Familjevänlig safari på Garden Route – Gondwana Game Reserve
En kvinna står med ryggen mot kameran, framför henne finns en pool i orange ljus, det är solnedgång, och en giraff går förbi
Unik möjlighet: så får du uppleva Kenya som en äkta kenyan
November 24, 2021
En strand och azurblått hav sett uppifrån. Bästa tiden att åka till zanzibar
När är bästa tiden att åka till Zanzibar 2023?
February 11, 2022
En kvinna står med ryggen mot kameran, framför henne finns en pool i orange ljus, det är solnedgång, och en giraff går förbi
Unik möjlighet: så får du uppleva Kenya som en äkta kenyan
November 24, 2021
En strand och azurblått hav sett uppifrån. Bästa tiden att åka till zanzibar
När är bästa tiden att åka till Zanzibar 2023?
February 11, 2022
Visa alla

Familjevänlig safari på Garden Route – Gondwana Game Reserve

Gondwana Game Reserve erbjuder riktigt bra safari på Garden route. Ett utmärkt val för dig som vill stanna nära Kapstaden men ändå se vilda djur i sina naturliga miljöer.

Utmärkt malariafri safari på Garden Route

Förstå mig rätt. Det finns gott om malariafri safari längs med eller i närheten av Garden Route. Men vill du göra en safari med hög klass har du tyvärr inte så mycket att välja mellan. De flesta lodger håller till exempel sina lejon i en inhägnad, lite som på zoo. För en autentisk känsla med djur som strövar fritt i sin egen miljö är Gondwana unik i sitt slag i området.

en elefant syns i fynbosväxtligheten, här hittar du bra safari på Garden Route

Detta innebär dock att du inte är garanterad att se alla Big Five (lejon, leopard, elefant, buffel och noshörning) på din Garden Route-safari. Vilda djur är vilda djur och gör som de själva behagar. Faktum är att när jag och min vän, fotografen, resebloggaren och -poddaren Sara Arnald, besökte reservatet senast såg vi inga lejon. Detta till guidernas stora förtret – vanligtvis är det höjdpunkten på din safari. Men det var parningstider och då tänker lejon inte på så mycket annat. Oavsett detta var vi supernöjda med upplevelsen.

Vår safariguide var påläst, engagerad och mån om att vi skulle få bästa möjliga upplevelse. Han berättade intressanta fakta om hur du kan se om en elefant är aggressiv och varför en zebra pruttar när den springer, bjöd på anekdoter från sitt liv som ranger samt letade efter lejon med stor frenesi och passion. Och vi fick se så många andra djur!

safariguiden Ruan framför noshörningar på Gondwana Game Reserve

Gondwana Game Reserve är ett familjeägt, privat reservat vilket innebär att ägarna bestämmer reglerna på reservatet. Till exempel tillåts inga gäster över dagen, enbart människor som övernattar. Många andra reservat som erbjuder safari på Garden Route eller nära Kapstaden arrangerar dagsturer för personer som inte sover över där. En bra inkomstkälla – men då blir det också mycket trafik bland de vilda djuren.

På Gondwana ingår safariturerna i priset du betalar för ditt boende. Detta garanterar  en exklusiv upplevelse och ökar känslan av att vara ensam med djuren. Det är också bättre för girafferna, noshörningarna, zebrorna med flera – de blir inte lika störda av biltrafik och turister.

en ensam giraff travar i fynbosen på Gondwana Game Reserve

Familjen som äger reservatet har dessutom en stark hållbarhetsprofil. De har med sin egen Gondwana Conservation Foundation initierat flera olika projekt, allt från att bevara den unika floran i området till att ta emot och utbilda barn från närområdet i frågor om viltvård. Din safari på Garden Route kan alltså göra gott på flera olika sätt.

Hur är safarin på Gondwana?

Vill du göra en Big 5-safari på Garden Route är Gondwana ett av dina allra bästa alternativ. Här finns en alldeles säregen natur, ett böljande landskap med djupa dalar och sänkor. Att ta sig runt på safaribil i reservatet är spännande och det finns gott om djur att titta på.

