Namibias höjdpunkter på 11 dagar

Dag 1

Hämta din hyrbil efter att du landat på Windhoeks internationella flygplats. Kör sedan ungefär 42 kilometer mot Namibias huvudstad.

Vi bokar in ett möte med din lokala representant som du träffar inne i Windhoek. De kommer att gå igenom rutten tillsammans med dig, du får en karta och lite mer information om hur det är att köra i Namibia.

Windhoek är en säker och trevlig stad med mycket tyska influenser, både vad gäller maten, arkitekturen och språket. Landar du tidigt kan du passa på att utforska staden, kanske till och med avnjuta en så kallad “sundowner” på anrika Hotel Heinitzberg, ett av tre slott med utsikt över Windhoek. För middag föreslår vi någon av de riktigt bra restaurangerna som finns på området. I morgon börjar din resa genom Namibias höjdpunkter.

Boende: Am Weinberg boutique hotel, frukost ingår.

Avstånd att köra: cirka 42 kilometer.

En översiktsvy i solnedgång av Namibias huvudstad, Windhoek, med vackra Christuskirche i centrum. Kyrkan ligger mitt i en rondell.
En väg sträcker sig in i Kalahariöknen
Kalahariöknen.

Dag 2

Lämna stan bakom dig och kör in i Kalahariöknen. Kalahari är en halvöken bestående av sand, och täcker 9 afrikanska länder. Till skillnad från riktig öken händer det att det regnar här. Kalahari kännetecknas av djupröd sand och oändliga grässlätter, och det torra vädret till trots finns det faktiskt en hel del intressant djurliv här. Därför rekommenderar vi att du kostar på dig en guidad “nature drive” på eftermiddagen för att uppleva Kalahariöknen på riktigt – och häpnas av den fantastiskt blodröda solnedgången.

Boende: Kalahari Anib Lodge, frukost ingår.

Avstånd att köra: Cirka 265 kilometer.

Dag 3

Från Kalahariöknen är det dags att sikta västerut, mot Namiböknen och parken Namib-Naukluft. Du kör via Mariental och vidare mot Maltahohe, där du kanske vill stanna för att äta lunch innan du kommer fram till ditt boende för natten.

Lodgen är placerad så att det finns fantastiska vyer, och här är det möjligt att utforska öknen till häst. Men givetvis går det också att boka en biltur i solnedgången, häpnas av de vackra ökenvidderna – och kanske få syn på en oryx eller något annat djur.

Boende: Desert Homestead Lodge, frukost ingår.

Avstånd att köra: ungefär 275 kilometer.

Det är skymning och en ändlös slätt av gult gräs sträcker ut sig. I bakgrunden syns några berg och ett ensamt träd.

Dag 4

Ställ väckarklockan tidigt för i dag är det dags för resans kanske häftigaste upplevelse. Efter en snabb kaffe på din lodge kör du till grinden i Sesriem, lagom till soluppgången. Exakt då öppnar de upp mot Sossusvlei och dess väldiga röda sanddyner. De roströda nyanserna är föränderliga beroende på solen, och kontrasterar mot de vita, uttorkade sjöarna som finns mellan dynerna.

Saknar du bil med fyrhjulsdrift ställer du dig på parkeringen och tar en så kallad “shuttle” bort mot Dune 45 och Deadvlei. Det kostar någon hundralapp och de kommer med jämna mellanrum.

Klättra uppför Dune 45, Big Daddy och Big Mama om du vill – och se de häftiga, döda träden i Deadvlei. Ta med dig en picknickkorg och avnjut den i skuggan av träden nedanför dynerna efter att du utforskat dem tillfullo. När du är mätt och belåten tar du en sväng förbi Sesriem Canyon innan det är dags att åter köra mot lodgen. Nu har du upplevt en av Namibias höjdpunkter!

Är du trött på bilkörning och vill slippa göra den här turen själv är det möjligt att boka en halvdagstur till Sossusvlei med guide via ditt boende.

Boende: Desert Homestead Lodge, frukost ingår.

Avstånd att köra: Det är ungefär 35 kilometer till ingången till parken i Sesriem. Till parkeringen i Sossusvlei, varifrån skyttelbilarna avgår är det cirka 60 kilometer.

Dag 5

Efter frukost och en god natts sömn är det dags att fortsätta färden västerut, mot den kalla Atlantkusten. Men först måste du passera Solitaire, där det finns en bensinmack och en liten restaurang och bageri. Har du inte upptäckt det redan kommer du att lära dig i dag hur mycket namibierna uppskattar sina bakelser.

Swakopmund är Namibias främsta semesterresmål men innan du kommer dit bör du besöka Walvis Bay, en av Namibias viktigaste hamnstäder. Här besöker du Walvis Bay lagun, känd för de tusentals flamingor som bor här. Kör sedan längs med kusten mot Swakopmund. Du har det kyliga vattnet från Atlanten på ena sidan och mäktiga sanddynerna från öknen på andra sidan – vilket ibland gör att det blir dimmigt här. Ta möjligheten att upptäcka denna livliga semesterort på egen hand.

Boende: @The Sea, frukost ingår

Avstånd att köra: Ungefär 300 kilometer

Dag 6

Swakopmund är en semesterort som också är känd som Namibias lekplats. Du väljer själv om du vill ta det lugnt på stranden eller utnyttja närheten till sanddynerna och alla äventyr som kan utspelas där.

