Safari, äventyr och vandring i Sydafrika och Lesotho

Dag 1

Börja semestern med att hämta ut din hyrbil på OR Tambo, Johannesburgs flygplats, i samband med att du landar. Hyrbilskontoret ligger inom gångavstånd från ankomsthallen. När du fyllt i alla papper och lämnat din handpenning är det bara att tuta och köra!

Du bokas på ett gästhus som ligger centralt i stan eller i en lugn villaförort – vad som helst som passar dig.

Dag 2

Dags för äventyr! Från Johannesburg kör du tidigt norrut, mot privata reservatet Madikwe som ligger på gränsen till Botswana. Bilturen tar knappt fyra timmar om du stannar och pausar ungefär halvvägs.

Parkera bilen vid safarilodgen, de närmaste två dagarna är det en professionell safariguide som ska köra dig så att du kan koncentrera dig på att spana efter djur.

Efter en lättare lunch är det dags för första safarituren. Ni åker ut i reservatet i en öppen bil för att se alla djuren som finns här. Madikwe är känt för sina vildhundar, förutom Big 5, geparder och mycket mer. Det här är en av Sydafrikas bästa safariområden – och malariafritt på det.

Ungefär samtidigt som solen går ner får ni tillfälle att sträcka på benen och avnjuta en “sundowner” – en gin & tonic eller något annat uppfriskande. Efter avklarad safari åker ni tillbaka till safarilodgen för en god och mättande middag.

Dag 3

I dag har du en hel safaridag framför dig, och den börjar tidigt. Vid 5.30, ibland tidigare, är det dags att ge er ut igen för att spana på djur. Din guide kommer att göra sitt bästa för att du ska få se allt du vill, så glöm inte att berätta om dina favoritdjur! Ni stannar till för en kaffe, te eller varm choklad (ibland kan du få amarulalikör till) efter ett par timmar och en stund senare återvänder ni till lodgen för frukost.

Därefter har du några timmar på dig att vila, simma i poolen, besöka ett spa eller göra vad du vill. Sedan är det dags för lunch och därefter ytterligare en safaritur.

Dag 4

Du hinner med en tidig morgonsafari med chans att se fler djur innan det är dags för frukost på lodgen och därefter utcheckning. Kör tillbaka mot Johannesburg för att sova över där.

Dag 5

Cradle of Humankind är ett världsarv ungefär en timmes bilväg från Johannesburg. Här finns fossiler, utgrävningar och en utställning som följer jordens och mänsklighetens utveckling från att planeten skapades.

Här finns också Sterkfontein-grottorna, var flertalet fossiler har hittats. Det går att besöka både utställningen i Maropeng och grottorna på samma dag, här finns också flera restauranger skulle du bli sugen på lunch. Tänk på att biljetter måste bokas i förväg.

Dag 6

Från Johannesburg är det nu dags att bege dig till Sydafrikas mest imponerande bergskedja, Drakensbergen. De syns ända från Krugerområdet. Boendevalmöjligheterna är något begränsade så vi bokar in dig på Witsieshoek Mountain Lodge som ligger i norra Drakensbergen, i skuggan av bergstoppen Sentinel. Här finns enklare boende för backpackers men du bor i ett vanligt rum.

Dag 7

Vandringskängor på! Dags att utforska norra Drakensberg. Oavsett om du är van klättrare eller en alldeles vanlig vardagsmotionär finns det en vandringsled för dig. Fördelen med Witsieshoek är att till en mindre kostnad kan du få med dig en guide på din tur. Och vill du inte vandra utan bara njuta av utsikten går det också bra.

Dag 8

Från norra Drakensberg tar du dig nu till mellersta delen av bergskedjan. Antbear Eco Lodge är ett härligt och udda ställe med hänförande utsikter (det har i och för sig alla boenden i Drakensbergen). Här satsar man på närodlat och hållbart och ägaren Andrew ger gärna tips på var du ska vandra, hur lång tid det tar med mycket mer.

Dag 9

I trakterna kring Antbear lodge finns flera olika vandringsleder där du kan titta på grottmålningar gjorda av San-folket, södra Afrikas ursprungsfolk. San-folket var nomader, deras schamaner tog sig upp till Drakensbergen för att dansa i trans, och det var dessa som målade i grottorna.

Vandringslederna håller alla olika svårighetsgrad. En av de mest häpnadsväckande vandringarna du kan göra härifrån är den upp till Giant’s Castle. För en liten peng får du med dig en guide och innan vandringen börjar ser du en film om san-folket och deras historia, samt hur de fördrevs från området av zuluer och vita sydafrikaner.

