Åk på safari i Kruger nationalpark i Sydafrika | Afrikakompaniet

Krugerparken med omnejd

Krugerparken är det mest kända och den äldsta skyddade nationalparken för safari i Sydafrika. Gränsande till själva nationalparken finns en rad privata reservat. Tillsammans utgör det ett enormt stort område som är skyddad vildmark med Afrikas Big Five och massor med andra däggdjur, fåglar och växter. Ytan är lika stor som hela Israel.

Vi bokar helst safari i de privata parkerna längs Krugerparkens gräns eftersom vi tycker att du får bäst upplevelse där. Här kan du läsa mer om varför vi rekommenderar safari i privat park eller reservat. I en privat park eller reservat bor du på en lodge och blir väl omhändertagen. Priset inkluderar boendet, all mat och guidade turer. Och guiderna håller riktigt hög klass. De hittar djuren mycket bättre än vi amatörer, de vet allt om djurens beteende, olika växter i bushen och kan berätta spännande saker om minsta insekt.

Bästa tiden att åka

JANFEBMARAPRMAJJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Utmärkt

Bra

Okej

Krugerområdet är värt ett besök när som helst på året. Men vill du se så mycket vilt som möjligt ska du komma någon gång mellan maj och september. Det är den torraste perioden, med lite växtlighet så lätt att se vilda djur. Dessutom kommer djuren oftare till vattenhålen för att dricka. Nätterna kan vara kalla så det är en bra idé att packa varma kläder.

I oktober börjar det regna igen och då förändras naturen – det blir grönare och djuren får lättare att gömma sig. Särskilt lejon och leoparder kan bli svåra att se när regnperioden
börjar. Flest ungar föds i november och december och då blir det också som varmast, med medeltemperaturer kring 25-31 grader. Det är också nu det är som högst risk för malaria i området, även om risken överlag är förhållandevis liten.

Nottens Bush Camp

Ett femstjärnigt men ändå prisvärt boende i djurrika Sabi Sandsreservatet. Nottens Bush Camp är en famliljeägd safarilodge med endast 8 individuellt inredda sviter, stor pool och spa. Och det välkända Sabi Sandsreservatet är känt som ett av de djurtätaste i Krugerområdet.

Umkumbe Safari Lodge

Ett prisvärt, enklare boende i Sabi Sands-reservatet. Här finns 10 rum med plats för totalt 20 gäster. Rummen är spatiösa, men vissa av dem saknar utsikt över floden. Resten av lodgen och poolen har fin utsikt över Sands-floden, där det är möjligt att se olika djur komma och dricka.

Elephant Plains

Vid stranden av Manyeletifloden i Sabi Sands ligger Elephant Plains. Här tas inte emot fler än 24 gäster, vilket i sig garanterar en exklusiv och härlig upplevelse. Här finns två pooler, ett spa och gym – ett fyrstjärnigt boende med överkomliga priser.

Senalala Safari Lodge

Klaseriereservatet nära Hoedspruit är ett Big 5-reservat med mängder med andra djur. Senalala är vårt bästa boende i området, ett prisvärt, femstjärnigt all-inclusive boende. Här finns några av Sydafrikas bästa guider som garanterar en safariupplevelse utöver det vanliga.

Xanatseni Private Camp

Ett fyrstjärnigt boende i Klaserie-reservatet med fin pool och vackra omgivningar. Här finns fem enskilda rum samt en privat villa (med egen safariguide). En personlig safarilodge med honesty bar, gemensamma måltider samt utsiktstorn i trädgården och mängder av vilt runtomkring.

KwaMbili Safari Lodge

Ett trestjärnigt boende i Klaserie-reservatet, KwaMbili är en av våra populäraste safarilodger. Här finns ett fåtal tält och rum och stället tar emot max tio gäster, vilket garanterar en personlig stämning. Kombinationen hög service och prisvärt boende gör att det ofta är fullbokat. Vill du bo här gäller det att vara ute i god tid.

Ndzuti Safari Camp

Detta fantastiskt fina lilla boende ligger i Maseke Game Reserve, norr om Hoedspruit. Här kommer gästerna alltid i första hand. Ni bor i tält eller stugor. Vi föredrar de lyxiga tälten och deras fantastiska badrum, men stugorna passar familjer särskilt bra.

King’s Camp

Ett femstjärnigt all-inclusive boende i Timbavati-reservatet nära Hoedspruit. Här bor du lyxigt med egen pool, badkar, inom- och utomhusdusch och utsikt över vattenhålet där elefanterna ibland flockas. Här finns dessutom gym, spa och en fantastisk bar.

Mjejane River Lodge

Ett fint boende där varje rum har utsikt över Crocodile River. Lodgen ligger i ett reservat inom södra Krugerområdet och är särskilt bra för dig som reser från eller till Moçambique, Swaziland eller östkusten, till exempel Elephant Coast eller St Lucia. Här finns 17 trevliga rum och en fin pool.

Det här är ett urval av de boenden vi erbjuder i Krugerområdet. Vi har varit här själva och vi vet att våra gäster har trivts med både service och komfort. Men givetvis finns det många fler – berätta bara vilka önskemål ni har så hittar vi något som passar er.

Så tar du dig till Krugerområdet

Det många inte tänker på är att Krugerområdet ligger en bra bit ifrån Johannesburg. Ska du köra hit med hyrbil eller åka biltransfer får du räkna med att det tar någonstans mellan 5 och 7 timmar, beroende på vart du ska i området.

Landar du tidigt på morgonen kan du hinna till din safarilodge i tid till första safarituren på eftermiddagen, men landar du efter 9 rekommenderar vi att du stannar en natt i Johannesburg eller kör exempelvis till Hazyview eller White River för att bo någonstans utanför parkerna innan det är dags att åka vidare.

Det är också möjligt att flyga inrikesflyg från Johannesburg till mindre orter som ligger nära dit du ska. I vissa fall ordnar safarilodgen med gratis upphämtning, annars ordnar vi biltransfer dit. Oavsett hur du vill ta dig till Krugerområdet hjälper vi dig att komma dit.

Några höjdpunkter på Panorama Route

Krugerområdet är inte bara vilda djur och safarilodger. Vi brukar rekommendera våra gäster att lägga en dag eller två på att utforska Panorama Route och Blyde River Canyon. Här finns många olika vackra naturfenomen och vyer. Dessa utforskas enklast med Graskop eller kanske Hazyview som utgångspunkt.

Three Rondavels

Blyde River Canyon i sig är en mäktig syn. Den som kör Panorama Route kan se flera naturfenomen som uppstått i den mäktiga dalgången.

Three rondavels är tre jättelika, runda stenar som påminner om de traditionella boenden, runda hyddor som kallas för just rondavels.

Blyde River

Blyde River

Förutom att se Blyde River från ovan från någon av de många utsiktspunkterna är det också möjligt att ta en tur på floden. Härifrån ser du några av Panoramaruttens höjdpunkter från ett helt annat perspektiv.

Plus att det finns flodhästar i floden. Bara det!

God’s Window

En av de populäraste utsiktspunkterna längs med Panorama Route – vid God’s Window känns det som om du blickar ut över hela världen. Tänk på att ta med dig vatten när du klättrar upp hit i varma månaderna – kioskerna vid utsiktspunktens ingång tar ockerpriser.