När Sara och jag var där hann vi knappt ut från lodgen innan vi stötte på en liten elefanthjord. Faktum är att vi hade blivit tillsagda att vara försiktiga vid lodgen för de visste att elefanterna var i närheten. Men inte trodde jag de var SÅ nära! Vi följde efter elefanterna en bra stund innan vår guide Ruan vände om bilen i jakt på annat vilt. Efter en något skräckinjagande färd nerför en väldigt brant backe kom vi ner till en härlig dalgång där vi tillbringade resten av turen. Mest i jakt på lejon, men vi såg många andra vackra vilda djur.

zebror vandrar i dalen på Gondwana Game Reserve, riktigt bra safari på Garden Route

Reservatet är ett så kallat Big 5-reservat vilket innebär att det finns lejon, bufflar, elefanter, noshörningar och leoparder där. Men det finns givetvis också andra djur. Geparder, giraffer, zebror och en mängd olika antiloper. Gnuer, elands, ellipsvattenbockar och många fler. För att inte tala om det rika fågellivet.

elands syns mellan två personer i safaribil, på safari på Garden Route

Rutinerna på Gondwana är ungefär desamma som på vilken safarilodge som helst i Sydafrika. Du anländer vid lunchtid, äter en lättare måltid och kommer till ro på ditt rum. Vid 15.30-16-tiden serveras te, kaffe och något att äta och efter det är det dags för den första safarituren.

Alla safariturer tar ungefär 3 timmar, lite beroende på vad ni hittar. Oftast är ni cirka sex till åtta personer i den öppna safaribilen. Mot slutet av turen är det dags för en bensträckare och en så kallad sundowner. Den klassiska sundownerdrycken är kanske en gin & tonic men det finns vin, öl, läsk och annan dryck för dig som önskar.

två personer framför en safaribil och en mängd dryck på bilen, en sundowner på safari på Garden Route

Efter safarituren kör ni tillbaka till lodgen och kommer fram i lagom tid till att middagen är serverad. Det finns möjlighet att sitta vid lägerelden och byta erfarenheter med de andra gästerna innan du äter din trerättersmiddag. Det enda nattliv du kan förvänta dig är lejonens rytningar i fjärran – de flesta lägger sig tidigt i väntan på morgondagens äventyr.

Redan vid 6-tiden är det dags för en ny safaritur. Vår första morgontur på Gondwana var en riktigt blöt historia, det regnade sidledes och vi såg knappt några djur till en början utan satt och huttrade i våra fodrade, vattentäta ponchos. Men när det klarnade upp hann vi se både flodhästar och elefanter. De bryr sig inte nämnvärt om lite regn… Höjdpunkten på denna tur kan ha varit att vi drack varm choklad spetsad med amarulalikör när vi stannade till för att sträcka på benen. Det värmde fint.

en flodhäst simmar i vattnet på safari på Garden Route

Vår rekommendation är att lägga minst två nätter på safari. Då ingår fyra safariturer och det gör inget om det regnar eller djuren håller sig undan på en av turerna. Jag personligen tycker att tre nätter är en bra grund när du är på safari i Sydafrika, oavsett var du är någonstans. Då ökar chansen för att du ska se alla djur du vill se, en misslyckad game drive märks inte och du hinner till och med bli lite mätt på safari.

Högklassigt safariboende som passar alla

Vill du lyxa till det eller maxa nyttan? Åker du i storfamilj eller längtar du efter romantik i bushen? På Gondwana Game reserve finns flera olika boendetyper. Allt från traditionellt boende i enskilda stugor till större villor för storfamiljen eller vännerna som reser tillsammans. Det finns även möjlighet att göra din safari till fots och bo i tält, eller delta i reservatets viltbevarandeprogram och bo lite enklare.

poolen och utsikten på Kwena Lodge, Gondwana Game Reserve

Kwena Lodge – komfortabla stugor för par

Gondwana Game Reserves huvudbyggnad Kwena lodge är där receptionen, poolen, spat och restaurangen finns, och härifrån utgår också alla safariturer (game drives). I anslutning till lodgen finns 14 sfäriska stugor eller huts med öppen planlösning och egen altan. Dessa är rymliga, lyxiga och passar par.

