Vanliga frågor om Sydafrika

Många gånger uppstår det frågor innan du ska åka iväg, eller när du planerar din resa. Ibland handlar det om hur mycket pengar du ska ha med dig, ibland vill du veta hur det går till att få ett visum. Ibland vill du veta om du ska ge dricks eller hur mycket du ska ge.

På den här sidan har vi har sammanställt ett antal svar på generella frågor om Sydafrika.

Här finns svar på mer allmänna frågor som hur det går till att betala resan, vad du ska ha på dig för kläder på safarin och vad du kan förvänta dig av oss som arrangör.

Jag har hört att det finns särskilda regler för dem som reser till Sydafrika med barn under 18 – vad behöver vi tänka på?
Sedan 2019 är det här kravet borta och ni kan resa till Sydafrika med era barn utan att behöva tänka på att ha med några särskilda blanketter. Länder som Namibia och Botswana har dock fortfarande kvar detta krav som är till för att förhindra barntrafficking.

Behöver vi ett visum?
Nej, har du svenskt medborgarskap behövs inte det. Vid inresan går det att få upp till tre månaders uppehållstillstånd.

Hur länge måste passet vara giltigt?
Minst 30 dagar efter resans slut. Se också till att det finns ett tomt uppslag för stämplar i passet, passkontrollanterna kan vara stränga på den punkten.

Behöver jag vaccinera mig?
Nej, det behövs inga vaccinationer för att få inträde till landet, och det går dessutom bra att dricka kranvattnet i tätorterna. Den som tänkt sig en safari i Krugerparken med omnejd bör ta malariaprofylax. I resten av Sydafrika finns inte malaria, med undantag av norra KwaZulu-Natal och längs gränsen till Zimbabwe. Dubbelkolla alltid med din lokala infektionsklinik för säkerhets skull, du kan ha medicinska behov som inte vi känner till.

Behöver jag ta med mig en eladapter?
Ja, den sydafrikanska elkontakten är unik i världen, men har du glömt att köpa med dig ett finns det adaptrar att köpa överallt. Många boenden och lodger har dessutom “svenska” uttag, men det är inget du kan räkna med. Elen är 220 volt 50Hz som i Sverige – ett tips är att packa ett svenskt grenuttag med flera kontakter så behöver ni inte så många adaptrar.

Jag ska köra hyrbil – behöver jag ett internationellt körkort?
Det är ovanligt att polis eller hyrbilsfirmor bryr sig, men skulle du bli inblandad i en olycka kan hyrbilsfirmans försäkringsbolag kräva att du har ett internationellt körkort. I värsta fall kan du bli ersättningsskyldig för alla kostnader, även om du inte är vållande. Därför rekommenderar vi att ni som ska köra skaffar internationellt körkort

Finns det mobiltäckning?
Ja, alla svenska SIM-kort fungerar i Sydafrika, men det kan vara dålig täckning exempelvis vid vissa lodger i Krugerområdet. Wifi finns på många ställen och WhatsApp är väldigt vanligt. Det går att köpa ett sydafrikanskt SIM-kort på flygplatsen i Johannesburg eller Kapstaden.

Hur är vädret?
Sydafrika är ett stort land och vädret skiljer sig mycket från område till område. Titta på de olika destinationssidorna för att få ett bättre hum om hur vädret är dit du vill eller ska åka.

Hur mycket kontanter ska vi ha på oss?
Det finns gott om bankomater i Sydafrika och det går utmärkt att få ut kontanter i dem. Det går oftast bra att betala med kort. Men det är bra att ha lite kontanter på fickan, för att betala dricks.

Hur mycket dricks ska vi ge?
Lönerna i Sydafrika är generellt väldigt låga, speciellt när det gäller serviceyrken, Servitörer och servitriser lever till exempel i princip helt på dricks. Därför ska du ge dricks, på restauranger, till hotellpersonal, guider, parkeringsvakter. På bensinmackar och till parkeringsvakter är det lagom med R5-10, men övriga bör få dricks som är relevanta för den tjänst de utför. Guider och spårare på safari bör få någonstans mellan R100-200 per dag och person, medan övrig personal på lodgen kan dela på motsvarande belopp. Är ni väldigt nöjda ska ni så klart ge mer. Här finns en utförlig guide på Safaribloggen om hur ni ska tänka kring dricks i Sydafrika

Guidade turer i slumområdena eller townships – är det inte förnedrande för dem som bor där?
Detta är en av våra vanligaste frågor. Svaret är att du blir mottagen med massor av vänlighet och glädje. Syftet med turerna är inte att sitta i en minibuss och titta utifrån och in, som på safari. Du reser med en kunnig guide som själv bor i området. Du kliver ur överallt, går hem till folk, till dagis, olika projekt, till kvarterspuben, till medicinmannen eller om det är söndag kanske till en gospelkyrka. Det handlar om att möta människor och interagera, om att lära sig Sydafrikas historia och att öka förståelsen mellan olika kulturer. De flesta är spända och lite tveksamma innan de ger sig ut, men kommer alltid tillbaka med starka upplevelser, främst på grund av de imponerande människor de mött. “Bäst på hela Sydafrikaresan” har vi hört flera gånger. Är ni obekväma med att åka i en grupp kan vi anordna en skräddarsydd halv- eller heldag som också inkluderar besök på några riktigt bra museer.

