Oslagbar malariafri safari för barn och vuxna i Sydafrika
Två lejonhannar ligger och vilar framför en safaribil i Botswanas Savutiområde. En safari i Botswana är en safari i världsklass
Safari i Botswana – världens bästa safariupplevelse
January 24, 2023
elledningar framför häftig himmel ska bildsätta denna text om load shedding i Sydafrika, planerade elavbrott
Hur påverkar load shedding din resa till Sydafrika?
February 23, 2023
Två lejonhannar ligger och vilar framför en safaribil i Botswanas Savutiområde. En safari i Botswana är en safari i världsklass
Safari i Botswana – världens bästa safariupplevelse
January 24, 2023
elledningar framför häftig himmel ska bildsätta denna text om load shedding i Sydafrika, planerade elavbrott
Hur påverkar load shedding din resa till Sydafrika?
February 23, 2023
Visa alla

Oslagbar malariafri safari för barn och vuxna i Sydafrika

Vill du åka på safari men slippa ta malariaprofylax? Sydafrika erbjuder flera olika möjligheter att göra malariafri safari som passar både barn och vuxna. 

Varför malariafri safari?

Barnfamiljer, särskilt de med små barn, är många gånger försiktiga över att åka till områden med risk för malaria. För även om det är väldigt enkelt att förebygga malaria under en resa till Afrika finns det många som inte vill ta risken som det innebär att ta malariaprofylax. Medicinen kan ha många biverkningar och särskilt barn och äldre kan vara extra utsatta för dessa. Biverkningar som illamående, diarré och andra magåkommor vill de flesta helst slippa när de är på resande fot i bushen. Just därför är Sydafrika ett ypperligt land att besöka, det finns ett flertal olika områden där du kan göra helt malariafri safari.

En safariguide kör bilen längs med en rak grusväg som sträcker sig långt fram, bushen är härlig. Malariafri safari är bäst på Östra Kap.

Var finns bäst malariafri safari?

Malariafri safari i Madikwe

Privata reservatet Madikwe i norra Sydafrika ligger på gränsen till Botswana och har ett rikt och varierat djurliv. Här är naturen öppen, alla Big Five finns lättillgängliga och safarin är på nivå med eller ibland bättre än i Krugerområdet.

Två elefanter, mor och barn, i skuggan av en kulle i Madikwereservatet i norra Sydafrika. Här kan du göra malariafri safari för barn och vuxna.

Nackdelen med Madikwe är att det ligger ungefär fyra timmars bilväg från Johannesburg vilket innebär en något krånglig logistik. Antingen krävs flygtransfer eller en biltransfer som kan gå på flera tusen kronor, om du inte kan tänka dig att hyra bil och köra själv. Och eftersom det inte finns så stor konkurrens håller safarilodgerna lite högre priser än i Krugerområdet, vilket innebär att du får räkna med en dyrare safari än i övriga delar av landet.

Welgevonden – malariafri safari nära Johannesburg

Ska du ändå till Johannesburg och inte vill köra riktigt så långt som till Madikwe är Welgevonden ett riktigt bra alternativ. Hit kör du på under tre timmar och här finns flertalet lodger som håller hög klass. Dessutom är antalet bilar i reservatet begränsade så du slipper trafikstockningar. Men om du inte har tänkt ta vägarna förbi Johannesburg är det rätt onödigt att åka hit bara för att göra safari.

Östra Kap – bäst malariafri safari?

I vårt tycke har Östra Kap mest att erbjuda när det gäller malariafri safari i Sydafrika. Dels är det lättillgängligt – du kör hit enkelt från Port Elizabeth och flygplatsen där, eller kombinerar med en vistelse på Garden Route. Dels finns här ett flertal riktigt bra barnvänliga lodger, alla i olika prisklasser.

Shamwari – lyxigt, proffsigt och mest barnvänliga reservatet

Världskända Shamwari Private Game Reserve (ni har väl inte missat Shamwari Untamed på Netflix?) är det första, största och kanske också det absolut bästa reservatet i Östra Kap. Här finns sju olika lodger, alla med olika profil. Du kan bo femstjärnigt till bättre priser än i Krugerparken och deras barnvänligaste lodge Riverdene erbjuder en helt osannolik variation av aktiviteter för barn i alla åldrar. Allt från klätterväggar och pizzaugnar där barnen kan laga sin egen mat till lekhörnor och gosedjur för de allra minsta.

För dig som har yngre tonåringar passar Long Lee Manor mycket bättre – här finns en otroligt häftig infinitypool med utsikt över vattenhålet som nog de flesta kan tänka sig hänga vid. Även de femstjärniga lodgerna på området håller riktigt hög klass – särskilt för dig som är matintresserad. Jag har aldrig ätit så bra på safari som på Eagle’s Crag.

Två impalor, en hanne och en hona, längs vägen på Shamwari i Östra Kap, femstjärnig malariafri safari i Sydafrika.

Dessutom är naturen på reservatet otroligt imponerande, för att inte tala om de vilda djuren. Det är ett Big 5-reservat, med goda chanser att se leopard och andra kattdjur. Det finns flera olika lejonflockar, mängder med noshörningar, elefanter, bufflar med mycket mera. Och guiderna håller otroligt hög klass. Förutom en stor kunnighet och respekt för djuren är de dessutom otroligt måna om att gästerna får den upplevelse de önskar sig.