Kwena huts på gondwana game reserve

Varje stuga ligger på en höjd, med utsikt över landskapet nedanför. Inredningen är klassiskt, stilrent och afrikanskt. Det finns en eldstad för kyliga dagar, ett badrum med badkar, dusch och toalett och en dubbelsäng eller två enkelsängar. Det finns bra wifi i alla stugor.

badrummet i en Kwena Hut på gondwana Game Reserve

Från din stuga är det en kort promenad till huvudbyggnaden och dagtid är det inga problem att gå fram och tillbaka. Men på kvällarna finns risk för vilda djur i närheten, främst bufflar men även elefanter och lejon. Då får du sällskap av personal på vägen, för säkerhets skull. Bufflar må se ut som korkade svarta kossor när de betar men de är några av de mest aggressiva djuren i världen.

Fynbosvillor – för familjer eller vänner som reser tillsammans

Fynbos (uttalas fäjnboss) är en buskig växtlighet som är typisk för Västra Kap, för övrigt en av världens mest artrika områden. Hela reservatet är täckt av fynbos och villorna som fått namn efter dem är inget undantag. Dessa trerumsvillor ligger ganska nära Kwena Lodge, med fina utsikter över reservatet.

giraffer framför Fynbosvillorna på gondwana Game reserve, safari på Garden Route

Eftersom villorna ligger en bit ifrån lodgen krävs att du som gäst antingen kör själv, eller blir hämtad av en ranger, när det är dags för safari och/eller mat. Det är max fem minuters bilväg så verkligen ingen fara, även om det kan kännas lite knixigt. Men fördelen är att ni får ett helt hus till er själva på er safari på Garden Route. Förutom de tre sovrummen finns ett stort vardagsrum, kök och altaner med hisnande utsikter.

altanen på en av Fynbosvillorna på Gondwana Game Reserve

Fynbosvillorna är alla individuellt inredda i samma stil som stugorna på Kwena Lodge – stilrent afrikanskt med stora ytor. Och lodgen är tillräckligt nära för att ni enkelt kan ta er dit om ni vill ligga vid poolen eller göra en spabehandling, till exempel.

Bushvillor – större familjevillor lite längre bort

Det finns ytterligare en boendetyp för er som reser med barn eller i grupp. Bushvillorna ligger i Gondwanas “Protected Endangered Species Area” där det heller inte finns några rovdjur, skönt för dig med småbarn. Ni vill ju inte behöva gå omkring och oroa er för hungriga lejon!

insidan av en bush villa i Gondwana Game Reserve

Bushvillorna har 3 eller 4 sovrum och någon av dem till och med egen pool. Inredningen är snarlik Fynbosvillorna. Men det finns en stor skillnad. Bor du i en av bushvillorna går det inte att beställa transfers utan du måste köra själv till och från Kwena Lodge när det är dags för safariturer och mat. Det är en bilfärd på cirka 25 minuter. När vi åkte dit att titta på bushvillorna såg vi fem noshörningar, zebror och mängder med antiloper så det är verkligen ingen dålig tur.

två noshörningar bland de gula blommorna på Gondwana Game Reserve, här hittar du bra safari på Garden Route

Bushvillorna passar dig som gärna håller dig aktiv på din safari. I det skyddade området finns nämligen både mountainbike-slingor och vandringsleder. När du har gjort din safaritur på morgonen och ätit en god och mättande frukost på lodgen tar du dig tillbaka till din villa, hämtar upp en mountainbike och cyklar iväg en stund för att njuta av utsikten och djuren.

en kvinna och en man på mountainbike är suddiga och det finns skarpa zebror i bakgrunden. Safari på Garden Route erbjuder många olika möjligheter att se djur.

Ulubisi House – extra allt för dig som vill lyxa till det

Du som vill ha en oförglömlig safari på Garden Route bokar in dig på Ulubisi House. Denna superfina trerumsvilla med egen pool och egen jacuzzi ligger också i Gondwanas skyddade område, men skillnaden jämfört med fynbosvillorna och bushvillorna är att här ingår allt. Din grupp får en helt egen guide, och åker på privata safariturer, bush walks, fisketurer med mera. Ni får en egen butler och kock som lagar all mat till er – frukost, lunch, middag och afternoon tea.

Ulubisi House, Gondwana Game Reserve, har både pool och jacuzzi, lyxigt ställe för safari på Garden Route

Ulubisi house funkar fint för sex personer, men det går att få plats med fyra vuxna och fyra barn. Är ni tio personer går det att klämma in ytterligare två personer på ett loft ovanför garaget. Priset för huset är detsamma oavsett hur många gäster ni är. Och allt ingår. All dryck, all mat och alla aktiviteter. En femstjärnig upplevelse för dig som har något att fira, eller bara vill ha en safari utöver det vanliga.

