Utforska Madagaskar på 16 dagar

Dag 1

Välkommen till “Tana”, som Madagaskars huvudstad Antananarivo kallas i folkmun.

Din engelsktalande guide och chaufför för denna resa hämtar upp dig på flygplatsen i Antananarivo, och kör dig direkt till ditt boende. Beroende på när du landar hinner du kanske utforska den vackra och livliga staden.

Boende: Au Bois Vert, frukost ingår.

Restid: Några minuter

Antananarivo, i folkmun kallad "Tana", har många byggnader som är byggda på stans sluttningar. På bilden finns ett flertal bostadshus med en kyrka i bakgrunden, och en blå himmel.
En grön groda, aktiv enbart på natten, sitter på ett stort grönt blad.

Dag 2

I dag åker du mot Andasibe, i landets östra delar. Nationalparken Andasibe-Mantadia ligger i regnskogen, och här finns möjlighet att se Indri indri, landets största lemursort.

När du är framme på ditt boende kan du välja mellan att ta det lugnt och njuta av omgivningarna, eller göra en guidad kvällspromenad i nationalparken med möjlighet att se de nattaktiva djuren såsom kameleonter, grodor och muslemuren. Kostnaden för den guidade kvällspromenaden tillkommer.

Boende: Mantadia Lodge, frukost ingår.

Restid: Cirka 4-5 timmar.

Dag 3

Denna morgon har du möjlighet att vandra igenom Andasibe-Mantadia nationalpark tillsammans med en guide. Det är nästan garanterat att du får se Indri indri, Madagaskars största lemur. Men du har också chans att få syn på andra lemurarter och den största kameleonten.

Efter lunch rekommenderar vi ett besök på privata reservatet Vakona. Här finns en ö som du når med hjälp av kanot, som är en fristad för lemurer, bland annat sifaka-lemuren. Du får riktigt bra bilder på lemurerna här, de är väldigt tama. På andra sidan av området finns en tidigare krokodilfarm, med mängder av krokodiler kvar i vattnet.

Boende: Mantadia Lodge, frukost ingår.

En svart Indrilemur håller sig i en trädstam och tittar in i kameran
En pousse pousse, röd ricksha eller cykeltaxi, framför Antsirabes gamla tågstation. Tågstationen är en vacker byggnad i gammal kolonial stil.

Dag 4

I dag åker du mot Antsirabe, i det madagasiska höglandet. Denna stad har mer än 5000 färgglada rickshas, som kallas för pousse pousse. Näst efter cyklar är pousse pousse det vanligaste sättet att ta sig runt – så det är en tyst och trevlig by att övernatta i.

Här finns också ett stort antal byggnader i kolonial stil. På bilden syns den gamla tågstationen. Hotellet ligger bara ett stenkast från centrum.

Boende: Couleur Café, frukost ingår

Restid: cirka 7 timmar.

Dag 5

I dag är en resdag – det är dags att åka mot en av Madagaskars mest populära nationalparker, Ranomafana.

Väl framme på ditt boende träffar du din guide för denna vistelse. Är du trött efter bilresan går det bra att vila upp dig men vill du gå en frivillig guidad tur redan idag är det möjligt att göra det för att se nattaktiva djur som kameleonter, grodor och muslemuren. Kostnaden för den guidade turen tillkommer.

Boende: Centrest, frukost ingår

Restid: cirka 5 timmar.

En frodig grönska i förgrunden med ett berg i bakgrunden och en vacker blå himmel i Ranomafana nationalpark i Madagaskar
En stor bambulemur i Ranomafana Nationalpark i madagaskar, omges av grönska.

Dag 6

Ranomafana Nationalpark blev världskänd på 1980-talet när man upptäckte en ny lemurart här – stora bambulemuren. Du inleder denna dag med att vandra genom parken i jakt på denna sällsynta varelse, och andra spännande tropiska djur. På eftermiddagen har du möjlighet att utforska byn eller ta ett bad på det närliggande spat.

Boende: Centrest, frukost ingår.

Dag 7

Det är dags att åka mot pittoreska Ambavalao, en stad som är mycket trevlig att vandra igenom. Utsikterna från boendet är hänförande och byn är omgiven av bergstoppar, vingårdar och risfält. Här finns möjlighet att besöka ett lokalt projekt där man gör vackert madagaskiskt papper.

Boende: Betsileo Country Lodge, frukost ingår.

Restid: ungefär 4 timmar.

Dekorativa pappersark hänger på tork.
Ett vackert landskap, stenbumlingar i förgrunden, ett vattendrag bakom och en kuliss av berg framför en blå himmel. Anja är ett privat naturreservat nära Ambalavao

Dag 8

Inte långt ifrån Betsileo Country Lodge ligger det mycket lyckade ekoturistprojektet Anja, ett privat reservat. Bland granitblocken i reservatet finns en oas av flera kolonier av ringsvanslemurer, och här tillbringar du morgonen, tillsammans med en kunnig guide från området. Efter detta besök bär det av mot Tsaranorodalen.