Hur är det med säkerheten, Sydafrika har dåligt rykte på den punkten?
Kapstaden och Sydafrika har hög men sjunkande kriminalitet, om du ser till statistiken. Men brottsligheten drabbar sällan blint, den är i Kapstaden koncentrerad till vissa slumförstäder, med uppgörelser mellan kriminella gäng, vilket kraftigt drar upp statistiken. Utanför dessa områden är brottsligheten inte högre än i andra storstäder världen runt. Våldsbrott drabbar nästan alltid personer som känner gärningsmannen. Turister utsätts faktiskt ganska sällan för brott. Sedan 1993, med tusentals gäster, har vi haft väldigt få incidenter som drabbat våra kunder. Några som blivit avlurade sina kreditkort vid bankomater och två personer som drabbats av ficktjuvar.

Tänk på följande:

  • Skylta inte med värdesaker eller kontanter
  • Om någon envisas med att de ska hjälpa dig med något vid en bankomat, tackar du bestämt nej.
  • Promenera inte omkring nattetid eller när det är mörkt, särskilt inte ensam. Ta alltid Uber, taxi eller bilen
  • Lämna inga värdesaker synliga i bilen

Hur är trafiken?
Risken att råka ut för en trafikolycka är tyvärr högre än risken att råka ut för kriminalitet. Trafikrytmen är högre än i Sverige, men folk är vänliga även i trafiken. I Sydafrika råder vänstertrafik så känner du dig ovan bokar du en bil med automatväxel, och träna gärna utanför stadskärnan den första dagen. Här finns mer information om att köra bil i Sydafrika, inklusive några trafikregler som är bra att känna till.

Är det verkligen säkert att köra runt i Sydafrika på egen hand?
Ja. Sydafrika är ett fantastiskt land att bila runt i och upptäcka på egen hand. Faktiskt det bästa sättet att turista här. Vägarna är minst lika bra som i Sverige och minsta småstad har ett utbud av hotell, guest houses och bed & breakfasts. Trafikrytmen är något högre än i Sverige, men å andra sidan är folk vänliga och hänsynsfulla i trafiken, släpper fram varandra och så vidare. Se dock upp med och håll avståndet till minibussarna, som är kollektivtaxi både i städer och på landsvägarna, de kör oberäkneligt. Ibland kan du överraskas av djur eller människor på motorvägen.

Är tågtrafiken något att räkna med, eller bör man välja inrikesflyget?
Om du inte har tid att bila och snabbt vill ta dig mellan de större städerna är flyg att föredra. Vi rekommenderar inte gärna de reguljära tågen. Det finns lågprisflyg i Sydafrika precis som i Europa. Kolla gärna på Travelstart för att se vilka bolag som flyger mellan dina önskade destinationer, och jämföra priser.

Enda undantaget mot detta är Rovos Rail, vars tågresor är rena upplevelser i sig.

Klarar man sig på engelska överallt?
Nästan överallt i Sydafrika går det att göra sig förstådd med engelska, även om bara en liten minoritet har språket som modersmål. I Kapstaden dominerar engelska i de södra förorterna, afrikaans i de norra och xhosa i de östra. På landsbygden i hela Västa Kap och Norra Kap dominerar afrikaans.

Hur lång tid ska vi lägga på safari?
Vi rekommenderar helst tre nätter, men minst två. Annars hinner ni inte få en riktigt bra upplevelse och se allt ni vill se. Tänk på att det är vilda djur som lever fria i naturen – det finns ingen garanti att ni ser alla Big 5 på varje game drive. Snarare blir varje game drive en unik upplevelse och ju fler ni hinner med desto bättre totalupplevelse. Då gör det inget om ni bara ser några antiloper på en av era safariturer.

Vi tänkte åka Garden Route. Hur lång tid bör vi lägga där?
Minst fyra dagar, mest för att det tar tid att komma dit. Garden Route börjar vid Mossel Bay och slutar ungefär vid Jeffreys Bay. Till Mossel Bay från Kapstaden är det 40 mil och till Jeffreys Bay cirka 80. Garden Route är väldigt vackert och det finns massor att se och göra. Knysnaskogen, Tsitsikamma Nature Reserve, vackra stränder med mycket mer.

Har du fler fråga som du inte fått svar på?  Kontakta oss!