Namibia på egen hand – 17 dagar

Dag 1

Hämta din hyrbil efter att du landat på Windhoeks internationella flygplats. Kör sedan ungefär 42 kilometer mot Namibias huvudstad.

Vi bokar in ett möte med din lokala representant som du träffar antingen på flygplatsen eller inne i Windhoek. De kommer att gå igenom rutten tillsammans med dig, du får en karta och lite mer information om hur det är att köra i Namibia.

Windhoek är en säker och trevlig stad med mycket tyska influenser, både vad gäller maten, arkitekturen och språket. Landar du tidigt kan du passa på att utforska staden, kanske till och med avnjuta en så kallad “sundowner” på anrika Hotel Heinitzberg, ett av tre slott med utsikt över Windhoek. Avrunda med middag på Joe’s Beerhouse.

Boende: Utopia boutique hotel, frukost ingår.

Avstånd att köra: cirka 42 kilometer.

En översiktsvy i solnedgång av Namibias huvudstad, Windhoek, med vackra Christuskirche i centrum. Kyrkan ligger mitt i en rondell.
En väg sträcker sig in i Kalahariöknen
Kalahariöknen.

Dag 2

Lämna stan bakom dig och kör in i Kalahariöknen. Kalahari är en halvöken bestående av sand, och täcker 9 afrikanska länder. Till skillnad från riktig öken händer det att det regnar här. Kalahari kännetecknas av djupröd sand och oändliga grässlätter, och det torra vädret till trots finns det faktiskt en hel del intressant djurliv här. Därför rekommenderar vi att du kostar på dig en guidad “nature drive” på eftermiddagen för att uppleva Kalahariöknen på riktigt – och häpnas av den fantastiskt blodröda solnedgången.

Boende: Kalahari Anib Lodge, frukost ingår.

Avstånd att köra: Cirka 265 kilometer.

Dag 3

I dag fortsätter du söderut genom ett torrt och stenigt landskap. På väg mot Fish River Canyon kan du besöka den unika skogen Garas, som består av vackra träd som på engelska kallas quiver trees. Detta område kallas för Giant’s Playground, och kommer du hit förstår du varför.

Fortsätt mot lodgen, som ligger nära Fish River Canyon. Kanjonen är världens näst största efter Grand Canyon i USA. Du kan utforska kanjonen på egen hand, eller välja att följa med på den avgiftsbelagda eftermiddagsturen. Då får du lära dig mer om de unika träden och landskapet.

Boende: Canyon Roadhouse, frukost ingår

Avstånd att köra: cirka 430 kilometer

Fish River Canyon, Namibia på egen hand
Fish River Canyon
En väg böjer sig åt höger och till vänster om vägen står det Klein Aus Vista på en skylt. Det är skymning och allt går i gyllene toner.

Dag 4

Denna morgon kan du välja mellan ett antal olika frivilliga aktiviteter – till exempel en 6 kilometers vandring in i Gondwana Canyon Park eller en guidad vandringstur i soluppgången. Du kan också besöka Fish River Canyons utsiktspunkt på egen hand, eller på en guidad tur tillsammans med en guide från din lodge. Och det är väl värt att lägga lite tid på att se detta naturfenomen ordentligt, men ha i åtanke att du också har långt att köra i dag.

När du känner dig klar med Fish River Canyon kör du vidare förbi Nautedammen, mot Aus och de vilda ökenhästarna. Ett tips är att boka lunch på Alte Kalköfen, känd för riktigt bra och vällagad mat, så står du dig på den långa färden.

Boende: Klein Aus Vista Desert Horse Inn, frukost ingår

Avstånd att köra: cirka 590 kilometer.

Dag 5

Du har en hektisk dag framför dig om du vill uppleva allt som går att se i Aus med omnejd. Vi rekommenderar att du börjar med en guidad tur i den övergivna diamantstaden Kolmanskop. Dessa turer ges två gånger dagligen (9.30 och 11) alla dagar utom söndagar, då det bara finns en tur (klockan 10). Vill du ta minnesvärda bilder kanske du vill läsa på lite mer angående tider och tillstånd. Turerna tar cirka en timme.

När du sett dig mätt på sandpinade byggnader är det dags att besöka hamnstaden Lüderitz. Här finns det många byggnader i jugendstil. Vi rekommenderar en lunch vid Waterfrontområdet innan det är dags att köra tillbaka till Aus. På vägen dit kan du besöka Garub, utsiktsplatsen för att se de vilda hästarna i Namiböknen. Detta vattenhål ligger bara 20 minuter från ditt boende och kommer du dit i rätt ljus kan hästarna tyckas lysa i eftermiddagssolen.

Boende: Klein Aus Vista Desert Horse Inn, frukost ingår

Avstånd att köra: cirka 250 kilometer.

Vi ser ett rum med flagnande blå färg. I mitten finns en dörröppning och det syns flera dörröppningar inuti den. Det är sand halvvägs uppför rummet.
En bil med fyrhjulsdrift och packning på taket kör igenom ett ökenlandskap. Grusvägen och sanden är röd, himlen är blå.

