5 saker att göra i Victoriafallen i Zimbabwe - Afrikakompaniet
Victoria Falls, Victoriafallen, Zimbabwe
Dags för ett besök vid Victoriafallen!
October 23, 2019
Elefanter på Chobefloden, sett på kryssning med Chobe Princess
Elefantbonanza på kryssning med Chobe Princess
November 24, 2019
Victoria Falls, Victoriafallen, Zimbabwe
Dags för ett besök vid Victoriafallen!
October 23, 2019
Elefanter på Chobefloden, sett på kryssning med Chobe Princess
Elefantbonanza på kryssning med Chobe Princess
November 24, 2019

Mosi-Oa-Tunya, som Victoriafallen egentligen heter, är ett av de största vattenfallen i världen. Därför är de flesta aktiviteterna vattenbaserade. Men inte alla! Vi listar 5 saker att göra i Victoriafallen.

1. Guidad tur av Victoriafallen

När vi var i Zimbabwe gick vi själva till Victoria Falls National Park, betalade de USD 30 som det kostar i inträde i parken och traskade runt i någon timme. För mig som är ganska ovan vid stora vattenfall var det en oerhört häftig naturupplevelse. Vattenfallet var inte lika mäktigt som det hade kunnat vara eftersom vi åkte när det var som minst vatten i Zambezifloden. Men det var klart imponerande. Det finns 16 olika utsiktsplatser och vyn från varje är olika.

Tina Sayed Nestius vid Victoriafallen

Mycket imponerad Tina

Av misstag blev vi inbokade på en guidad tur av fallen bara några dagar senare. Och trots att vi varit där en gång måste jag säga att det var en riktigt bra upplevelse. Guiden var påläst, engagerad och entusiasmerande. Jag lärde mig betydligt mer av honom än jag gjorde när vi traskade runt själva bland de olika utsiktspunkterna.

På många av de lite dyrare boenden i området ingår en guidning av Victoriafallen i boendekostnaden, på andra ställen kostar det extra. Har du en tajt budget går det givetvis att klara sig utan guide men min rekommendation är att försöka få till din upplevelse med guide. Det här är givetvis topp ett av saker att göra vid Victoriafallen!

2. Helikoptertur över Victoriafallen

Vissa tider på året (från mars till maj ungefär) är det så mycket vatten i fallen att du knappt ser nåt. Detta för att vattenångan blir som en dimridå. Det är dessutom väldigt blött att besöka parken. Då är en helikoptertur över fallen något vi varmt rekommenderar.

Nu var vi där när det var torrt som fnöske efter världshistoriens värsta torka. Och det var helt otroligt.

att göra i Victoriafallen, helikoptertur

En helikoptertur kostar just nu USD 150 per person. En rätt saftig kostnad för 12-13 minuters färd. Det finns även andra, längre turer som kostar mer. Men – om du någon gång ska åka helikopter i ditt liv så är det här. Piloten flyger som en åtta över fallen från två olika håll, så oavsett vilket fönster du sitter vid får du fina vyer av Victoriafallen. Det finns fem platser i helikoptern och jag var snabb som attsingen och knep platsen bredvid piloten. Så när vi såg elefanter från luften petade han mig hårt i benet för att göra mig uppmärksam på dem.

Elefanter helikoptertur Victoriafallen

Som ni förstår så pratar inte piloten när ni är i luften, vilket jag blev lite förvånad över. Men återigen – ska du åka helikopter någonstans i världen är det här ett bra ställe. Efter avslutad tur har du möjlighet att se en film om din upplevelse (du filmas och fotograferas också på väg till och från helikoptern) och köpa film och bilder för USD 50.

3. Missa inte: solnedgångskryssning med middag på Zambezifloden

Det går egentligen att göra alla möjliga olika kryssningar på Zambezifloden men den här ger absolut mest värde för pengarna, enligt min mening. Kombinationen flodsafari light, förvånansvärt god mat och dryck och så en fantastisk solnedgång på det för totalt USD 85 per person är som hittat.

Zambezi River, Sunset cruise, Victoriafallen

Vi såg flodhästar och badande elefanter från båten medan vi mumsade på kanapéer och sippade vin. Därefter vände vi mot solnedgången och njöt av två delikata rätter till.

Upphämtning från hotell/boende ingår i priset.

4. Saker att göra i Victoriafallen – för den äventyrliga

Det finns flera riktigt häftiga saker du kan göra vid Victoriafallen, men eftersom jag är höjdrädd tant testade vi inte på något av dem. Givetvis tycker jag att du som vill ha ett adrenalinpåslag på din semester ska skaffa dig det. Välj mellan att bada i Devil’s Pool från Zambiasidan, precis vid kanten av fallen, bungyjumpa från Victoria Fallsbron mellan Zimbabwe och Zambia (båda dessa aktiviteter kräver visum även för Zambia), ziplinea nedströms från fallen eller forsränna i vattnet nedanför fallen, till exempel.

Några våghalsiga badar i Devil’s Pool.

5. Njut av utsikten på Victoria Falls Hotel

En av “måstegrejerna” jag läste om innan jag åkte till Victoriafallen var Afternoon Tea på Victoria Falls Hotel. Så två trötta och hungriga resenärer promenerade dit från sitt hotell (som låg bredvid) och beställde in lite småmackor och kakor. Om du kisar lite ser du den anrika bron mellan Zimbabwe och Zambia i bakgrunden på bilden nedan.

Afternoon tea på Victoria Falls hotel, Victoriafallen

Det ser fint ut men jag ska ärligt säga att som Afternoon tea var det som måltid inte särskilt imponerande. Trots servitrisens uppsnack om att “kocken gör i ordning mackorna medan teet drar” så var det rätt tydligt att de hade stått framme en bra stund. Så mitt råd är att visst, besök hotellet och njut av den fantastiska utsikten men beställ något annat än Afternoon tea (prissatt till USD 18 när vi var där).  Det ligger fortfarande på min lista av saker att göra i Victoriafallen just för att utsikten är makalös och trädgården vacker. Vill du äta eller dricka något är hotellet femstjärnigt och borde ha något annat gott att erbjuda.

Kolla in vår sida om Victoriafallen för mer information och här får du reda på när det är bäst att åka dit. Vill du veta mer om saker du kan göra i Victoriafallen finns här en utförlig guide på engelska (som jag önskar att jag hade läst innan jag åkte dit)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.