Pioneer Trail – safari på Garden Route till fots

Vill du ha en äventyrlig safari till fots ska du definitivt välja Pioneer Trail. Det är en kombination av slackpacking och glamping – det vill säga, du behöver inte bära mer än det allra nödvändigaste under dina dagliga vandringar, och du övernattar i lyxiga, komfortabla tält.

lyxtält för den som går Pioneer trail på gondwana Game Reserve

Pioneer Trail är en fyradagarstur. Den första dagen är det ingen vandring utan ni checkar in och äter lunch på lodgen, packar om era väskor och blir körda till ert första boende. På varje läger finns det fyra tält med plats för två personer, alla med eget badrum och en altan varifrån ni kan sitta och njuta av utsikten. Det finns också ett större tält som fungerar som matsal och bar, och givetvis en lägereld.

pioneer trail, safari på Garden Route till fots på gondwana Game Reserve

På andra dagen börjar vandringen. Ni går ungefär 10 kilometer per dag, i långsam takt, och har med er en matsäck och vattenflaska. Under vandringen lär ni er mer om ekosystemet och de vilda djuren. Ni är framme på nästa tältläger vid 16-tiden, och äter en gemensam middag. Den tredje dagen är snarlik dag 2, med skillnaden att det finns tid för en safaritur i bil på eftermiddagen, skulle ni önska det.

På sista dagen får ni lite sovmorgon, äter en god frukost och därefter är det dags att ta farväl av Gondwana.

Eco camp – för dig som vill bidra på riktigt

Den som gör sin safari på Garden Route och bor på något av boendena på Gondwana Game Reserve betalar en avgift per natt som går direkt till viltbevarande åtgärder. Men det går att göra mer. Boka en tre- eller femdagarsvistelse på Eco camp så bidrar du praktiskt till både forskning och viltbevarande.

Det här är inte boendet för dig som önskar en äkta safari på Garden Route – utan snarare en upplevelse för dig som vill lära dig mer om hur “conservation” eller viltvård går till. Du bor på ett tältläger tillsammans med andra, gör dagliga insatser för att hjälpa forskningen framåt och får en väldigt praktisk erfarenhet.

Vi måste prata lite om maten…

Det går inte att skriva om Gondwana och safari på Garden Route utan att nämna maten. Generellt sett håller maten i Sydafrika riktigt hög klass, mycket bättre än till exempel på vissa safarilodger i östra Afrika. Men Gondwana och Kwena Lodge är verkligen något alldeles särskilt. Och inte bara att smaken är god – portionerna är enorma! “Vi behöver mata lejonen om några dagar” skojade vår guide och det är inte utan att jag nästan tror honom.

frukosttallriken på Kwena Lodge på gondwana Game Reserve

Jag åt en Eggs Benedict till frukost som av någon anledning bestod av två pocherade ägg. Det som kallas “en lättare lunch” kan bestå av antingen en riktigt matig sallad eller en rejäl burgare med pommes. Som tur är varnade servitrisen oss innan vi beställde.

“Det står att ni kan äta en sallad först och sedan en hamburgare men ni kommer aldrig att orka det. Välj en grej bara!” uppmanade hon och spände ögonen i oss. Som tur var lydde vi henne. Vi fick knappt i oss en vårtsvinsburgare.

Safari även för de mindre barnen

Åldersgränsen för att kunna delta på safariturer i Sydafrika är oftast 6 år, av både praktiska och säkerhetsmässiga skäl. Små barn klarar sällan att sitta still i en skumpig bil i flera timmar. Detsamma gäller även på Gondwana, förutom om ni har egen safaribil – antingen för att ni betalar för den, eller för att ni bor på lyxiga Ulubisi House. Barn under 2 tillåts aldrig på safariturer.

Gondwana Game Reserves junior ranger-program gör det möjligt för barn att få det mesta av sin safari på Garden Route

Däremot har Gondwana (likt flera andra lodger) ett program för att även barnen ska få en rolig semester. Deras Junior Ranger program är ett av de bästa bland dem som ordnar safari på Garden Route. Barnen får en egen safariguide, de åker iväg på egna turer, får en egen ryggsäck  och safaribok att fylla i, allt med målet att de ska lära sig mer om ekosystemet. Ett väldigt uppskattat och gediget program.

