Kaphalvön runt på 9 dagar

Dag 1

Börja semestern med att hämta ut din hyrbil på Kapstadens flygplats, i samband med att du landar. Hyrbilskontoret ligger inom gångavstånd från ankomsthallen. När du fyllt i alla papper och lämnat din handpenning är det bara att tuta och köra!

Kör drygt 30 minuter från flygplatsen till Hout Bay – en förort till Kapstaden. Här finns strand, butiker och ett trevligt litet centrum, allt inom gångavstånd. Vi bokar in dig på gästhus, traditionellt hotell eller stugor för självhushåll, vad som helst som passar.

statyer utanför de garage där de skapas i Hout Bay
Folkmyller på Hout Bay Harbour Market

Dag 2

Vi hoppas att det är fredag, lördag eller söndag i dag för då ska du ta dig till Hout Bay Harbour Market, Kapstadens absolut bästa helgmarknad. Promenera dit eller ta bilen, det finns gott om parkering i närheten. Förutom en hel del riktigt bra shopping finns det barer, matstånd och livemusik. Vill du undvika trängsel kommer du tidigt eller sent. Marknaden håller öppet fredagar 17-21 och lördagar och söndagar 9.30-16.

I närheten av marknaden finns dessutom gindestilleri, ett mikrobryggeri och mängder med konsthantverk.

Dag 3

Du behöver inte köra hela vägen till Stellenbosch eller Franschhoek för att besöka vingårdar. Lägg en heldag på att köra runt (eller bli runtkörda om alla vill dricka vin) i Constantia, bara några minuter från Hout Bay. Här finns gott om trevliga vingårdar som erbjuder provsmakningar och goda luncher. Varför inte testa Chefs Warehouse at Beau Constantia? De serverar mat i tapasstil med vidunderliga utsikter.

Är du inte supermätt på upplevelser när du kommer tillbaka till Hout Bay kan vi varmt rekommendera middag på Cheyne’s eller ännu hellre systerkrogen Lucky Bao. Asiatiska smaker till sydafrikanska priser.

Vinstockar på Buitenverwachting vingård Constantia
en väg slingrar sig längs en backe, det är Chapmans Peak Drive, en av de vackraste vägarna i världen.

Dag 4

Dags att lämna Hout Bays trygga famn för vackra vyer och en härlig bilväg, som du kan låta ta så lång eller kort tid som du vill. Chapman’s Peak Drive börjar i Hout Bay och på denna slingriga niokilometersväg navigerar du hela 114 kurvor. Det är garanterat en av världens vackraste vägar. Den är visserligen avgiftsbelagd, men du betalar först när du kommit nästan halvvägs, och där finns också en parkering för dem som bara ska hajka uppför Chapman’s Peak.

Du kommer behöva betala tullen för att ta dig hela vägen till Noordhoek, men stanna gärna till och upptäck höjden till fots också, det är otroligt vackert och du ser stora delar av Kaphalvön från toppen.

Har du inte hajkat uppför Chapman’s Peak men vill uppleva lite äventyr kan du boka in dig på hästridning på stranden vid Noordhoek. Den passar inte riktigt för bad, men väl för promenader och löpturer till fots eller på hästryggen.

När du känner dig klar med Chapman’s Peak Drive och Noordhoek kör du några kilometer till Simons Town, där du ska bo i två nätter.

Dag 5

Boulders Beach strax söder om centrala Simons Town är världskänd för sina pingviner. Det kostar en hel del att komma in i naturreservatet men har du tur kan du få plats på stranden och simma tillsammans med pingvinerna. Varning för att de har en väldigt stark doft som kanske inte är helt angenäm…

Lägg lite tid på att titta på dessa gulliga, härliga djur och sedan finns det flera andra stränder att sola och bada på skulle du vilja det. Seaforth serverar en prisvärd lunch och ligger precis bredvid parkeringen där du kan ställa bilen innan ditt pingvinäventyr.

Dag 6

Lämna Simons Town tidigt på morgonen och kör mot Godahoppsudden. Detta naturreservat är väl värt att lägga en heldag på att upptäcka. Packa med er en picknickkorg, det finns inte jättemycket att välja mellan när ni väl kommer fram.

Lägg upp besöket enligt dina egna önskemål, men missa inte klättringen upp till fyren och vandringen ner mot Diaz Beach, som tar en timme men är helt fantastisk.

När du känner dig klar med Godahoppsudden kör du upp längs kusten, förbi Simons Town och Fishhoek, till Kalk Bay där du stannar dina sista dagar på Kaphalvön.

Dag 7

Kalk Bay är en gammal fiskeby som numera är en av de hippaste och trendigaste småorterna på hela Kaphalvön. Det finns många mysiga och säregna butiker att upptäcka, roliga hus att titta på och ett flertal riktigt bra restauranger, särskilt längs med hamnen. Cape to Cuba är kul, och Harbour House har god mat och bästa utsikten över havet.

Vill du bada eller hänga på stranden är närliggande Fishhoek och Clovelly Beach ett bra ställe att börja på. Mittemellan Kalk Bay och Fishhoek finns också Woolley’s Tidal Pool, en tidvattenspool med lugnare vatten.

fiskebåtar i hamnen på Kalk Bay
en man promenerar på gångbanan uppe i Kirstenbosch, botaniska trädgården som ligger i Constantia

Dag 8

Om du har tröttnat på strandliv och hav kanske det är dags att uppleva lite vacker natur? Bara 25 minuter från Kalk Bay ligger Kirstenbosch National Botanical Gardens. Trädgården är väl värt ett besök, kanske till och med en heldag. Kaphalvön har en stor biologisk mångfald och är ett veritabelt botaniskt eldorado. Här finns över 8000 växtarter varav 3000 endast finns just här. Kirstenbosch ger dig stora möjligheter att lära dig mer om Kaphalvöns flora och det i väldigt vackra omgivningar. Missa inte att ta en promenad och kanske en selfie på The Boomslang, en kort men vacker upphöjd gångväg.

Trädgården öppnar klockan 8 varje morgon, även helgdagar, och håller öppet till 19 på sommaren och 18 på vintern. Du får gärna ta med en picknickkorg när du besöker trädgården, men det går också att köpa picknickkorgar på någon av restaurangerna där.

Dag 9

Från Kalk Bay är det ungefär 45 minuters bilväg till Kapstadens internationella flygplats. Lämna in hyrbilen innan det är dags att checka in på flyget hem.

Kostnad för denna resa: från 5 400 kronor per person i dubbelrum

I priset ingår hyrbil i 9 dagar (ingen självrisk) som hämtas och lämnas på Kapstadens internationella flygplats. Dessutom ingår boende i Hout Bay 3 nätter, Simons Town 2 nätter och Kalk Bay tre nätter. Frukost ingår på alla ställen. 

Parkavgifter och eventuella biltullar ingår inte i kostnadsförslaget.

Priserna varierar beroende på säsong och boende. Självklart går det att anpassa resan efter era önskemål.

Taffelberget kan ses från Kaphalvön runt

När ska du planera in att köra Kaphalvön runt?

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

Egentligen kan du boka in den här bilturen när som helst på året, vi svenskar är vana vid dåligt väder. Vintertid på Kaphalvön behöver inte vara värre än ett vanligt midsommarfirande. Men vill du kunna njuta av härliga stranddagar och fint väder råder vi dig att planera in det här sommartid, eller kanske på den sydafrikanska våren eller hösten för att undvika andra turister.

Börja ditt äventyr här, genom att fylla i formuläret.