Topp 5 saker att göra i Nairobi - Afrikakompaniet
elledningar framför häftig himmel ska bildsätta denna text om load shedding i Sydafrika, planerade elavbrott
Hur påverkar load shedding din resa till Sydafrika?
February 23, 2023
elledningar framför häftig himmel ska bildsätta denna text om load shedding i Sydafrika, planerade elavbrott
Hur påverkar load shedding din resa till Sydafrika?
February 23, 2023

De flesta susar förbi Kenyas huvudstad på väg mot sin safari. Men fundera på att stanna här någon dag – det finns så många saker att göra i Nairobi. 

Många turister undviker Kenyas huvudstad. I bästa fall övernattar de på ett trevligt gästhus i området Karen innan de åker vidare mot sin safari. Men faktum är att det finns väldigt mycket att göra i Nairobi. Här är mina topp 5:

Bästa Nairobiupplevelsen: safari i Nairobi National Park

Av alla saker att göra i Nairobi är en safari i stans nationalpark min absoluta favorit. Det kan bero på att jag är uppvuxen nästgårds och att djur från parken ofta strövade in på våra marker. Giraffer som ville dricka vatten ur poolen, lejonet som under den svåra torkan åt upp min favoritko Daisy… Men faktum är att det är en enastående upplevelse på en otroligt unik plats.

Fyra strutsar i ett varmt, gult solljus, går sakta bland grässtråna. Nairobi National Park är en av topp 10 saker att göra i Nairobi.

Bara 8 kilometer utanför stan finns denna nationalpark, med en otroligt stor mängd djur på ganska liten plats (120 kvadratkilometer). Det finns planer på att utöka parkens område och då kanske elefanterna gör entré – de behöver rätt mycket utrymme. Till dess får du nöja dig med bufflar, babianer, leoparder, hyenor, mängder av antiloper och givetvis de trädklättrande lejonen. Bland mycket annat.

Ett lejon står i ett träd och tittar till vänster, i Nairobi National Park - en av topp 10 saker att göra i Nairobi

Det är värt att tillbringa en halv- eller heldag bland djuren här – se till att få med dig en matsäck för att äta på någon av picknickplatserna i parken. Håll dig undan babianerna bara – de är notoriska tjuvar!

Giraffe Centre – en av topp 5 saker att göra i Nairobi

Du har inte varit i Nairobi om du inte har varit på Giraffe Centre och lärt dig mer om giraffen. Många känner inte till hur hotad giraffen är – ett besök här ger mer kunskap och dessutom möjlighet att mata girafferna själv. En kvinnas hand i förgrunden, matar en giraff som sticker ut sin blå tunga. En av topp tio saker att göra i Nairobi är att besöka Giraffe Centre

Centrets huvudsyfte är att avla Rothschildgiraffer och släppa ut dem i det vilda, men ett besök där gör också gott. Entréavgiften är förhållandevis låg (USD 15 i skrivande stund) och du kan gott lägga en halvdag här. Förutom informationscentret och giraffmatande finns här en vandringsled på 1,.5 kilometer där du har möjlighet att spana på fåglar och komma upp på en fin utsiktsplats för att speja över nejderna. Det finns också ett café samt givetvis en butik där du kan köpa souvenirer för att ytterligare stötta den hotade giraffen.

Saker att göra i Nairobi: träffa föräldralösa elefanter

Sheldrick’s Elephant Orphanage bjuder varje dag på möjligheten att besöka deras föräldralösa elefanter. Mellan 11 och 12 kan du lära dig mer om de olika elefanterna och se på när de matas av sina djurvårdare. Det hela kostar bara USD 20 per person över 12 och USD 5 för alla under 12 år. Har du en större budget och vill komma nära elefanterna kan du för en betydligt större peng boka en privat visning, detta sker i så fall på eftermiddagen. Tänk på att du måste boka dina biljetter i förväg!

En vårdare på Nairobi Elephant Orphanage matar en av de föräldralösa elefanter - en av många saker du kan göra i Nairobi.

Besök Karen Blixen Museum i stadsdelen som fått hennes namn

Karen Blixen Museum i Nairobi är väl värt ett besök – oavsett om du läst Mitt Afrika, sett filmen med Meryl Streep och Robert Redford i huvudrollen eller bara är nyfiken på den danska författaren. Själva huset byggdes 1912 av den svenska ingenjören Åke Sjögren, men det var först 1917 som Karen Blixen och hennes svenska make Bror Blixen-Finecke flyttade in på farmen, som låg i skuggan av Ngong Hills.

Karen Blixen Museum huserar i hennes gamla hus, ritad av en svensk ingenjör. En av topp 10 saker att göra i Nairobi

Karen Blixen bodde själv på farmen mellan 1921 och 1931, då hon återvände till Danmark. Farmen styckades av av den nya ägaren och la grunden till stadsdelen Karen, som idag är en trevlig och säker stadsdel, dit vi gärna skickar våra gäster för att övernatta.

