Allt du behöver veta om safari - 19 svar på dina frågor
Ändlösa utsikter på Eagle View
February 20, 2020
coronavirus, covid-19, travel, resebranschen
Corona, corona – covid-19 påverkar oss alla
March 17, 2020
Ändlösa utsikter på Eagle View
February 20, 2020
coronavirus, covid-19, travel, resebranschen
Corona, corona – covid-19 påverkar oss alla
March 17, 2020

Hur länge bör vi vara på safari? Vad kan jag förvänta mig att det kostar? Här finns allt du behöver veta om att boka och åka på safari.

“Jag vill se elefanter. Massor med elefanter!” “Min dröm är att få se lejon jaga ett byte”. Alla har vi våra olika önskemål om vad en safari i Afrika kan innebära. Men innan du bokar din resa är det bra att veta vad du kan förvänta dig, vad det kan kosta och vilken safaridestination du borde välja. Vi har listat allt du behöver veta om safari nedan.

Hur länge ska vi vara på safari?

Det styrs egentligen av dina egna önskemål och plånbok. Generellt sett är det enklare att göra en längre safariupplevelse i östra Afrika, då åker du mellan olika parker med en och samma guide och chaufför, och ser och upplever olika natur och olika parker. 

I norra Tanzania åker man vanligtvis från Arusha eller Kilimanjaro mot Serengeti, som angränsar till Kenya, och längs vägen stannar man till på Ngorongoro Crater för en safariupplevelse utan dess like. Tarangire och Lake Manyara är andra möjliga stopp på vägen. I Kenya går det att kombinera sjöarna Naivasha och Nakuru med Masai Mara och ibland även Amboseli, parken i skuggan av Kilimanjaro som är rik på elefanter. Båda dessa varianter kan innebära många timmar i bil, även vid sidan av safariupplevelsen. I gengäld får du se stora delar av området och möjligheten att stanna till på utsiktsplatser och lokala marknader.

Allt du behöver veta om safari

I Sydafrika är det vanligare att stanna på samma lodge och reservat i några nätter, eller möjligtvis bo på två olika med olika profil och i olika naturområden. 

Oavsett vart du ska rekommenderar vi alltid minst två nätter på safarilodge, helst tre, för en ultimat upplevelse. Detta för att du inte är garanterad att se djur varje gång, så du maximerar din möjlighet att få se allt du vill, och få en variation av olika upplevelser.

Vad kostar det?

Kanske är detta det viktigaste av allt du behöver veta om safari innan du bokar. De flesta gör det bara en gång i livet och därför är det värt att låta det få kosta en slant. Tänk på att du åker långt bort till en annan kontinent för förmånen att få se en förhållandevis oförstörd natur. För att bibehålla naturen, se till att lokalsamhällena blomstrar och hindra tjuvjägare från att döda de vilda djuren krävs insatser som din turistpeng är med och betalar. Förutom turerna ut i bushen eller på savannen ska du dessutom bo, äta och i vissa fall dricka på din lodge.

Räkna med att du får lägga motsvarande minst 2500 kronor per person och natt, ofta betydligt mer. Det kan gå att få ner priset om du åker med en grupp, eller väljer att till exempel i Sydafrika bo utanför parkerna/reservaten och åka in enbart dagtid.

Generellt sett är safari i Tanzania och Kenya dyrare än i Sydafrika, räkna med som allra lägst 3000 kronor per person och natt när det är lågsäsong. I Botswana är det dyrast och där hittar du några riktigt lyxiga och häftiga upplevelser. Men givetvis finns det alltid undantag. Vårt råd är att låta safarin få kosta och dra ner på lyxen vad gäller din övriga resplan.

När ska jag åka?

Generellt sett finns det ingen “dålig” period att åka på safari, men det finns mindre bra. När du ska åka påverkar priset på resan, men givetvis också din upplevelse. Till östra Afrika är det billigast att åka i lågsäsong men i gengäld kan det regna mycket då, vilket kan försvåra möjligheterna för att se djur. 

