rörelse.
 • Nöjesresor till distriktet Gauteng (där Johannesburg och Pretoria ligger) är återigen tillåtna.
 • Restauranger får hålla öppet fram till 21 och servera alkohol till kl 20. Museer, parker, biografer och teatrar med mera håller öppet men du måste fortfarande hålla avstånd.
 • Alkoholförsäljning i affär är tillåten mellan 10 och 18, måndag till torsdag.
 • Parker och stränder har öppnat för allmänheten igen. De får hålla öppet så länge besökarna håller distans och följer andra covid-relaterade regler.

Funderar du på att åka när man får resa till Sydafrika? Du kanske vill testa att åka på safari i Sydafrika, besöka Kapstaden och Kaphalvön, och njuta av välsmakande viner och högklassig mat i Sydafrikas vinland. Eller kanske något helt annat?

OBS: Här finns uppdaterad information om vilka restriktioner som finns och vilka regler som gäller vid inresa om du vill åka till Tanzania eller Kenya.

Kontakta oss så hjälper vi dig med en säker och välordnad semester som ger dig minnen för livet. Vi tar inga extra avgifter för att planera och boka din resa. Planerar du den redan nu är du redo att åka så fort man får resa till Sydafrika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.