Dag 6

Efter en tidig frukost är det dags att lämna Aus och sikta mot Namib Naukluft-parken. Du kör (igen) genom ett vidöppet, utsträckt landskap och bor i natt på en familjefarm i Namtib-biosfären. Det är rustikt, det är genuint och det är väldigt, väldigt namibiskt. Här får du möjlighet att lära dig mer om ökenlandskapet och biosfären, och hur man brukar jorden så hållbart som möjligt för växtligheten som hör hemma här.

Boende: Namtib Biosphere Reserve (Desert Lodge), frukost ingår.

Avstånd att köra: cirka 120 kilometer

Dag 7

Efter flera dagar med mycket bilkörning har du nu möjlighet att ta det lite lugnt. Njut av en långsam frukost innan du tar dig vidare till nästa resmål en dryg timme bort. Namib Desert Lodge ligger i den magnifika Gondwana Namib-parken, känd för sina väldiga sanddyner. Dessa kan du utforska senare på eftermiddagen under en guidad biltur – den rekommenderas verkligen, det är en riktigt häftig upplevelse.

Boende: Namib Desert Lodge, frukost ingår.

Avstånd att köra: ungefär 120 kilometer.

Det är skymning och en ändlös slätt av gult gräs sträcker ut sig. I bakgrunden syns några berg och ett ensamt träd.

Dag 8

Ställ väckarklockan tidigt för i dag är det dags för (kanske?) resans höjdpunkt. Efter en snabb kaffe på din lodge kör du till grinden i Sesriem, lagom till soluppgången. Exakt då öppnar de upp mot Sossusvlei och dess väldiga röda sanddyner. De roströda nyanserna är föränderliga beroende på solen, och kontrasterar mot de vita, uttorkade sjöarna som finns mellan dynerna.

Saknar du bil med fyrhjulsdrift ställer du dig på parkeringen och tar en så kallad “shuttle” bort mot Dune 45 och Deadvlei. Det kostar någon hundralapp och de kommer med jämna mellanrum.

Klättra uppför Dune 45, Big Daddy och Big Mama om du vill – och se de häftiga, döda träden i Deadvlei. Ta med dig en picknickkorg och avnjut den i skuggan av träden nedanför dynerna efter att du utforskat dem tillfullo. När du är mätt och belåten tar du en sväng förbi Sesriem Canyon innan det är dags att åter köra mot lodgen.

Är du trött på bilkörning och vill slippa göra den här turen själv är det möjligt att boka en halvdagstur till Sossusvlei med guide via ditt boende.

Boende: Namib Desert Lodge, frukost ingår.

Avstånd att köra: Det är ungefär 50 kilometer till ingången till parken i Sesriem. Till Sossusvlei därifrån är det 60 kilometer ungefär.

Dag 9

Efter frukost och en god natts sömn är det dags att fortsätta färden västerut, mot den kalla Atlantkusten. Men först måste du passera Solitaire, där det finns en bensinmack och en liten restaurang och bageri. Har du inte upptäckt det redan kommer du att lära dig i dag hur mycket namibierna uppskattar sina bakelser.

Swakopmund är Namibias främsta semesterresmål men innan du kommer dit bör du besöka Walvis Bay, en av Namibias viktigaste hamnstäder. Här besöker du Walvis Bay lagun, känd för de tusentals flamingor som bor här. Kör sedan längs med kusten mot Swakopmund. Du har det kyliga vattnet från Atlanten på ena sidan och mäktiga sanddynerna från öknen på andra sidan – vilket ibland gör att det blir dimmigt här. Ta möjligheten att upptäcka denna livliga semesterort på egen hand.

Boende: Swakopmund Guesthouse, frukost ingår

Avstånd att köra: Ungefär 300 kilometer

Dag 10

Swakopmund är en semesterort som också är känd som Namibias lekplats. Du väljer själv om du vill ta det lugnt på stranden eller utnyttja närheten till sanddynerna och alla äventyr som kan utspelas där.

I dessa sanddyner kan du köra fyrhjuling, åka sandboard nerför dynerna, rida kameler eller ansluta till någon av de många guidade turerna som ges. Missade du Walvis Bay under gårdagen kan du boka en morgonkryssning i lagunen, via hamnen ut till Bird Island för att hälsa på flamingorna, men också träffa pelikaner, sälar och delfiner på vägen.

Eller så fördjupar du dig i Swakopmund. Här finns det palmalléer och tysk arkitektur och Swakopmunds fyr är väl värt ett besök eftersom Swakopmund museum ligger intill.

Ät middag på the Tug, med utsikt över fyren, eller välj någon av de många restauranger längs med vattnet som serverar riktigt bra sushi och skaldjur.

Boende: Swakopmund Guesthouse, frukost ingår

Dag 11

Det är dags att lämna den lekfulla kusten och köra inåt landet, mot Erongobergen.  Dessa berg bildades av lava för ungefär 140 miljoner år sedan och genom åren har ett komplext djur- och växtliv utvecklats här.

Det finns många olika fågelarter, och givetvis många andra djur. Men Erongobergen är mest kända för de många hällmålningar som finns överallt i grottor och under överhängande klippblock.

