Bergsgorillor i Uganda – och mycket mer

Dag 1

Ditt äventyr för att möta bergsgorillor i Uganda inleds med en vistelse i Entebbe, som ligger vid Victoriasjön. Du hämtas upp på flygplatsen av en representant från vårt partnerföretag och installeras på ditt boende. Önskar du handla förnödenheter inför resan är det nu du ska passa på.

solen sjunker ner över Victoriasjön i Uganda, startpunkten för din resa där du kan möta bergsgorillor i Uganda
en balkong i snidat trä med utsikt över skogen, första stoppet på ditt äventyr med bergsgorillor i Uganda

Dag 2

Efter en härlig frukost på hotellet blir du upphämtad – nu börjar äventyret! Ni kör västerut från Entebbe genom Ugandas vackra landskap. Fort Portal, där ni ska få bekanta er lite närmare med schimpanser, ligger i skuggan av Mountains of the Moon. Det tar fem timmar att köra hit, men det är en vacker och spännande färdväg.

Väl framme på ditt boende är det dags för en god och mättande lunch, därefter väljer du själv om du vill relaxa eller upptäcka omgivningarna. Det går också att paddla kanot och kajak eller besöka någon av de närliggande kratersjöarna till fots eller på cykel.

Dag 3

Efter frukost på lodgen åker ni till startplatsen för er Chimpanzee Tracking experience i Kibale Forest National Park. Ni kommer att få göra en guidad naturpromenad i den tropiska regnskogen i jakt på de vilda schimpanserna och andra apor. Notera att det inte går att garantera att ni får syn på schimpanserna men ni kommer förmodligen att höra dem. Ni är tillbaka på lodgen till lunch.

Vill ni garanteras att se schimpanser kan ni betala lite extra för att få följa med på Chimpanzee Habituation, vilket tar hela dagen i stället för någon timme. Enbart sex personer får lov att följa med och ni kommer definitivt att komma nära aporna, men detta måste i så fall bokas i förväg.

Efter lunch på er lodge är det dags att besöka Magombe swamp, ett träsk där det bor uppemot 200 fågelarter. Höjdpunkten denna eftermiddag är att få syn på Jätteturakon. Förutom fåglar finns det både apor och fjärilar i detta träsk. Lokala guider från området gör denna vandring både rolig och spännande.

en schimpans tittar föraktfullt ner mot betraktaren. Även om du vill möta bergsgorillor i Uganda är det också möjligt att träffa schimpanser
en elefant står omgiven av högt, grönt gräs. Även om många åker till Uganda för att se bergsgorillor är det fullt möjligt att göra en safari och se andra vilda djur.

Dag 4

Efter frukost på lodgen är det dags att lämna Kibale och åka mot Queen Elizabeth National Park. En av Ugandas mest populära nationalparker, Queen Elizabeth National Park ligger i landets västra regioner. Ni kör genom parken till er lodge i förhoppningen att få syn på vilda djur, och kommer fram lagom till lunchen.

På eftermiddagen åker ni båt längs med Kasingakanalen. Den finns i parkens norra del, och har det största beståndet av flodhästar i hela världen. Här finns också väldigt många krokodiler. Längs med flodbanken flockas fåglar och vilda djur. Vid Kyambura Gorge, känt som “Valley of the Apes”, finns det fler chanser att se schimpanser och flamingorna flockas vid de tre salta kratersjöarna. På Lake Georges västra strand ligger Kasenyi Plains, lejonens territorium.

Dag 5

Njut av en heldag i safarins tecken! Ni åker ut på tidig game drive i gryningsljuset, med möjligheten att se lejon, leoparder, bufflar, elefanter och mängder med antiloper. Efter lunch på lodgen är det dags att ta er mot parkens södra delar.

Nu ska vi mot Ishasha Plains och leta efter trädklättrande lejon. Det blir en game drive i parken på väg mot ert boende för kvällen.

Dag 6

Efter frukost på lodgen är det dags att packa och åka vidare. Men först ännu en chans att se vilda djur i Ishasha plains – trädklättrande lejon och andra häftiga vilda djur.

På vägen mot gorillorna i Bwindi passerar ni Afrikas Schweiz: Kigezi Highlands.

Bwindi Impenetrable Forest National Park ligger i sydvästra Uganda, längs med Rift Valley. De dimhöljda kullarna täcks av en av Ugandas äldsta regnskogar. Skogen är över 25000 år gammalt och har därför en stor biologisk mångfald, med över 400 växtarter. Men det som är mest slående med den här skogen är givetvis bergsgorillorna. Hälften av världens återstående bergsgorillor finns just här.

Dag 7

Nu kommer resans höjdpunkt – ni ska få träffa bergsgorillor i Uganda! Efter en tidig frukost är det dags att ta sig till parkvaktskontoret för att registrera er och för att få information från en av parkvakterna. Guiderna kommer därefter att lotsa er genom växtligheten för att spåra upp gorillorna. Tänk på att denna vandring kan ta allt från 30 minuter till 5-6 timmar, och ni behöver kunna orka med det. Ordentliga vandringskängor rekommenderas!

När ni har hittat gorillorna sitter ni en timme tillsammans med dem. Lyssna på när de pratar med varandra, njut av att få tillbringa tid med några få av de endast 650 gorillor som finns kvar.

För dig som vill ha ännu mer tid med gorillorna går det att köpa en gorilla habituation permit för en extra peng, då garanteras du mer tid med gorillorna.

en stor hane, bergsgorilla, håller armarna i kors

Dag 8

Efter en tidig frukost är det dags att åka mot Entebbe och vidare mot nya äventyr, eller hem till Sverige. På vägen passerar ni ekvatorn, där ni stannar för att äta lunch.

Ungefärlig kostnad bergsgorillor i Uganda med safari

En gorilla tittar under lugg på fotografen. Du kan träffa bergsgorillor i UgandaFrån 24 000 kronor per person i delat dubbelrum för denna resa där ni kombinerar schimpanser med safari och att träffa bergsgorillor i Uganda.

Priserna varierar beroende på säsong och boende. Självklart går det att anpassa resan efter era önskemål.

Vill du träffa bergsgorillor i Uganda? Fyll i formuläret.