Dag 10

Nu ska du söderut igen, men inte så långt. Dags att köra mot Underberg, en ort som ligger vid foten av södra Drakensberg. Det tar knappt tre timmar så det är alldeles lagom att äta lunch antingen på ditt boende eller någonstans i byn innan du checkar in.

Dag 11

Dagens äventyr är att ta sig upp för Sani Pass och in i Lesotho, detta bergiga land helt omgivet av Sydafrika.

Sani pass är ett bergspass som är häftigt att ta sig uppför oavsett årstid – många sydafrikaner gör det till en sport att försöka i juli, när vägen är snötäckt och isig, men vi rekommenderar inte det om det inte är alldeles nödvändigt. Vinterdäck finns nämligen inte i Sydafrika.

Sani Pass är otroligt häftigt och vackert, men vägen är inte asfalterad och du får räkna med att det tar en stund och kan kännas lite väl äventyrligt stundtals. När du passerat ut från Sydafrika och in i Lesotho är du snart uppe på toppen, och där stannar du till på Afrikas högst belägna pub, där du både äter lunch och middag, samt övernattar.

Dag 12

Från Afrikas högst belägna pub passerar du ett bergigt och otroligt vackert landskap. I Lesotho lever många precis som de gjort i flera hundra år. Nomadiska fåraherdar som följer sina djur, ett jordbrukslandskap flera tusen meter över havet – en oerhört spännande natur. Passa på att lära dig mer om basothofolket och deras kultur, och stanna till i någon av byarna längs vägen för att äta lite hembakt bröd och dricka hembrygd öl.

Din destination är Semonkong Lodge, ett stenkast ifrån Maletsunyane Falls, ett av Afrikas högsta vattenfall. Boendet är högt beläget på en klippa med hänförande utsikter över passet nedanför.

Dag 13

Det finns en mängd olika aktiveteter att göra på Semonkong Lodge och de flesta av dem är sammankopplade med Maletsunyane Falls – men inte alla.

Hästar är en stor del av basothofolkets liv och har funnits i landet i många hundra år. Du kan rida en häst till fallen, picknicka med hänförande utsikt och därefter rida tillbaka till lodgen. Men det går också att göra en mer ansträngande ritt, eller till och med boka en ponnytrek som varar i flera dagar.

Det är också möjligt att fira sig nerför berget intill vattenfallet, vandra, hyra mountainbike och cykla på leder eller fiska i någon av de många vattendragen. Välj själv hur adrenalinstinn du vill vara.

Dag 14

Dags att lämna denna vackra plats, och det tidigt för du har en lång körning framför dig. Lämna Semonkong Lodge och kör norrut mot huvudstaden Maseru, för att därifrån ta dig in i Sydafrika igen. Har du en kvällsflight hem hinner du till OR Tambo för att lämna din hyrbil i god tid innan det är dags att checka in. Har du inte det bokar vi in dig på ett boende nära flygplatsen så att du slipper stressa.

Kostnad för denna resa: från 19 325 kronor per person i dubbelrum

I priset ingår en automatväxlad hyrbil med fyrhjulsdrift i 14 dagar (ingen självrisk) som hämtas och lämnas på OR Tambo, Johannesburgs internationella flygplats, inklusive kostnaden för att korsa gränsen in och ut ur Lesotho. Dessutom ingår boende i Johannesburg 3 nätter, på safarilodge i Madikwe 2 nätter,  på Witsieshoek Mountain Lodge 2 nätter, Antbear Lodge 2 nätter,  i Underberg 1 natt, på Afrikas högst belägna pub 1 natt och på Semonkong Lodge 2 nätter. I Johannesburg, Underberg och på Semonkong Lodge ingår enbart frukost i boendet. På Witsieshoek Mountain Lodge och Antbear Lodge ingår frukost och middag, och på safarilodgen ingår alla måltider plus två safariturer om dagen. 

Det kan tillkomma några mindre kostnader för att komma in i olika naturreservat.

Vill du skippa safarin och bara vandra i Drakensbergen och åka till Lesotho kostar resan från 10 675 kronor per person i dubbelrum, inklusive hyrbil.

Priserna varierar beroende på säsong och boende. Självklart går det att anpassa resan efter era önskemål.

När ska du planera in denna äventyrsresa?

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

Du kan göra denna äventyrs- och vandringsresa när som helst under året, men vi rekommenderar inte att köra uppför Sani Pass när det är vinter och is på den oasfalterade vägen. I övrigt gäller kläder efter väder.

Börja ditt äventyr här, genom att fylla i formuläret.