Boende: Tsarasoa Lodge, frukost ingår.

Restid: Cirka 3 timmar från Parc Anja till Tsaranorodalen.

Dag 9

Madagaskar delas i två delar av ett högt bergsmassiv. Andringitabergen och närliggande Tsaranorodalen ligger i centrum för detta. Bergskedjans östra sida påverkas av Indiska oceanen och är fuktigt och grönt, medan den västra sidan är varmt och torrt tack vare vindar från Afrika. Härifrån går det att göra guidade vandringar i bergen.

Givetvis tar vi hjälp av lokala guider för att göra upplevelsen här så bra som möjligt. För att säkerställa bästa möjliga vandringsupplevelse anlitar vi två olika guider. På så vis går det att anpassa upplevelsen efter hur jobbig vandring du vill göra. De vackra vyerna i Tsaranorodalen kommer du att bära med dig länge.

Boende: Tsarasoa Lodge, frukost ingår.

granitberg i ett hav av gult gräs i Isalo Nationalpark i Madagaskar.

Dag 10

Efter frukost bär det av mot Ranohira och Isalo nationalpark. Från savannen körs du mot ett landskap kantat med palmer och bisarra stenbumlingar av granit. Ditt boende är omgivet av karga stenar.

Boende: Isalo Ranch, frukost ingår.

Restid: cirka 4 timmar.

Dag 11

Du har en heldag på dig att utforska Isalo Nationalpark, givetvis tillsammans med en lokal guide. Här finns vattenfall, naturliga vattendrag och häftiga raviner. Mitt i vildmarken serveras du en härlig lunch, medan lemurerna leker och dansar runtomkring dig.

Boende: Isalo Ranch, frukost ingår.

Ett mindre vattenfall, omgiven av grönska, i Isalo Nationalpark i Madagaskar
Ankasy stranden är kritvit och havet azurblått.

Dag 12

Mot stranden och havet! I dag körs du via Tulear till paradisiska Ankasy, där stränderna nästan aldrig tar slut. Här tillbringar du två nätter på ett vackert hotell vid stranden. Väl framme är det också dags att ta farväl av din guide och chaufför, som kör tillbaka till Antananarivo.

Boende: Ankasy Lodge, frukost ingår

Restid: 5 timmar till Tulear och ytterligare 2 timmar från Tulear till Ankasy.

Dag 13

I dag väljer du själv vad som står på agendan. Snorkling, relax, kanske ett besök i den “taggiga” skogen, Spiny Forest? Du bestämmer – det är din semester!

Boende: Ankasy Lodge, frukost ingår.

Dag 14

I dag är det dags att flyga tillbaka till Antananarivo. Du bor på ett härligt boutiquehotell i centrala staden och givetvis kör vi dig dit.

Boende: Sakamanga, frukost ingår.

Restid: Flighten tar cirka 2 timmar.

Dag 15

I dag har du en heldag till ditt förfogande i Antananarivo. Utforska stadens centrala delar, det livliga Avenue de l’Indépendance och marknaderna runtomkring. Och vill du och orkar kan du klättra uppför stadens högsta kulle för att besöka Drottningens Trädgård.

Boende: Sakamanga, frukost ingår.

Antananarivo

Dag 16

I dag är det dags att lämna Madagaskar och åka mot Sverige. Vi ser givetvis till att ni blir körda till flygplatsen i god tid.

Kostnad för denna resa: från 22 675 kronor per person i dubbelrum

Är ni fyra som reser tillsammans och bor i två dubbelrum kostar resan från 17 375 kronor per person och är ni sex personer som reser tillsammans och bor i tre dubbelrum kostar resan från 15 995 kronor per person.

I priset ingår boende och måltider enligt ovan, engelsktalande guide/chaufför dag 1-15, samt parkavgifter och lokala guider . Kostnader för frivilliga guidade turer och måltider som inte är specificerade tillkommer.  Kontakta oss gärna för mer information. 

Priserna kan variera beroende på säsong, platstillgänglighet och valutaförändringar. Alla boenden vi angett är ungefär trestjärniga, komfortabla men inte lyxiga. Självklart går det att anpassa resan efter era önskemål, detta är enbart en rekommendation för dig som vill se natursköna Madagaskar.

Andringidabergen i Madagaskar

När är bästa tiden att resa till Madagaskar? Hur jobbar vi för att sätta ihop din resa? Vilka andra höjdpunkter och resmål borde du se? Kontakta oss om du har frågor om att resa till Madagaskar.