Får man resa till Sydafrika nu? - Corona och Covid-19
Dricks i Sydafrika,
Dricks i Sydafrika –  allt du behöver veta
September 14, 2020
Sydafrika populärt bland svenskarna
Därför är Sydafrika populärt bland svenskarna
September 22, 2020
Show all

Får man resa till Sydafrika nu?

Får man resa till Sydafrika Corona

1 oktober 2020 öppnades landets gränser för internationella turister. Men får man resa till Sydafrika? Detta gäller för svenskar:

Så länge UD avråder från resor till länder utanför EU kan det vara knivigt att åka till Sydafrika – men inte omöjligt. UD:s avrådan angående Coronaviruset Covid-19 gäller fram till och med 31 januari 2021 om inte annat anges, och så fort den hävs får man resa till Sydafrika. Det är givetvis fullt möjligt att åka på semester trots UD:s avrådan, men då gäller inte paketreselagen och det finns risk för att dina sjukförsäkringar inte heller är giltiga. Gouda, Folksam Safety Wing och Swedbank är exempel på försäkringsbolag vars reseförsäkringar gäller men andra bolag har inte uppdaterat sina villkor på samma sätt. Kolla alltid villkoren för din reseförsäkring hos ditt försäkringsbolag innan du bokar en resa.

Så frågar du: “Får man resa till Sydafrika nu?” är vårt svar för tillfället ett “nja”. Sydafrikas gränser öppnades för internationella turister 1 oktober. Så du kan åka, men var beredd på att resan blir annorlunda tack vare coronaviruset.

OBS: Denna text uppdateras så fort det kommer nya föreskrifter angående resor till Sydafrika.

Om och när UD häver sin avrådan blir resandet mycket enklare. Då får man resa till Sydafrika och följande gäller:

  • Tidigare hare vissa länder med höga infektionstal rödlistats och resenärer därifrån nekats inresa till Sydafrika. Denna lista är nu borta och resenärer från alla länder är välkomna till Sydafrika, förutsatt att de kan uppvisa ett negativt PCR-test (se nedan).
  • Endast tre sydafrikanska flygplatser är öppna för internationella flyg. Dessa är Cape Town International Airport, OR Tambo International Airport i Johannesburg och King Shaka International Airport i Durban.
  • Reser du in till Sydafrika måste du uppvisa ett negativt covid-19 test (ett så kallat PCR-test). Resultatet får inte vara äldre än 72 timmar. Folkhälsomyndigheten listar ett antal privata aktörer som gör Covid-19-test och utfärdar reseintyg.
  • Alla resenärer kommer att testas för symtom för coronaviruset vid ankomst. Den som uppvisar symtom kommer få göra ett Covid-19-test.
  • Är det nödvändigt med karantän efter ett positivt test bekostar resenären detta själv.
  • Du kommer att behöva ladda ner Sydafrikas Covid Alert mobilapp för att förhindra spridning av coronaviruset.

Får man resa till Sydafrika ansiktsmask

Sydafrika i Lockdown stage 3 – vad innebär det?

Sydafrika har haft en av de hårdaste lockdowns i världen, med totalförbud för försäljning av alkohol och tobak, och människor har bara fått gå ut en gång i veckan för att handla. Sedan i december är Sydafrika i fas 3 av sin lockdown, vilket betyder att restriktionerna under pandemin är lättare. Dessa restriktioner uppdaterades 11 januari, 2021. Men de påverkar ändå dig som vill resa till Sydafrika.

Detta gäller just nu:

  • Ansiktsmasker måste användas på alla offentliga platser och utomhus, förutom när du motionerar. Du måste hålla minst 1,5 meters distans till andra människor oavsett om du bär ansiktsmask eller inte. Därför är det viktigt att boka guidade turer i god tid eftersom det inte finns lika många platser som tidigare. Köp också biljetter till sådant som linbanan upp till Taffelberget och Robben Island i förväg.
  • Utegångsförbud råder mellan kl 21 och 05 på morgonen. Alla restauranger stänger klockan 20.
  • Alkohol får inte säljas alls. Det är alltså inte möjligt att köpa alkohol i en affär eller göra en wine-tasting på en vingård.
  • Parker och stränder är stängda för allmänheten på de flesta platser. Du får inte ens vistas på stranden. Botaniska trädgårdar, zooer och akvarium får hålla öppet mellan 9 och 18 och djurparker mellan 6 och 18.

Funderar du på att åka när man får resa till Sydafrika? Du kanske vill testa att åka på safari i Sydafrika, besöka Kapstaden och Kaphalvön, och njuta av välsmakande viner och högklassig mat i Sydafrikas vinland. Eller kanske något helt annat?

OBS: Här finns uppdaterad information om vilka restriktioner som finns och vilka regler som gäller vid inresa om du vill åka till Tanzania eller Kenya.

Kontakta oss så hjälper vi dig med en säker och välordnad semester som ger dig minnen för livet. Vi tar inga extra avgifter för att planera och boka din resa. Planerar du den redan nu är du redo att åka så fort man får resa till Sydafrika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PrenumereraMissa inte unika erbjudanden och information om våra resmål!

Vi skickar ut exklusiva erbjudanden, information och inspiration om resor till södra och östra Afrika.