Boende: Ai Aiba Rock Paintings Lodge, frukost och middag ingår

Avstånd att köra: Ungefär 200 kilometer

Dag 12

I dag kör du mot en av Namibias höjdpunkter, Etosha National Park. Planerar du din körning rätt kommer du fram så att du hinner med en alldeles egen safaritur i hyrbilen.  Det kostar en peng att köra in i parken, men det är inga stora pengar och väl värd den safariupplevelse du får.

Parken stänger strax före solnedgången och då kör du tillbaka till din lodge, för att hinna äta en god middag och få en natts sömn innan morgondagens äventyr.

Boende: Etosha Safari Camp, frukost ingår

Avstånd att köra: Ungefär 300 kilometer.

Dag 13

Ska du köra in själv i parken idag igen är det bra att kolla med guiderna på ditt boende var de rekommenderar att du kör för att få se så mycket som möjligt. Parken är tillgänglig oavsett fordon, men det är otillåtet att lämna vägarna. Koncentrera dig på att köra mot de olika vattenhålen för att se de många djuren som samlas där för att dricka. Det finns ungefär 114 olika däggdjur i Etosha National Park, inklusive både vita och svarta noshörningar. Och glöm inte att besöka Etosha Salt Pan – den är 5000 kvadratmeter stor, synlig från rymden.

Känner du dig inte äventyrlig nog att köra själv anordnar Etosha Safari Camp egna safariturer in i parken, antingen en heldagstur på 9 timmar eller en halvdag, givetvis till en extra kostnad. Fördelen att åka med guide är att de oftast vet mer om var djuren befinner sig än du kan göra, och du slipper köra och leta efter djur samtidigt.

Boende: Etosha Safari Camp, frukost ingår

Avstånd att köra: Till Etosha national parks Anderson gate är det ungefär 10 kilometer. Men parken i sig är jättestor!

Dag 14

Du tillbringar ännu en dag i Etosha National Park, men oavsett hur du har gjort tidigare dagar är det du som kör – för din nästa destination kommer du till via parken. Utforska vattenhålen och den uttorkade saltsjön, och ta dig till parkens östra ingång, där ditt boende ligger.

Boende: Onguma Forest Camp, frukost ingår

Avstånd att köra: ungefär 200 kilometer exklusive eventuella omvägar till de olika vattenhålen.

Dag 15

Resan fortsätter söderut till mäktiga Waterberg Plateau National Park. Waterberg betyder vattenberg och det här är faktiskt ett av få frodiga ställen i Namibia.

Berget är ungefär 50 kilometer långt och uppemot 16 kilometer brett, och reser sig ungefär 200 meter. Bergets övre skikt består av porös röd sandsten som absorberar regnvatten som en svamp. Men bergets bas är tvärtom ogenomtränglig vilket gör att det skapats flera naturliga källor. Och det är givetvis därför berget heter som det gör. Waterberg är känt för naturreservatet där bufflar, vita och svarta noshörningar, giraffer och eland samt några andra antiloper kan finnas.

Boende: Waterberg Wilderness Lodge, frukost och middag ingår

Avstånd att köra: Ungefär 260 kilometer.

Waterberg plateau

Dag 16

Utnyttja möjligheten att sträcka benen på en morgonvandring i trakten kring Waterberg Wilderness Lodge innan det är dags att köra tillbaka mot Windhoek.

På vägen dit kan du stanna till vid Wood Carvers Market i Okahandja där det finns gott om hantverk att köpa – kanske en present till dem därhemma? Eller ett minne från en oförglömlig resa.

Ikväll rekommenderar vi att du äter middag på en av Windhoeks bästa restauranger, The Stellenbosch, som tursamt nog ligger på andra sidan parkeringen från ditt boende.

Boende: Windhoek Luxury Suites, frukost ingår.

Avstånd att köra: ungefär 295 kilometer.

Dag 17

Efter frukost – eller närhelst det är dags – tar du dig till flygplatsen för att lämna tillbaka bilen och återvända hem.

Avstånd att köra: cirka 42 kilometer.

Windhoek

Kostnad för denna resa: från 28 945 kronor per person i dubbelrum

Är ni fyra som reser tillsammans och bor i två dubbelrum kostar resan från 23 285 kronor per person. 

I priset ingår hyrbil i 17 dagar, med självriskeliminering och extra försäkring för vindruta och däck,  som hämtas och lämnas på Windhoeks internationella flygplats. Dessutom ingår boende och måltider enligt ovan. Kostnader för guidade turer och måltider som inte är specificerade tillkommer.  Kontakta oss gärna för mer information om vad som ingår. 

Priserna kan variera beroende på säsong, platstillgänglighet och valutaförändringar. Alla boenden vi angett är ungefär trestjärniga, komfortabla men inte lyxiga. Självklart går det att anpassa resan efter era önskemål. Och vill du inte köra själv har vi flera olika gruppresor i Namibia som du kan ansluta till. 

springboks, zebror, elefanter, giraffer och en struts samlas kring ett vattenhål i Etosha. Du som reser till Namibia på egen hand har möjligheten att uppleva detta.

Börja ditt äventyr i Namibia på egen hand här, genom att fylla i formuläret.