Bästa tiden att åka är när det är torrt och inte för varmt, och det är lite olika beroende på vilket land/vilken region du vill besöka, men generellt sett någon gång mellan maj och oktober. Även perioden december-januari kan vara bra, då har det precis regnat i Östafrika och det börjar regna i södra Afrika, så det föds många djurbebisar. Har du möjlighet att undvika peak season, vilket infaller ungefär mellan 20 december och 6 januari, blir safarin oftast billigare oavsett vart du ska. 

Migrationsperioden i östra Afrika, som infaller mellan juli och oktober, är den absolut bästa tiden att åka dit. Det är också som dyrast då. Men så är också upplevelsen riktigt häftig, med miljontals gnuer och zebror som förflyttar sig långt. Men oavsett när du åker till östra Afrika kommer du att se många djur. 

Den bästa tiden att åka på safari i södra Afrika är under den deras vinterperiod, vår sommar, det vill säga någon gång mellan maj och augusti. Det är torrt vilket innebär att det då blir lättare att få syn på djuren, och bushen är mindre tät. Visserligen kan det vara riktigt kallt på morgnar och kvällar, men dagtid är temperaturerna sköna. Men vill du passa på att åka till Sydafrika under vår svenska vinter är det absolut inte sämre – bara betydligt varmare och större risk för regn i landets nordliga delar. Du som är intresserad av att veta när det är bäst att åka på safari till just ditt favoritland vill säkert fördjupa dig i denna fråga.

Hur går det till rent praktiskt?

Bor du på safarilodge i ett privat reservat ingår det oftast två safariturer eller game drives per natt som du tillbringar där. En på eftermiddagen efter att du anlänt, och en tidigt nästa morgon, innan frukosten. Det är då som djuren är som mest aktiva. Båda turerna är på ungefär 3 timmar, men kan förlängas om ni ser många häftiga saker

allt du behöver veta om safari

Du åker ut med en guide som är anställd på lodgen, som har bra kunskap om närområdet och vet var djuren håller till. Oftast delar ni bilen med några av lodgens andra gäster, är ni många i sällskapet eller på ett lyxigare ställe får ni en egen bil och guide.

Guider och spårare är ofta passionerade och väldigt intresserade av både djur och natur, och de kan berätta mycket om växterna, insekterna och fåglarna som ni ser på era game drives. Ofta stannar ni till på en fin plats för att avnjuta en kaffe eller te och lite snacks på morgonen, och på eftermiddagen kan det hända att ni lyxar till det med en “sundowner” precis innan solen går ner. 

Åker du med egen guide till ett flertal olika lodger i olika områden (denna variant är vanligast i östra Afrika) finns det lite större frihet i hur ni lägger upp dagarna, även om själva rutten är bestämd sedan tidigare. En familj som tillbringar tre heldagar i Serengeti kanske lägger upp det olika. En dag på en heldagssafari med picknick, nästa en tidig safaritur på morgonen med paus på lodgen för lunch och lite poolhäng för att sedan ta en tur till under seneftermiddagen. Eller så väljer ni bort eftermiddagens safaritur och besöker en närliggande by för att lära er mer om invånarnas levnadsvillkor.

Hur är boendestandarden – finns det toalett?

Vår ambition är att berätta allt du behöver veta om safari, och därför är det här ingen dålig eller dum fråga. Det vanligaste är att bo i tält eller enskilda stugor. Ibland är varje stuga ett eget rum, ibland är det flera olika rum i en och samma stuga. Det finns alltid en vanlig toalett som spolar, samt dusch och ibland badkar, i ett sådant boende.

Tälten håller för det mesta en väldigt hög klass, alla med vanliga toaletter som du sitter på och spolar. På de enklaste boenden värms duschvattnet av personalen på lodgen så du behöver berätta i god tid när du vill duscha.

Oavsett om du bor i ett tältläger eller på en lodge med stugor finns det alltid en restaurang/matplats, och en lounge och/eller bar varifrån du kan spana på djur. Vissa lodger och tältläger har wifi – andra saknar helt täckning, även för vanliga samtal. Om internet och/eller mobiltäckning är viktigt, säg till innan du bokar.

 

Är det farligt att åka på safari?

