Resa till Kenya med barn – så får du bästa familjesemestern
Bröllopsresa i Afrika, ett par i siluett under vajande palmer med solnedgången i bakgrunden
Bröllopsresa i Afrika – 28 romantiska toppdestinationer
May 18, 2021
En av sakerna du kan göra under din resa till Afrika i covidtider är flyga ballong över Maasai Mara eller Serengeti
Att resa till Afrika i covidtider – allt du behöver veta
July 13, 2021
Bröllopsresa i Afrika, ett par i siluett under vajande palmer med solnedgången i bakgrunden
Bröllopsresa i Afrika – 28 romantiska toppdestinationer
May 18, 2021
En av sakerna du kan göra under din resa till Afrika i covidtider är flyga ballong över Maasai Mara eller Serengeti
Att resa till Afrika i covidtider – allt du behöver veta
July 13, 2021
Visa alla

Resa till Kenya med barn – så får du bästa familjesemestern

Sugen på ett familjeäventyr i Östafrika? Att resa till Kenya med barn är mycket enklare än du tror. Vi har ovärderliga tips inför semestern.

Kenyanerna är ett barnvänligt folk och familjer välkomnas med öppna armar till både finare safarilodger och boutiquehotell på beachen. Att åka till Kenya med barn är inte ett bekymmer. Men den bästa resan får den som är väl förberedd.

Inför familjeresan till Kenya

Det finns några saker som är bra att känna till innan ni ens bestämmer er för att semestra i Kenya med barn. Till exempel det här med malaria. Det finns en låg risk för malaria i delar av landet, så det kan vara på sin plats med malariaprofylax. Kolla alltid med din lokala vård- eller vaccinationscentral vad som rekommenderas för ditt tänkta resmål.

För dig som vill åka till Kenya med barn och undvika malaria är det görbart. I området kring Mount Kenya, Laikipia, finns möjligheten att göra en malariafri safari, precis som i Nairobi National Park. Men det finns fortfarande risk för malaria vid kusten. Ni som har tänkt er en beachsemester efter safarin behöver alltså fortfarande ta hänsyn till detta.

en ensam giraffe står på savannen, i bakgrunden syns Nairobis stadssiluett. Ni kan göra en malariafri safari i Kenya med barn här, i Nairobi National Park

I Kenya finns inga åldersgränser för barn på safari i de nationella parkerna, men några få safarilodger i de privata reservaten kan vara restriktiva med barnfamiljer. De allra flesta har minst ett familjetält eller familjerum och många erbjuder även barnpassning mot en extra peng.

Safari i Kenya med barn

Att åka på safari i Kenya är att skapa minnen för livet. Ni kommer att få se vilda djur röra sig fritt i sin egen miljö, lejon som vilar i solen, elefanter som badar i lera och mycket mer därtill. Gnuer, antiloper och zebror en masse. Men – det innebär också många timmar i en skumpig bil.

Bara du vet vad ditt barn tycker är roligt och klarar av, men det är en fördel om ni från början är medvetna om att det kan vara mycket stillasittande. Har du aktiva barn är det bra att boka in er på en safarilodge med pool, så att timmarna utanför bilen kan innehålla den lek och rörelse som barnen önskar eller kräver. En fördel med barn är att de tycker att det mesta är spännande. Det är minst lika häftigt att hänga på lodgen och roas av apor som leker i träden eller på marken, som att se lejon och elefanter på safaritur.

en liten apunge tröstas eller hålls om av mamma apa. Reser du till Kenya med barn kommer aporna att vara väldigt roliga att titta på.

Aktiviteter för barn på safari i Kenya

Många safarilodger har särskilda program och aktiviteter för medföljande barn. Mara Bush Camp till exempel erbjuder matlagningskurser, workshops där barnen kan lära sig mer om att fotografera vilda djur och kulturella besök på en maasaiby, bland annat. Och andra aktiviteter som passar de mindre barnen. Alla vet att nöjda barn innebär nöjda föräldrar, och kommer att göra sitt bästa för att hela familjen ska trivas. Det går också att förbereda lekar och frågesporter – barn gillar ju spel, så varför inte göra djurspanandet till en lekfull aktivitet?

Inte nog med att själva safarin kan innebära många timmar i bil, resan dit kan också vara långtråkig. Flera safariresor i Kenya kan innebära timslånga biltransporter mellan olika områden. Gillar inte ditt eller dina barn att sitta i bil kan det bli ett problem. Men jag har flera olika lösningar!

