Corona, corona – covid-19 påverkar oss alla - Afrikakompaniet
En kvinnlig guide kör en safaribil. På vägen framför henne korsar elefanterAllt du behöver veta om safari i Afrika
Allt du behöver veta om safari
March 6, 2020
Kings Camp, Timbavati, Kruger, Sydafrika
Kings Camp är safari med det lilla extra
March 22, 2020
En kvinnlig guide kör en safaribil. På vägen framför henne korsar elefanterAllt du behöver veta om safari i Afrika
Allt du behöver veta om safari
March 6, 2020
Kings Camp, Timbavati, Kruger, Sydafrika
Kings Camp är safari med det lilla extra
March 22, 2020
Visa alla
Corona, corona – covid-19 påverkar oss alla

De senaste veckorna har varit omvälvande för alla i hela världen. På kort tid har våra liv förändrats. Och vi vet inte vad som kommer att hända. Ovissheten är slående och osäkerheten stor hos många. Men det kommer att vända.

Jag är varken epidemiolog eller läkare. Men i kristider vet jag att det är bra att lyssna på expertisen, de med kunskap och utbildning. Vi har alla vårt ansvar att platta till utvecklingskurvan för covid-19, sjukdomen som är en följd av coronaviruset som ställer vår värld på ända just nu. Därför ska vi inte resa i onödan, vi ska undvika stora folksamlingar, hålla en god hygien och gå i frivillig karantän om vi uppvisar något eller några av symtomen kopplade till covid-19. Allt detta för att inte skapa kaos i  sjukvården.

För oss inom resebranschen innebär coronaviruset och alla länders inskränkningar för att förhindra spridandet en stor och kostsam omställning. Våra partners i södra och östra Afrika får många avbokningar, flera av dem stänger helt under april månad. Det kommer att bli varsel och uppsägningar och detta i länder med ytterst litet socialt skyddsnätverk. Det är oroande. Samtidigt jobbar alla för att lösa situationen så gott det går.

En liten ljusglimt på himlen för både vår och deras del är att det inte är högsäsong just nu. Några få av våra resenärer som skulle fått uppleva Sydafrika under april månad har fått tänka om och kommer att boka om sina resor till hösten eller tidigt nästa år. Jag och min familj skulle ha åkt till Sydafrika 1 april för att bland annat besöka en resemässa i Kapstaden. Mässan är inställd men vi siktar på att åka till Sydafrika till hösten och tror att det kommer att bli bra då. Som tur är är alla väldigt flexibla och turistnäringen i  Sydafrika har adopterat frasen “Don’t cancel, postpone”, vilket betyder ungefär “ställ inte in, senarelägg i stället“. Det är en bra filosofi för att säkerställa att turistindustrin håller igång.

För oavsett vad som händer måste vi se framåt. Ja, detta tillfälliga resestopp kommer att få ödesdigra konsekvenser för många. Men det kommer att vända. Vi kommer att fortsätta – det måste vi. För utan turister som reser medvetet och åker på safari har vi inga vilda djur kvar i Afrika. Vi behöver också fortsätta berika våra sinnen med nya kulturella intryck. Vi kommer att fortsätta att upptäcka Afrika tillsammans.

Till sist – för dig som undrar vad som gäller så här i coronatider finns här några bra länkar att hålla koll på:

Utrikesdepartementet

Folkhälsomyndighetens sida om Covid-19

Konsumentverket/Hallå konsuments allmänna information om coronaviruset (bland annat vad som gäller för bokade resor med mera)

Tvätta händerna, håll dig lugn och kom ihåg att efter regn kommer solsken. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.