I dessa sanddyner kan du köra fyrhjuling, åka sandboard nerför dynerna, rida kameler eller ansluta till någon av de många guidade turerna som ges. Missade du Walvis Bay under gårdagen kan du boka en morgonkryssning i lagunen, via hamnen ut till Bird Island för att hälsa på flamingorna, men också träffa pelikaner, sälar och delfiner på vägen.

Eller så fördjupar du dig i Swakopmund. Här finns det palmalléer och tysk arkitektur och Swakopmunds fyr är väl värt ett besök eftersom Swakopmund museum ligger intill.

Ät middag på the Tug, med utsikt över fyren, eller välj någon av de många restauranger längs med vattnet som serverar riktigt bra sushi och skaldjur.

Boende: @The Sea, frukost ingår

Dag 7

Det är dags att lämna den lekfulla kusten och köra inåt landet, mot Erongobergen.  Dessa berg bildades av lava för ungefär 140 miljoner år sedan och genom åren har ett komplext djur- och växtliv utvecklats här.

Det finns många olika fågelarter, och givetvis många andra djur. Men Erongobergen är mest kända för de många hällmålningar som finns överallt i grottor och under överhängande klippblock.

Boende: Ai Aiba Rock Paintings Lodge, frukost och middag ingår

Avstånd att köra: Ungefär 200 kilometer

Dag 8

I dag kör du mot en av Namibias höjdpunkter, Etosha National Park. Planerar du din körning rätt kommer du fram så att du hinner med en alldeles egen safaritur i hyrbilen.  Det kostar en peng att köra in i parken, men det är inga stora pengar och väl värd den safariupplevelse du får.

Parken stänger strax före solnedgången och då kör du tillbaka till din lodge, för att hinna äta en god middag och få en natts sömn innan morgondagens äventyr.

Boende: Toshari Lodge, frukost ingår

Avstånd att köra: Ungefär 300 kilometer.

Dag 9

Ska du köra in själv i parken idag igen är det bra att kolla med guiderna på ditt boende var de rekommenderar att du kör för att få se så mycket som möjligt. Parken är tillgänglig oavsett fordon, men det är otillåtet att lämna vägarna. Koncentrera dig på att köra mot de olika vattenhålen för att se de många djuren som samlas där för att dricka. Det finns ungefär 114 olika däggdjur i Etosha National Park, inklusive både vita och svarta noshörningar. Och glöm inte att besöka Etosha Salt Pan – den är 5000 kvadratmeter stor, synlig från rymden.

Känner du dig inte äventyrlig nog att köra själv anordnar Toshari Lodge egna safariturer in i parken, antingen en heldagstur på 9 timmar eller en halvdag, givetvis till en extra kostnad. Fördelen att åka med guide är att de oftast vet mer om var djuren befinner sig än du kan göra, och du slipper köra och leta efter djur samtidigt.

Boende: Toshari Lodge, frukost ingår

Avstånd att köra: Till Etosha national parks Anderson gate är det ungefär 25 kilometer. Men parken i sig är jättestor!

Dag 10

Vill du köra in i Etosha National Park igen innan du påbörjar färden söderut är det möjligt. Vi rekommenderar att du fyller på med bensin i Outjo innan du kör mot Windhoek. Kanske stannar du till på bageriet, känd för att ha de bästa pajerna i hela landet.

Fortsätt vidare mot Otjiwarongo – en av de renaste städerna på södra halvklotet och världens gepardhuvudstad. Här kanske du vill stanna till på Cheetah Conservation Fund, för att lära dig mer om dessa fantastiska djur.

Midgard Country Estate strax norr om Windhoek är det perfekta stoppet för att avnjuta lite relax innan det är dags att åka hemåt igen. Här finns spa, olika vandringsleder, solnedgångsturer i bil och även et museum med antika bilar.

Boende: Midgard Country Estate, frukost ingår

Avstånd att köra: ungefär 260 kilometer.

Dag 11

Efter frukost – eller närhelst det är dags – tar du dig till flygplatsen för att lämna tillbaka bilen och återvända hem och smälta dina intryck från denna resa bland Namibias höjdpunkter.

Avstånd att köra: cirka 75 kilometer.

Windhoek

Kostnad för Namibias höjdpunkter på 11 dagar: från 19 775 kronor per person i dubbelrum

Är ni fyra som reser tillsammans och bor i två dubbelrum kostar resan från 16 255 kronor per person. 

I priset ingår hyrbil i 11 dagar, med självriskeliminering och extra försäkring för vindruta och däck,  som hämtas och lämnas på Windhoeks internationella flygplats. Dessutom ingår boende och måltider enligt ovan. Kostnader för guidade turer och måltider som inte är specificerade tillkommer.  Kontakta oss gärna för mer exakt information om vad som ingår. 

Priserna kan variera beroende på säsong, platstillgänglighet och valutaförändringar. Alla boenden vi angett är ungefär trestjärniga, komfortabla men inte lyxiga. Självklart går det att anpassa resan efter era önskemål. Och vill du inte köra själv har vi flera olika gruppresor i Namibia som du kan ansluta till. 

Deadvlei, en uttorkad saltsjö med döda träd, omgiven av de röda sanddynerna i Namiböknen, är en av Namibias höjdpunkter. Här ser vi en kvinna, en man och ett barn gå på led i denna döda dal.

Börja ditt äventyr bland Namibias höjdpunkter här.