Safari på Garden Route och lagom avstånd från Kapstaden

En av de stora fördelarna med Gondwana Game Reserve är att det går att göra sin safari som en del av en tur längs med Garden route. Gondwana ligger i Herbertsdale, en knapp halvtimme från Mossel Bay. Så när du har tillbringat några dagar i Kapstaden och Vinlandet kan du köra Route 62, kanske sova en natt eller två i Swellendam, innan du inleder din safari. När du är mätt på vilda djur  bokar vi in dig och familjen eller ressällskapet på några dagar i Knysna, Wilderness eller Plettenberg Bay för lite relax vid stranden.

en elefant passerar en bil på vägen på gondwana Game Reserve

Men även om du inte tänker upptäcka Garden Route och vill hålla dig nära Kapstaden är Gondwana ett av de allra bästa alternativen i området. Det tar knappt fyra timmar att köra från Kapstadens flygplats till reservatet och det är väl värt det. Vill du inte köra själv går det att ordna en transfer men var beredd på att den kan kosta. Det är betydligt billigare att hyra en bil i några dagar och köra fram och tillbaka på egen hand.

Vad kostar en safari på Garden Route?

Gondwana Game Reserves olika boendealternativ ligger förhållandevis bra i pris, med tanke på att konkurrensen vad gäller safari på Garden Route inte är mördande. Att bo på Kwena Lodge en natt kostar uppemot 7000 kronor när det är som dyrast, då ingår boende för två personer, alla måltider, alla safariturer och aktiviteter. Fynbosvillorna ligger lite högre i pris, cirka 4100 kronor per person och natt, inklusive allt. Bushvillorna ligger på samma prisnivå per person som Kwena Lodge.

För dig som har familj och barn som kanske inte vill eller kan delta i alla safariturer kan det vara värt att satsa på halvpension i stället för helpension, och bo i någon av villorna. Då ingår frukost, middag, afternoon tea och en eftermiddags safaritur om dagen. Junior Ranger ingår för barnen, och gratis hyra av mountainbikes med mera. Ni sparar ungefär en tusenlapp per person på det, och det finns kök så ni kan laga mat själva, skulle ni vilja det.

Ulubisi House, det enskilda boendet där butler, kock, egen safaribil med mera ingår, kostar uppemot 37000 kronor per natt när det är som dyrast. Ni kan bo som flest 10 personer (inkl barn) där. Allt ingår i priset, även alkohol. Jag har kikat in i vinkällaren och det finns gott om flaskor!

Är du intresserad av att veta i större detalj vad det kostar att bo på Gondwana är du varmt välkommen att mejla oss med en ungefärlig tid för din resa, så ska jag ta fram exakta priser.

Annan bra safari nära Garden Route

Det finns andra bra safarilodger som går att kombinera med din färd längs med Garden Route. Sanbona Wildlife Reserve ligger nära Montagu, så lite närmare Kapstaden än Gondwana. Här är lodgerna mer exklusiva så priserna betydligt högre, i övrigt har de snarlik profil men en väldigt annorlunda natur, i och med att det är halvöken.

en safaribil och några zebror i bakgrunden på Gondwana Game Reserve, bra safari på Garden Route

Vill du ha en riktigt bra safari på Garden Route skulle jag rekommendera att köra ända till Östra Kap. Nära Addo Elephant National Park finns ett pärlband av olika privata, malariafria reservat, med lodger och boenden i olika prisklasser. Det är lite bättre safari men samtidigt också väldigt långt bort. Utgår du från Kapstaden skulle jag nästan rekommendera att flyga dit från Port Elizabeth eller tvärtom, för att minska tiden ni måste tillbringa i bilen.

Är safarin det viktigaste för dig på din resa, och din budget inte för ansträngd, skulle jag ändå rekommendera att du funderar på Krugerområdet eller privata reservatet Madikwe, som angränsar till Botswana. Där hittar du bäst safari i Sydafrika, med många olika lodger i olika prisklasser att välja mellan.

Kontakta oss för att veta mer, eller börja planera din nästa resa till Sydafrika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.