På museet får man en inblick i livet på en gård på 1920-talet, det finns några maskiner kvar. Det finns också en vandringsled, möjligheten att strosa i den vackra trädgården och givetvis en museishop där du kan köpa souvenirer.

Shopping: en av topp 5 saker att göra i Nairobi

Handla färgglada keramikpärlor och smycken

Gör en god gärning samtidigt som du shoppar – vem gillar inte den tesen? Jag minns när jag som barn följde med min mamma till Kazuri Beads på 80-talet. Mamma köpte pärlor för att göra egna halsband som hon sålde eller gav bort till sina väninnor. Kazuri Beads startades 1975 för att stödja ett par ogifta mödrar och snart upptäckte man att det fanns många kvinnor i behov av ett jobb. Nu, snart 50 år senare, är fabriken med sina över 340 kvinnliga anställda ett väletablerat turistresmål som skickar pärlor till hela världen. Och definitivt en av många saker att göra i Nairobi som jag rekommenderar.

Mera shopping: Matbronze med restaurang och kafé

Är du intresserad av häftiga bronsartifakter och smycken i silver ska du absolut besöka Matbronze, som är specialiserad på statyetter av djur. Konstnären Denis Andrews grundade verksamheten 1987 och numera finns det ett galleri, restaurang och kafé på plats också, förutom själva affären, i stadsdelen Langata i Nairobi.

Glasblåseri – en av många häftiga saker att göra i Nairobi

Kitengela Hot Glass Factory är en annan häftig butik med restaurang och kafé, där du både kan shoppa och se glaskonstnärer in action. All råmaterial är återvunnet – tanken är inte att skapa nytt utan att återskapa nya saker av gammalt glas. Det är möjligt att få en demonstration av glasblåsarkonsten för en mindre peng.

glasblåsare visar upp konsten en av topp 5 saker att göra i Nairobi

Maasai market – på en ny plats varje dag

Ambulerande Maasai Market erbjuder dig en shoppingupplevelse utöver det vanliga. Det finns möjlighet att handla äkta kenyanskt hantverk i kisii sten eller trä – bland mycket annat. Men var beredd på att pruta, och det rejält. Beväpna dig med några fraser i Swahili och akta dig för att bli lurad.

Fler saker att göra i Nairobi

Restauranger värda ett besök

Äta bör man annars dör man. Och varför inte passa på att äta något gott när du ändå är i farten? Carnivore är en välkänd restaurang som när jag var liten hade delikatesser som orm, impala, krokodil och annat kött på menyn. Idag är många av de mer exotiska rätterna förbjudna men upplevelsen kan vara häftig ändå, även om det är något av en turistmagnet. Talisman är en krog med ambitioner, och räknas ibland som en av de bästa i Nairobi. Andra riktigt bra restauranger är Zen Garden, Cultiva, Ankole Grill i Kitisuru eller någon av restaurangerna på The Social House.

Vandring eller skogspromenad

Karura Forest är en mindre park i Nairobi med flertalet vandrings- och cykelleder, en populär plats också för hundägare som vill rasta sina hundar ordentligt. Du måste betala en parkavgift för att komma in i parken och är du inte kenyansk medborgare är det då viktigt att du har passet med dig. Vi rekommenderar inte att du tar dig hit på egen hand utan vill helst boka en bil och chaufför som ser till att du kommer dit och hem säkert.

Besök en kaffefarm

En kort bilfärd från Nairobi (en halvtimme till en timme, beroende på trafiken) är det möjligt att besöka Fairview Estate och lära dig mer om hur kaffe odlas och bönans väg från växt till din kaffekopp.

Så tar du dig runt i Nairobi

Som i många afrikanska städer funkar Uber väldigt bra, med brasklappen att det kan vara svårt att få tag i en Uber om du tar dig utanför stadens gränser. Tänk på att chaufförerna får väldigt lite betalt så det är att rekommendera att dricksa ordentligt. Taxi är också ett bra alternativ, många taxichaufförer är beredda för en ganska liten summa att köra dig runt en hel dag, men givetvis finns det risk att du blir lurad – betala inget i förskott! För ett antal av aktiviteterna ovan, speciellt dem som kräver förbokning, rekommenderar jag att vi bokar en bil med chaufför åt dig och ditt sällskap. På så vis har du någon med dig som du vet kommer att vänta, som kan hjälpa dig om du hamnar i trubbel och vill du kan hen säkert hjälpa till att pruta. Det kostar mer, men kan absolut vara värt det.

När du sedan upptäckt allt Nairobi har att erbjuda är det dags att ta dig vidare – till Naivasha, Nakuru och givetvis Maasai Mara. Låt oss boka din Kenyaresa åt dig – kontakta oss med din förfrågan redan idag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.