När är bästa tiden att åka till Zanzibar 2023?
zebror betar framför Kwena Lodge på Gondwana Game Reserve, här hittar du bra safari på Garden Route
Familjevänlig safari på Garden Route – Gondwana Game Reserve
December 20, 2021
boken "In Bibi's Kitchen" och böckerna "Wildlife of Southern Africa" samt "Wildlife of Eastern Africa" är några av vinsterna på Afrikakompaniets mingel. Här syns böckerna i en bokhylla av trä, omgivna av växter och afrikanska statyer.
Vinn rabatt på din resa – och träffa oss på mingel!
March 14, 2022
zebror betar framför Kwena Lodge på Gondwana Game Reserve, här hittar du bra safari på Garden Route
Familjevänlig safari på Garden Route – Gondwana Game Reserve
December 20, 2021
boken "In Bibi's Kitchen" och böckerna "Wildlife of Southern Africa" samt "Wildlife of Eastern Africa" är några av vinsterna på Afrikakompaniets mingel. Här syns böckerna i en bokhylla av trä, omgivna av växter och afrikanska statyer.
Vinn rabatt på din resa – och träffa oss på mingel!
March 14, 2022
Visa alla

När är bästa tiden att åka till Zanzibar 2023?

Vi får ofta frågan “När är bästa tiden att åka till Zanzibar?” och svaret kan variera. Klimatförändringarna gör att vädret inte är lika pålitligt som tidigare. Men korta svaret är att du bör planera din semester till någon gång mellan juli och oktober eller januari-februari.

Som sagt är det svårt att säga exakt vilken som är bästa tiden att åka till Zanzibar. Detta eftersom större delen av året är den tanzanska ögruppen faktiskt ett riktigt bra resmål. Men vi börjar med att prata om vädret, det brukar vara det mest intressanta och det som påverkar oss mest, när vi väljer vart vi vill resa.

Bästa tiden att åka till Zanzibar för att sola och bada

Har du fokus på skön beachsemester med tropiskt hav, varmt klimat och härliga dagar på stranden ska du sikta på att åka till Zanzibar i januari, februari eller i perioden mellan juli och oktober. Medeltemperaturen ligger för det mesta kring 27 grader under dessa perioder, och risken för dåligt väder är ganska liten, även om det inte finns någon garanti att ni slipper regn. Det kan vara något varmare och fuktigare i januari och februari – den senare torrperioden infaller under “vintermånaderna” och då kan temperaturen sjunka. Ibland vill vi nordbor hellre att det är lite svalare, tropisk hetta kan vara jobbigt för vissa.

fiskarbåt i klarblått vatten- du ser dessa när det är bästa tiden att åka till Zanzibar, mellan januari och mars eller juli och oktober

Torrperiod och regnperiod – hur påverkar de resan till Zanzibar?

Zanzibar och Tanzania har fyra så kallade säsonger, men i stället för att prata om sommar, vinter, vår och höst kallas de i stället för torrperioder och regnperioder. Bästa tiden att åka till Zanzibar är givetvis under torrperioden – ingen vill riskera regn på sin beachsemester – men det går faktiskt att resa dit även under den kortare regnperioden.

Zanzibars regnperioder – då ska du inte åka till Zanzibar

Zanzibars korta regnperiod börjar vanligtvis i november när temperaturerna börjar öka. Molnen börjar byggas upp på morgnarna (som kan vara både soliga och fuktiga), för att sedan övergå till ganska häftiga men kortlivade skurar på eftermiddagarna. Under tiden det regnar hinner du iväg till strandbaren eller spat för ett snabb massage, innan du lägger dig i solen igen. Detta väder håller i sig till december ungefär. Så även om det inte är helt optimalt är det fullt möjligt att ha en fin semester på Zanzibar under denna tid.

Den långa regnperioden däremot, som pågår mellan april och maj, bjuder på betydligt längre och mer ihållande skurar, och vädret är varmt och blött. Det kan regna flera dagar i sträck och luftfuktigheten är hög. Detta är ingen bra tid att åka till Zanzibar.

Zanzibars torrperioder – bästa tiden att åka till Zanzibar

Har du inget emot hetta och fukt är perioden mellan januari och mars en superbra tid att resa till Zanzibar. Dagarna är soliga, varma och vattnet är som klarast. Detta innebär att det också är bästa tiden för att snorkla och dyka. Mer om dykning lite längre ner. Men boka inte din zanzibarresa för sent på våren, vädret kommer att förändras från ungefär mitten på mars när den långa regnperioden närmar sig.

två solstolar och en parasoll på en paradisisk vit sandstrand på Zanzibar

Mellan juni och oktober är det lite svalare än årets första torrperiod. Det är också högsäsong för den stora migrationen vilket betyder att det här är den absolut bästa tiden att åka till Zanzibar, speciellt om du vill kombinera din resa med safari. Du avslutar en häftig upplevelse med superhärliga, njutbara dagar på stranden.

Bästa tiden att åka till Zanzibar för att dyka

Även om dyksäsongen sägs pågå mellan juli och september samt december och januari anses februari, mars, juli och augusti vara de bästa månaderna att dyka på Zanzibar. Satsa på södra kusten om du åker ner till Zanzibar kring jul och nyår, och norra kusten om du åker dit under den svenska sommaren.

dykutrustning på Kendwa Beach. Bästa tiden att åka till Zanzibar för att dyka är februari, mars, juli eller augusti

För dig som är intresserad av speciella arter eller migrationssäsonger då vissa havslevande djur rör sig i Zanzibars vatten, lägg följande på minnet:

Korallhajar, delfiner och karettsköldpaddor finns året om, och alla månader utom den långa regnperioden är det också möjligt att se mindre svartfenade revhajar, örnrockor och sjöhästar. Knölvalarnas migration pågår mellan juli och oktober och vill du se hammarhaj är november-februari bästa tiden att åka till Zanzibar för att dyka.

Menar du allvar med din dykning är Mafia Island söder om Zanzibar en väldigt bra destination, relativt ostörd av turister och med ganska lite bebyggelse. Här kan du dyka eller snorkla med valhajar när som helst mellan oktober och februari.

Andra saker som påverkar när det är bäst att åka till Zanzibar

Även om vädret är den absolut viktigaste faktorn för den som planerar sin semester i Tanzania och Zanzibar, kan det finnas annat som påverkar. Priset, till exempel – och kanske mängden turister.

När är det som dyrast att åka till Zanzibar?

De flesta boenden har olika priser olika tider på året, och därför kan det vara dyrare att planera en semester till Zanzibar under högsäsong. Perioden mellan cirka 22 december och 5 januari kallas för peak season och då är det ofta som allra dyrast. Då ställer också boendena på Zanzibar krav på att man stannar minst 5 eller 6 nätter på samma ställe. Även mellan juli och oktober (oftast i augusti), är priserna högre än vanligt. Bästa tiden att åka till Zanzibar med hänseende till prisnivån OCH vädret är efter 7 januari och före mitten på mars ungefär. Det är också betydligt färre turister som rör sig i ögruppen då.

en kvinna ligger på en gul solstol och solar bredvid en pool.

Nu när vi har kommit fram till att bästa tiden att åka till Zanzibar är från mitten av januari till slutet på februari är det dags att börja fundera på vilken eller vilka stränder du vill tillbringa tiden på. Har du gott om tid ska du inte missa att lägga några dagar i Stone Town, där du kan insupa kultur, god mat och historia.

Har du fler frågor kring att resa till Zanzibar eller vill veta mer om att kombinera safari med Zanzibar är det bara att höra av dig till oss.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.