Vill du vara en hållbar turist i Sydafrika? - Afrikakompaniet
den stora migrationen i Kenya Tanzania
Den stora migrationen – världens häftigaste upplevelse
October 10, 2019
Viktoriafallen, victoria falls, 5 saker jag alltid packar
5 saker jag alltid packar när jag reser
October 22, 2019
den stora migrationen i Kenya Tanzania
Den stora migrationen – världens häftigaste upplevelse
October 10, 2019
Viktoriafallen, victoria falls, 5 saker jag alltid packar
5 saker jag alltid packar när jag reser
October 22, 2019

När du åker på safari tas en särskild avgift ut för att se till att bevara djurens naturliga miljö, och för att förhindra tjuvjakt. Ibland går pengen även till det lokala samhället. Men det finns fler sätt att vara en hållbar turist i Sydafrika.

I går kväll var jag på en workshop/träning som sydafrikanska turistbyrån höll i Stockholm. Ledordet för kvällen var hållbarhet och Fair Trade. I Sydafrika har de tagit fasta på att vi svenskar gärna reser hållbart, varför alla som kom var antingen Fair Trade-certifierade eller hade påbörjat processen.

Jag brukar tjata om att din safaripeng går till att motverka tjuvjakt och att du helst ska välja boenden i konservat eller privata reservat som även anställer lokalbefolkningen, för att på så sätt säkra att du gör nytta när du reser till ett land. Jag kommer att skriva mer om det framöver.

Eldsjälar som gör nytta

Men en sak som blev väldigt tydlig i går var att det finns eldsjälar i turistbranschen som helt på eget bevåg ser till att göra nytta, samtidigt som de tjänar pengar på turister. Jag tycker att den här typen av initiativ ska premieras och därför tänkte jag berätta lite om dem (Afrikakompaniet kommer givetvis att erbjuda deras tjänster).

Särskilt en man gjorde ett gott intryck, han heter Lungelo Ngabaza och driver ett guideföretag som heter Lungton Tours. Han kommer från Port Elizabeth, där Nelson Mandela föddes. Lungelo Ngabaza kunde berätta mycket om Mandela, Olof Palme och det svenska stödet till Sydafrika under apartheidtiden. Han höll också ett feministiskt brandtal när jag letade upp honom för att tacka för hans korta anförande.

Förutom att Lungelo själv är uppvuxen i Port Elizabeths township och gärna guidar där, lär han upp unga män från området att bli guider. Och han ser inte bara till att de blir guider, han hjälper dem att starta guideföretag.

Olaf Palmes gata

Port Elizabeth är inte vanligtvis ett ställe som så många av våra gäster stannar till på, men för den som vill lära sig mer om en plats där det finns både en Nelson Mandela Boulevard och en Olaf Palme Street (ja, de har stavat det fel) kan jag varmt rekommendera Lungton Tours. Förutom township tours gör han även guidade ölturer (de kör, du dricker) med mycket mycket mer.

hållbar turist i Sydafrika

Lungelo Ngabaza och jag på turistworkshoppen.

Lär dig prata Xhosa

En annan företagare som gjorde intryck var Ella Mahlulo från Emzini Tours. När tekniken strulade ställde hon sig upp och sjöng helt fantastiskt (Lungelo stämde in med en härlig basröst) för att vi inte alla skulle tröttna. Det var mäktigt och häftigt.

Hennes företag erbjuder ett antal olika rundturer i Knysnas township. Knysna är Garden Routes juvel, en av de populäraste orterna att stanna till på på grund av de vackra stränderna och den fantastiska lagunen. Den som njuter av beach- och strandliv har kanske inte tankarna på fattigdom. Men vill du lära dig mer om sydafrikansk kulturen gör du gott i att göra en guidad tur med Ella eller någon av hennes anställda. Förutom att du får lära dig laga mat, uttala några ord på Xhosa och få en fantastisk musikalisk upplevelse går en stor del av hennes förtjänst direkt tillbaka till hennes lokala samhälle. Emzini Tours driver ett safehouse, ser till att barn i området får en utbildning och hon brinner för att skapa jobb åt andra.

“Vi mår inte bra av att leva på de 17% som andra människor betalar i skatt. Jag ser hellre att jag och mina gelikar jobbar och betalar 17% i skatt så att vi kan få en pension”, sa hon bestämt när vi talades vid.

Så reser du hållbart hela vägen

Genom att anlita företag som Emzini Tours i Knysna och Lungton Tours i Port Elizabeth kan du vara en hållbar turist i Sydafrika – även när du njuter av storstadsliv och strandliv. Det kostar dig en eftermiddag, några hundralappar och i gengäld får du en större förståelse för människorna i det land du besöker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.