Nej, generellt sett är det inte farligt alls. Alla guider är utbildade och ser till att ni får en så bra upplevelse som möjligt utan att hamna i oönskade situationer. Gör ni en walking safari har guiden alltid ett vapen med sig, men det brukar inte behövas. Följ alltid guidens instruktioner så kommer det att gå bra. Är du ute och kör själv i en nationalpark ska du ALDRIG kliva ut ur bilen, även om du inte ser något djur. 

 

Vad kan jag förvänta mig att se?

Det bestämmer djuren, du är bara gäst i deras verklighet. Men även om du aldrig kan garanteras att se Big Five kommer du inte att bli besviken. Det finns oändligt mycket att upptäcka! Berätta för din guide vad du hoppas att få syn på så gör hen sitt bästa för att infria dina drömmar. Tänk på att ju längre du är på safari desto bättre chans att få uppleva allt du vill. 

 

Hur maximerar jag chansen att se så många djur som möjligt?

För de flesta räcker det bara att få åka ut i den afrikanska naturen och uppleva dess vilda verklighet. Men andra har särskilda drömmar som de vill uppfylla. Är din dröm att se mängder med djur på stora, öppna vidder eller tycker du att det är spännande att leta efter dem i bushen? Vill du se flest djur ska du åka till östra Afrika, Tanzania eller Kenya, speciellt när det är migrationsdags. Vill du hellre leta efter djuren och lära dig mer om spårning kan en safari i Sydafrika vara en bra idé. Kontakta oss om du är osäker, så berättar vi allt du behöver veta om safari.

Tänk igenom hur din ultimata safariupplevelse ser ut och vad du vill se – och berätta det för både resesällskap, guide och resebyrå. Så ökar chansen att drömmen besannas och att alla blir nöjda med resan.

 

Ska vi välja privat reservat eller nationalpark? 

I nationalpark håller du dig på vägarna och ofta måste du lämna parken före skymning, då de flesta djuren blir mer aktiva. I privat reservat finns det friare tyglar, ni kan åka på safari nattetid eller spana efter djur till fots, till exempel. Oavsett om du väljer privat reservat eller nationalpark kommer du att få en bra safari. 

 

Hur gör jag en så hållbar safari som möjligt?

Boka via en resebyrå som oss på Afrikakompaniet, och berätta om dina önskemål, så ser vi till att hitta de mest hållbara företagen. Generellt sett är det bäst att boka privata reservat oavsett vilket land det gäller. Där finns det regler för hur många bilar som får vistas vid djuren, de anställer ofta folk från de lokala samhällena och lägger en stor del av intäkterna på att bevara djuren och naturen.

Är du i ett afrikanskt land och vill boka via en lokal entreprenör ska du akta dig för de billigaste operatörerna. Bo inte på stora lodger/kedjor utan hellre på mindre ställen som gör så litet avtryck som möjligt. 

 

Behöver jag vara vältränad för att åka på safari?

Nej, eftersom ni oftast sitter i en bil krävs det egentligen bara att du kan kliva in och ut ur bilen och har du skadat dig eller har av någon anledning svårt för det brukar det gå att hitta lösningar. Ska du göra en walking safari till fots behöver du kunna röra dig snabbt vid behov (till exempel kliva upp på en sten, gren eller huka dig ner).

 

Hur gamla bör barn vara för att åka på safari?

Bara du vet vad dina barn klarar av och tycker är roligt. Generellt sett finns det safarilodger som inriktar sig på barnfamiljer och har särskilda program för barn, både de allra minsta men framför allt för dem mellan 6 och 12. På vissa lodger tillåter man inte små barn, på andra är det inga problem. I de nationella parkerna finns det inga åldersgränser och alla barn är välkomna. 

Det är mycket att hålla reda på när du ska ha barnen med – vi har samlat ihop lite tips på vad ni ska tänka på och har även tips på saker ni kan göra med barnen för att safarin ska bli en ännu häftigare och roligare upplevelse för dem.

 

Finns det något jag absolut INTE får göra på safari?

