Dricks i Sydafrika –  allt du behöver veta - Afrikakompaniet
African Breeze Guesthouse, Knysna Leisure Isle
African Breeze i Knysna – hemtrevligt och fräscht till pangpris
September 9, 2020
Får man resa till Sydafrika Corona
Får man resa till Sydafrika nu?
September 18, 2020
African Breeze Guesthouse, Knysna Leisure Isle
African Breeze i Knysna – hemtrevligt och fräscht till pangpris
September 9, 2020
Får man resa till Sydafrika Corona
Får man resa till Sydafrika nu?
September 18, 2020

Har du fått strålande service? Då ska du ge dricks i Sydafrika. Afrikakompaniet hjälper dig räkna ut hur mycket du bör ge.

I en perfekt värld får alla den lön de förtjänar och det finns inget behov av att ge dricks. Men lönenivåerna i Sydafrika är inte som i Europa. Många personer, särskilt de som arbetar i serviceyrken, har svårt att leva på enbart sin lön. Därför är dricksen en viktig inkomst. Givetvis ska du inte ge dricks i Sydafrika om servicen varit undermålig, personen ifråga påverkad eller inte lyckades rädda en dålig situation. Men kan du ska du helst ge cash – betalar du med kort och lägger på dricksen kan det dröja innan personen får pengarna i handen.

I Sydafrika betalar du med Rand, ZAR. Valutakursen varierar väldigt när det gäller hur Randen ställer sig mot svenska kronan. Vi använder Forex kurs när vi tar betalt av våra kunder, men det finns många andra.

På safari? Så här ska du tänka kring dricks i Sydafrika

Är du nöjd med din ranger eller guide på safari är dricks på R 100-200 per person och dag lämpligt. Är du särskilt nöjd får du givetvis ge mer. Bor du på en lodge eller tented camp kan du välja om du vill ge städpersonalen en egen dricks, eller om du vill dricksa all personal gemensamt. Ofta finns det en “tip box” för detta ändamål. På de flesta lodger finns en lathund på ditt rum för hur du förväntas fördela dricks till personalen. På vissa finare lodger kan de föreslagna summorna bli väldigt höga. Kom ihåg att ge det du själv tycker att det är värt.

Jag brukar rekommendera att du ger resten av personalen motsvarande summa i dricks att dela på, som du gett din ranger. Finns det en tracker i din safaribil bör de givetvis också ha dricks. En tracker har inte samma utbildning som en ranger, och interagerar inte lika mycket med gästerna. Därför föreslås de ofta få mindre i dricks. Ibland är det dock otydligt vem det är som gör jobbet, så det händer att jag ger dem lika mycket. Du får bedöma själv vad du tycker.

Dricks i Sydafrika – när du kör bil själv

Det bästa sättet att upptäcka Sydafrika är genom att köra bil själv. Men några saker kan vara bra att veta – speciellt när det gäller dricks. För det första – det kommer att finnas parkeringsvakter på många ställen, så kallade “car guards”. De bär reflexvästar, visar dig en p-plats och vaktar din bil. Det finns ingen anledning att vara orolig för dem. Det är kutym att ge dem cirka R5-10 för detta när du kommer tillbaka för att hämta upp bilen. Ställer du bilen på en parkering där det kostar att stå ingår säkerheten i priset och ingen dricks behövs. I Kapstadens City Bowl finns det också statligt anställda parkeringsvakter som tar betalt för parkering – dem behöver du inte heller dricksa.

När du tankar din hyrbil behöver du inte kliva ut utan det finns personal som tankar åt dig. Dessa brukar också få cirka R5 för besväret. Har någon annan (eller samma person) tvättat dina vindrutor kan du välja att ge lite till.

Dricks på restaurang, bar, gästhus och hotell

På krogen är 10 procent absolut minimum och 15-20 procent dricks i Sydafrika vanligt. Är ni en stor grupp kan det läggas till en “gratuity fee” på din nota och då förväntas du inte ge någon dricks. Det är dock inte helt säkert att de där pengarna går till din servicepersonal.

Besöker du en bar är det också här vanligt att lämna dricks när du betalar, cirka 10-20 procent av vad drinken/dryckerna kostar. Gör du en särskilt svår eller stor beställning kan du givetvis lägga på lite extra.

Bor du på gästhus eller hotell är det vanligt att ge dricks till städpersonalen, kring R10-15 per natt. Är det någon som bär dina väskor kan du ge R10 till den, mer om du har många och tunga väskor. Många gästhus har en “tip box” dit du kan lämna pengar som fördelas till hela staben. Jag brukar ge någonstans mellan R20 och R50 per natt totalt, lite beroende på hur länge jag stannar och hur stort stället är. Dricksen ges vanligtvis i samband med utcheckning. Hittar du ingen tip box kan du fråga efter ett kuvert. På större hotell går det bra att lägga på dricksen om du betalar med kort, men då kan det dröja innan personalen får något.

Guidade turer och taxi

Åker du med på en guidad tur bör du ge cirka R100 per dag i dricks i Sydafrika. Om det också finns en chaufför på din guidade tur kan du ge även denna person något litet. Åker du taxi kan du lägga på cirka 10-20 procent av din nota som dricks. Det är vanligt att färdas med till exempel Uber eller Bolt i de större städerna – här gäller samma riktlinjer som när du åker taxi.

Dricks på salong och spa i Sydafrika

På frisörsalong, spa och andra hälso- och skönhetsinrättningar är det också vanligt med dricks, även här får personalen väldigt låga löner. På nagelsalong brukar jag ge 20 Rand för en enkel manikyr och lite mer om de har gjort något särskilt. För vaxning med mera räknar jag med att ge ungefär 10 procent av vad själva behandlingen kostar. Är du på ett hotell eller en lodge och får en spabehandling kan du ge din behandlare cirka R50-100 i dricks i Sydafrika.

Hoppas att det här har besvarat alla dina frågor om hu mycket dricks du ska ge i Sydafrika. Har du andra frågor kring att resa i Sydafrika hittar du förhoppningsvis svaret på dem här, annars får du givetvis gärna kontakta oss.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.