Safari med barn – 4 saker du måste ha koll på innan du bokar - Afrikakompaniet
Vandring i Drakensberg, KZN
Vandring i Drakensberg – för dig som gillar hiking
December 12, 2019
så får barnen roligt på safari
Så får barn roligt på safari i Afrika
December 16, 2019
Vandring i Drakensberg, KZN
Vandring i Drakensberg – för dig som gillar hiking
December 12, 2019
så får barnen roligt på safari
Så får barn roligt på safari i Afrika
December 16, 2019
Visa alla

Safari med barn – 4 saker du måste ha koll på innan du bokar

Safari med barn är både möjligt och kul. Men det finns saker du som förälder behöver tänka på. Säkerhet, malaria och åldersgränser till exempel. . 

Det finns en del myter om att åka på safari med barn, varav den värsta är att de inte borde följa med. Egentligen går det att ta med barnen från det att de är mycket små – frågan är bara vilken behållning de har av äventyret. Det gäller att lägga upp safarin utifrån barnens egna förutsättningar, dina önskningar och givetvis storleken på plånboken.

Här finns några saker att tänka på när du planerar att ta med dina barn på safari:

Åldersgränser för barn på safari

När du bokar med oss vet vi vad det är för ålder på barnen och då väljer vi givetvis ett boende där barn är tillåtna. Bra att veta är att det finns inga åldersgränser i de olika nationella parkerna runtom i Afrika. Och dem kan ni köra in i med egen bil. Det är på de privata reservaten som det finns begränsningar som kan påverka er upplevelse. För det första är det inte alla barn som får följa med på game drives, även om barn är tillåtna på safarilodgen. En vanlig gräns i Sydafrika är 6 år, då bedöms barnen vara tillräckligt mogna för att orka sitta i bilen några timmar.

Ett sätt att komma runt detta är att boka en privat bil – men det kostar vanligtvis extra och är heller inte alltid möjligt. Det finns även åldersgränser för andra upplevelser som exempelvis bush walks – där brukar de inte tillåta barn under 15 år att följa med. Dubbelkolla alltid vad som gäller på det boende du önskar boka!

safari med barn

Rabatter för safari med barn

Det är oftast billigare att ta med barn under 12 på safari, speciellt om de delar rum med föräldrarna. Spädbarn som sover i föräldrarnas säng bor nästan alltid gratis. Tyvärr räknar de flesta boenden barn över 12 som vuxna, oavsett var de sover.

Aktiviteter för barn som följer med på safari

Det finns flera safarilodger som har särskilda aktiviteter för barn på safari. Bara 4 timmar från Kapstaden och lättillgängligt från Garden Route ligger Gondwana Game Reserve. De har ett har ett särskilt Junior Ranger-program för barn. Det innebär att de deltar i särskilda aktiviteter under vistelsen samt får ett diplom innan ni åker. Även Mark’s Camp i Lalibela Game Reserve i Östra Kap har en särskilt barnvänlig profil. De gör gärna det lilla extra för barnen, därför finns det till och med särskilda game drives för barn som är äldre än två år gamla. De flesta lodger som tillåter barn under 12 har någon form av aktivitet för barnen.

Tänk på att safari innebär många timmar i bil. Passar inte detta ditt barn kanske ni ska uppleva djur på andra sätt – genom kortare bush walks eller andra typer av turer.

Säkerhet och sjukdom

Vill ni undvika malaria finns det flera reservat i Sydafrika som är malariafria, som till exempel Madikwe på gränsen till Botswana och i Östra Kap. Namibia är till stor del malariafritt och i Kenya kan du åka till Ol Pejeta eller Nairobi National Park, båda passar för kortare vistelser så bra för er med små barn. En annan sak att tänka på är att det finns vilda djur i anslutning till många boenden. Detta innebär dels att barnen måste vara uppmärksamma på vad som gäller men också att ni som föräldrar behöver ha uppsyn över dem.

Den bästa upplevelsen får den som är ordentligt förberedd. Med koll på allt detta kommer både du och dina barn att få en fantastisk safariupplevelse. Här finns några tips på hur du kan göra safarin extra rolig för barnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.