Dessutom har Shamwari två olika viltprojekt som du som betalar de (något höga) tarifferna för att bo här får besöka kostnadsfritt. Deras Wildlife Rehabilitation Centre är verkligen värt ett besök – här får du lära dig mer om hur reservatet kostnadsfritt tar hand om sjuka eller skadade djur och släpper ut dem i det vilda igen. Och på deras båda Born Free-center får kattdjur som tidigare vanvårdats på zoo eller som husdjur hemma hos privatpersoner en dräglig plats att bo på, med gräs under tassarna och en härlig, sydafrikansk utsikt.

Lalibela – varierad och barnvänlig malariafri safari

Lalibela, som ligger bredvid Shamwari, erbjuder också högklassig safari i vackra omgivningar, till lite lägre pris än sin något lyxigare granne. Här finns stora vidder med tusentals antiloper, Big Five och många andra djur. Precis som Shamwari har du en stor djurrikedom och du rör dig i fantastisk natur.

Varken Lalibela eller Shamwari har en väg som skär igenom reservatet (det har alla övriga reservat i området, förutom Kuzuko), men på Lalibela finns ett flertal byggnader som kan störa känslan av att vara ute i vildmarken. Lejonen här ovan befann sig på ett jättestort, öppet savannliknande område men stängslet på bilden omgärdar ett bostadshus som någon av guiderna eller annan personal bor i.

Marks Camp är Lalibelas barnvänliga safarilodge, med prisvärda familjerum och en mängd barnvänliga aktiviteter. Även de små barnen får åka ut på safari vilket inte hör till vanligheterna i Sydafrika – oftast får barn under 6 år stanna hemma eller åka på kortare safariturer med de andra småbarnen. Aktiviteterna är inte riktigt i klass med Shamwaris Riverdene men de är vana vid småttingar och barnen kommer få en riktigt bra vistelse här.

Kuzuko – barnvänligt men lite off the beaten track

En något mer ovanlig safaridestination är Kuzuko som ligger norr om Addo och kräver rätt snårig körning på väldigt dålig grusväg i ett antal timmar, även om du kommer direkt från Port Elizabeth. Men du som har små barn och vill ha med dem på safari gör rätt i att välja detta som din malariafria safari i regionen. Tidigare var barn i alla åldrar tillåtna på safari men numera är åldersgränsen 3 år och uppåt för att få följa med på game drive. För att vara en femstjärnig lodge får du väldigt mycket för pengarna på denna malariafria safari.

Ett lejon ligger på en höjd med en härligt gråmulen himmel i bakgrunden. Lejonet bor på Kuzuko-reservatet, där det finns bra barnvänlig safari i Östra Kap.

Nackdelen är att eftersom djuren är något begränsade till antalet och reservatet är stort så använder man elektroniska taggar för att kunna lokalisera sina lejon och elefanter, till exempel. Det förtar safariupplevelsen något när din guide måste ställa sig på en höjd och vifta med en antenn för att över huvudtaget ha en aning om var djuren kan befinna sig. Men är också väldigt lärorikt för den som är tekniskt intresserad.

Övriga safarireservat i Östra kap har också bra malariafri safari

För dig som har barn eller vill uppleva en safari riktigt hög klass är de tre ovanstående reservaten de absolut bästa. Men det betyder inte att övriga är dåliga. Amakhala och Kariega är också väldigt bra privata reservat i Östra Kap, och båda har dessutom safarilodger i lite lägre prisklasser, väldigt bra för dig med en begränsad budget. Kariega har dessutom närheten till stranden som en extra krydda, medan Amakhala har ett förtjusande off the grid-boende i Quatermain’s 1920’s safari camp – tältläger med enbart tre tält och väldigt back-to-basics, utan el eller wifi. I Östra Kap finns verkligen något för alla.

Garden Route och Kaphalvön

Vill du inte lämna Kaphalvön kan det vara svårt att hitta en riktigt bra och framför allt etisk djurupplevelse, men vi rekommenderar varmt Sanbona eller Gondwana för en malariafri safari inom köravstånd från Kapstaden. Sanbona ligger i halvöken cirka 3 timmars bilväg från Kapstaden, och är stort med riktigt mäktiga vyer. Gondwana ligger nära Mosselbaai ungefär 4 timmars bilväg från Kapstaden, och har riktigt vacker natur och en otroligt vacker safarilodge vid namn Kwena – men även boende i större villor som passar större familjer. Mer om båda dessa reservat här.

Kombinera malariafri safari med Garden Route och Kapstaden

Du som kan tänka dig att köra själv får en fantastisk möjlighet att se stora delar av södra Sydafrika genom att köra till en safari i Östra Kap från Kapstaden via Garden Route. Stanna till några dagar i Knysna eller Plettenberg, gör sedan din safari i Östra Kap och kör hem sedan via Oudtshoorn, Swartberg Pass och Vinlandet. På två veckor har du fått ta del av något av det bästa Sydafrika har att erbjuda både när det gäller djur och häftiga naturupplevelser, utan att behöva flyga inrikes.

Vill du hellre göra en malariafri safari i Madikwe rekommenderar jag att du landar i Johannesburg, hämtar ut en hyrbil och kör till Madikwe för safarin, kör tillbaka när du är klar, och flyger från Johannesburg till Port Elizabeth. Därifrån kan du uppleva Garden Route innan du till slut landar i Kapstaden och vinlandet.

Nyfiken på att veta mer om malariafri safari och hur du får in den i din resplan? Boka in en kostnadsfri resekonsultation eller kontakta oss med dina önskemål, så hjälper vi dig att skapa drömresan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.