Stör inte djuren! Du är gäst i deras vardag och för att du och övriga sällskapet ska få en så bra upplevelse som möjligt gäller det att tala tyst och sätta mobilsignalen på ljudlöst. Sitter ni i en bil utan tak måste ni sitta ner hela tiden, eller tills guiden säger att det är ok att ställa sig upp. Undvik grälla, skrikiga färger på dina kläder – du ska smälta in i naturen. 

 

Hur är det med hälsa och malaria – behövs det några vaccinationer?

Vi rekommenderar alltid att du kollar med din vaccinationsklinik eller läkare vad som behövs. Malariaprofylax rekommenderas i Kenya, Tanzania och om du ska till Krugerparken med omnejd eller KwaZulu-Natal i Sydafrika. Detsamma gäller Zimbabwe/Victoriafallen, Botswana och Namibia.

 

Hur gör vi för att undvika malaria? 

Det enklaste är att undvika områden med risk för malaria, vilket innebär i princip att du åker till Sydafrika. Privata reservatet Madikwe cirka 3,5h bilresa från Johannesburg ligger på gränsen till Botswana. Det är den bästa malariafria safaridestinationen i landet. Men bra malariafria safariupplevelser får du också längs med Garden Route i södra Sydafrika, och i trakterna kring Addo’s Elephant Park i Östra Kap. Konsultera alltid din läkare innan du åker, för att få bästa möjliga råd. 

 

Hur undviker vi kryp och insekter?

En safari sker i bushen så det kan vara svårt att undvika dem helt. Men vill du inte ha kompisar på rummet eller i kläderna rekommenderar vi att ni packar med er myggmedel och klär er i långärmat. Spreja rummet med insektsmedel varje gång du lämnar det och undvik att åka när det är blött.

 

Jag är glutenallergiker och min partner är vegetarian – är det ett problem?

De flesta boenden har inga problem att anpassa sig efter era matpreferenser och/eller allergier, så länge de får reda på dem i god tid så att de kan anpassa menyerna. 

 

Vad ska jag packa inför safarin? 

Tänk på att ta med dig kamera, gärna kikare också. Guiderna brukar ha en egen kikare som de gärna lånar ut, men de använder den också. Så om alla vill se är det bra att ta med en egen. Glöm inte minneskort och det du behöver för att ladda kamerans eller mobilens batteri. 

Kläder ska helst vara naturfärgade, och tänk lager på lager-principen. Glöm inte solskydd! Här finns en utförlig guide över hur du bör klä dig när du är på safari. 

Flyger du inrikesflyg till din safari eller till exempel till Zanzibar ska du packa i en mjuk väska som inte får väga mer än 15 kg, de små planen klarar inte våra stora rullväskor. De flesta flygbolagen erbjuder möjligheten att deponera dina stora väskor, mot en viss kostnad.

 

Vad kan jag göra mer än safari?

Drömmen om Afrika kan innehålla mycket mer än safari. Vill du vandra, spela golf, äta god mat och dricka goda viner? Då ska du fundera på Sydafrika som destination. Dels för att safarin är billigare där så att det tillåter att ni hittar på mycket annat. Kapstaden är en av världens mest populära resmål och vi rekommenderar att du tillbringar minst 4 dagar där för att uppleva allt som stan och Kaphalvön har att erbjuda. Kombinera med Garden Route för härliga naturupplevelser och vackra stränder. 

Vill du däremot maxa spanandet efter djur och få härliga naturupplevelser rekommenderar vi en längre tur i Tanzania, Botswana eller Kenya

Vill du njuta av tropisk värme och slappa efter din häftiga safari kan du kombinera med sol och bad på den östafrikanska kusten – paradisön Lamu, härliga Zanzibar, en lyxig beachlodge i Mozambique eller varför inte slå till med en vecka på Mauritius? Dessa kan kombineras med din sydafrikanska eller östafrikanska safari. 

Vill du kombinera din safari med häftiga naturupplevelser som öken och vattenfall är Namibia eller Victoriafallen riktigt bra resmål. 

Nu vet du förhoppningsvis allt du behöver veta om safari. Men har du fler frågor är det bara att kontakta oss, så hjälper vi dig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.