Får man resa till Sydafrika nu? - Corona och Covid-19
Dricks i Sydafrika,
Dricks i Sydafrika –  allt du behöver veta
September 14, 2020
Sydafrika populärt bland svenskarna
Därför är Sydafrika populärt bland svenskarna
September 22, 2020
Dricks i Sydafrika,
Dricks i Sydafrika –  allt du behöver veta
September 14, 2020
Sydafrika populärt bland svenskarna
Därför är Sydafrika populärt bland svenskarna
September 22, 2020

1 oktober 2020 öppnades landets gränser för internationella turister. Men får man resa till Sydafrika? Detta gäller för svenskar:

Från och med mars 2022 är de flesta hinder för att resa till Sydafrika borta. UD har hävt sin avrådan gällande coronaviruset Covid-19 sedan oktober 2021 och numera behövs inte PCR-tester för fullvaccinerade som vill resa in i landet.

Så svaret på frågan “Får man resa till Sydafrika nu” är definitivt JA, speciellt om du frågar oss.

Din resa kan fortfarande påverkas av de få pandemirestriktioner som ligger kvar, även om Sydafrika nu inte längre befinner sig i “State of disaster”.  Och vad händer om du blir sjuk under resans gång? Numera är den flexibilitet som gällde bokningar under coronatider borta, utan det krävs att din försäkring kan täcka eventuella kostnader som uppstår vid sjukdom. Så ja, man får resa till Sydafrika men det gäller att vara förberedd på allt. Kolla alltid villkoren för din reseförsäkring hos ditt försäkringsbolag innan du bokar en resa. 

Nu får man resa till Sydafrika och följande gäller:

  • Den som är fullvaccinerad och har med sig ett godkänt bevis för detta behöver inte uppvisa något negativt PCR-test.
  • Är du ovaccinerad och vill resa in till Sydafrika måste du uppvisa ett negativt covid-19 test (ett så kallat PCR-test). Resultatet får inte vara äldre än 72 timmar. Folkhälsomyndigheten listar ett antal privata aktörer som gör Covid-19-test och utfärdar reseintyg. Detta gäller för alla som är över 5 år, även barn.
  • Du uppmanas att ladda ner Sydafrikas Covid Alert mobilapp för att förhindra spridning av coronaviruset.
  • På Swedenabroad.se uppmanar man svenskar som reser till Sydafrika att anmäla sig på den så kallade Svensklistan så att de vet hur de kommer i kontakt med dig/er skulle det behövas.
  • Svenska medborgare som återvänder till Sverige från Sydafrika behöver inte uppvisa ett negativt PCR-test vid hemresan.

människor med ansiktsmask går omkring på marknaden Neighbourgoods i Biscuit Mill, Kapstaden

Sydafrika är tillbaka till normalläge – vad innebär det?

Sydafrika har haft en av de hårdaste lockdowns i världen, med totalförbud för försäljning av alkohol och tobak, och människor har bara fått gå ut en gång i veckan för att handla. Sedan 4 april har de flesta restriktioner tagits bort, men några gäller fram till början på maj, och kan inverka på din kommande resa till Sydafrika.

Så påverkas du som vill resa till Sydafrika:

  • Ansiktsmasker måste användas på alla offentliga platser inomhus, men kravet på att bära dem utomhus slopas. Det betyder att går du på marknad, i affärer och på restaurang behöver du bära din ansiktsmask under tiden du inte äter. Detta krav slopas i början på maj.
  • Du bör hålla minst 1 meters avstånd till andra människor oavsett om du bär ansiktsmask eller inte. Därför är det fortfarande viktigt att boka guidade turer i god tid eftersom det inte finns lika många platser som tidigare. Köp också biljetter till sådant som linbanan upp till Taffelberget och Robben Island i förväg.
  • Restauranger, barer, parker, stränder och andra samlingsställen får hålla öppet som vanligt.

Nu får man resa till Sydafrika och då är det alltså dags att börja planera din resa. Du kanske vill testa att åka på safari i Sydafrika, besöka Kapstaden och Kaphalvön, och njuta av välsmakande viner och högklassig mat i Sydafrikas vinland. Eller kanske något helt annat? Afrikakompaniet har ordnat resor i Sydafrika sedan 1990-talet, och vi har god kännedom om landet. De flesta ställen vi rekommenderar till dig har vi bott på själva, så vi vet att ni får en resa för livet.

Kontakta oss så hjälper vi dig med en säker och välordnad semester som ger dig minnen för livet. Vi tar inga extra avgifter för att planera och boka din resa.

OBS: Här finns uppdaterad information om vilka restriktioner som finns och vilka regler som gäller vid inresa om du vill åka till Tanzania eller Kenya.

2 Comments

  1. […] OBS: Här finns uppdaterad information om vilka restriktioner som finns och vilka regler som gäller vid inresa om du vill åka till Kenya eller Sydafrika. […]

  2. […] OBS: Här finns uppdaterad information om vilka restriktioner som finns och vilka regler som gäller vid inresa om du vill åka till Tanzania eller Sydafrika. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.