Hur påverkar load shedding din resa till Sydafrika?
En lejonhona och en noshörning i clinch med varandra på Shamwari Game Reserve i Östra kap, här kan du göra malariafri safari för barn och vuxna i Sydafrika.
Oslagbar malariafri safari för barn och vuxna i Sydafrika
January 25, 2023
En giraff på savannen med Nairobis siluetti bakgrunden. Nairobi National Park ligger i anslutning till stan och är en av Topp 10 saker att göra i Nairobi
Topp 5 saker att göra i Nairobi
June 28, 2023
En lejonhona och en noshörning i clinch med varandra på Shamwari Game Reserve i Östra kap, här kan du göra malariafri safari för barn och vuxna i Sydafrika.
Oslagbar malariafri safari för barn och vuxna i Sydafrika
January 25, 2023
En giraff på savannen med Nairobis siluetti bakgrunden. Nairobi National Park ligger i anslutning till stan och är en av Topp 10 saker att göra i Nairobi
Topp 5 saker att göra i Nairobi
June 28, 2023
Visa alla

Hur påverkar load shedding din resa till Sydafrika?

Planerade elavbrott har blivit vardag i Sydafrika. Load shedding är ett begrepp som alla som åkt dit senaste året är bekant med. Men hur funkar det och hur kan det störa din resa?

Vad är load shedding i Sydafrika?

Sydafrikas nationella elbolag Eskom har under många års tid inte kunnat försörja hela landet med el. För att minska totalbelastningen har planerade elavbrott, kallat för “load shedding”, införts i perioder. Elavbrotten kan pågå i 2-4 timmar, flera gånger under ett dygn. Under de senaste månaderna har elavbrotten blivit fler och fler – samtidigt som krisen inom Eskom blivit värre.

Faktum är att det skulle kunna göras en film om alla turerna inom det i Sydafrika ganska bespottade bolaget. I december ska den avgående vd:n ha förgiftats, bara dagar efter att han annonserat sin avgång och kritiserat politikerstyre och allmän korruption som gjort det omöjligt att styra bolaget. I slutet på februari 2023 fick han gå tidigare än tänkt, på grund av ytterligare kritik som han uttryckt i en intervju.

Men turerna på Eskom är ingenting jämfört med hur load shedding påverkar landets olika näringsverksamheter och privatpersoner. För under rätt lång tid har sydafrikanerna behövt dras med timslånga, dagliga elavbrott. Som tur är annonseras de flesta av dessa i förväg, men schemat kan förändras när som helst och systemet är väldigt godtyckligt.

Tanken är att olika delar av städerna och landet ska ha avbrott olika tider. Vilket innebär att plötsligt fungerar inte trafikljusen i en viss del av stan, eller så blir det mörkt på restaurangen, som bara kan servera vissa rätter. De flesta är väl förberedda med hjälp av appar, bärbara och uppladdningsbara powerbanks och en rejäl portion tålamod. Men load shedding innebär en stor ansträngning på landets ekonomi och de flesta sydafrikanerna är rejält trötta på problemen.

Hur påverkar load shedding Sydafrikaresan?

Bor du på fint hotell, safarilodge eller dyrare gästhus kommer du fortfarande kunna ha tänt på rummet. De flesta investerar i dieselgeneratorer eller växelriktare som gör att viss el ändå kan tillhandahållas. Det är bekvämt, men kan låta en hel del. Men bor du lite enklare kan elavbrotten påverka resan avsevärt. Det kanske inte går att ladda din mobil eller kamera när du. har tänkt dig. Tvättmöjligheterna kan vara begränsade. Du kanske inte kan ladda din mobil precis när du har tänkt dig, eller surfa på nätet när som helst.

under load shedding Sydafrika får du vara beredd att umgås i mörker, med tända ljus.

Lämnar du ditt boende och ger dig ut på stan påverkas du precis som alla andra. Restauranger håller öppet men har begränsad meny. Ibland får du äta din middag i mörker, i skenet av stearinljus. Men oroa dig inte, betalmaskinerna för att betala med kort funkar i princip alltid. Är eltillgång och wifi viktigt för dig bör du ha koll på vilka ställen som alltid har wifi.

Till exempel är V & A Waterfront i Kapstaden ett ställe där man i princip alltid har el. Likaså andra områden med viktiga samhällstjänster eller andra vip-områden. När jag bodde i Tamboerskloof i december låg bostaden tillräckligt nära den ryska ambassaden för att aldrig drabbas av load shedding.

Hur ska jag vara förberedd?

Det finns en app som heter ESP som går att ladda ner till mobilen, där du kan mata in din stadsdel eller område där du befinner dig. Då får du aktuell information om när load shedding är planerad och hur länge det ska pågå. Du kan också ställa in att få pushnotiser en timme innan load shedding börjar så att du hinner planera för det.

Se dessutom till att ta med dig bärbara laddare så att du inte är beroende på el om du ska ladda mobil eller kamera. Se till att utnyttja de perioder då det finns el för att ladda allting fullt. I övrigt får du göra som sydafrikanerna och rusta dig med en stor portion tålamod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.