När safarin är det viktigaste på familjesemestern i Kenya

Att åka till Kenya med barn ska vara enkelt. Är Maasai Mara ett måste, kan ni flyga inrikesflyg dit för att slippa långa bilresor. Det tar bara en timme från Nairobi till Maasai Mara och det är ärligt talat superhäftigt att landa på en liten landningsbana mitt bland giraffer och zebror. Det går också att bygga ut den här typen av resa med lite kortare safari i trakterna kring Nairobi och besöka sjöarna Naivasha och Nakuru till exempel.

två hästar betar framför Sopa Lodge i Naivasha. I förgrunden går en giraff bland akaciaträden. Allt detta kan ses när du reser till Kenya med barn och väljer att bo vid sjön Naivasha

Lake Naivasha är känt för sina många flodhästar och rikt fågelliv. Där går det att göra en walking safari på Crescent Island, en halvö i sjön, där ni kan gå runt bland zebror, gnuer och giraffer.  På de flesta lodger som ligger runt sjön är det inte helt ovanligt att se en giraff spatsera förbi i trädgården. Och vill ni fortsätta röra er bland djuren går det att hyra cyklar på närliggande Hell’s Gate National Park för att åka på safari på två hjul.

En dryg timme från Naivasha ligger Lake Nakuru, med en nationalpark som visserligen är ganska liten (och därför inga elefanter) men där djurtätheten är hög. Det är fullt möjligt att se noshörningar, zebror, giraffer och bufflar på samma ställe. Här finns många lejon och området är känt för sina leoparder.

Åka till Kenya med barn som inte vill sitta länge i bilen

Om Maasai Mara inte är ett måste skulle jag rekommendera att bo några dagar på en lodge intill Nairobi National Park. Från Jomo Kenyatta International Airport till The Emakoko tar det ungefär en halvtimme och vill ni skulle ni kunna göra en game drive på vägen dit, direkt efter att ni landat. Ägarna till lodgen är småbarnsföräldrar, det finns en pool och vi bokar en guide och bil till er så att ni själva kan bestämma precis när ni vill ge er ut på game drive. Väljer ni denna variant på Kenyasafari är det också möjligt att bygga på med några dagar vid sjöarna Naivasha och Nakuru.

tre flodhästar simmar förbi en fiskare i sjön Naivasha i Rift Valley. Åker du till Kenya med barn är det här en perfekt destination

Beachsemester i Kenya med barn

Den som har varit på en äventyrsfylld familjesafari förtjänar några dagars relax vid beachen. Det finns flera olika orter längs med kusten som kan passa barnfamiljen. Ett av våra favoritställen är svenskägda Kinondo Kwetu, ett all-inclusiveboende vid södra kusten. Vi rekommenderar Watamu eller Diani Beach för familjer. Förutom att det finns en stor variation av boutiquehotell och resorts finns det också mycket att göra som kan passa dig som har rest till Kenya med dina barn.

fyra barn och en vuxen står på stranden, med ryggarna mot oss. De är på Diani Beach i Kenya. I bakgrunden syns havet.

Snorkling, båtturer för att titta på olika havslevande djur, vattensporter samt andra utflykter – det finns inga gränser för vad ni kan hitta på. I Watamu finns ett marint reservat med möjlighet att se delfiner. Och till skillnad från Zanzibar där tidvattnet påverkar väldigt mycket är det allt som oftast möjligt att bada i havet. Givetvis finns det pool på alla boenden vi bokar, men det är havet som lockar de flesta.

Att bada i havet utanför Kenyas kust är enkelt och säkert. Det finns korallrev utanför kusten som hindrar höga vågor, vattnet är lugnt och kristallklart och stränderna långa. Men solen kan vara farlig. Du som reser till Kenya med barn bör vara förberedd med solskyddande kläder och krämer. Det kan också bli väldigt varmt och fuktigt vid kusten, så det är viktigt för oss att veta om ni behöver bo på ett ställe med luftkonditionering.

Barnvänliga aktiviteter i Nairobi

Bor ni på The Emakoko eller någon av de andra lodgerna i anslutning till Nairobi National Park har ni ganska nära till Nairobi. Antingen gör ni utflykter från lodgen eller flyttar in till ett hotell i stan för att dra ner på kostnaden. Ni skulle kunna besöka Sheldrick’s Wildlife Trust Orphanage i Nairobi National Park och träffa föräldralösa elefanter. Inne i Nairobi finns  The Giraffe Centre, Karen Blixenmuseet och Nairobi National Museum, för att nämna några exempel.

Shoppingcentret Village Market har en trampolinpark, många olika restauranger att välja mellan och gott om shopping, givetvis. Fredag eftermiddag huserar också ambulerande Maasai Market här. Förbered dig med kontanter och var beredd på att pruta rejält! Det är en upplevelse utöver det vanliga.

Vill du resa till Kenya med barn? Vi skräddarsyr den bästa upplevelsen utifrån dina förväntningar och budget. Kontakta oss och berätta mer om din dröm, så ska vi se till att förverkliga den!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.