När är det bäst att besöka Victoriafallen? - Afrikakompaniet
Old Drift Lodge, Zambezi National Park, Victoriafallen
Old Drift Lodge – en oas från svunna tider
January 15, 2020
safari i nationalpark eller privat reservat?
Safari i nationalpark eller privat reservat?
February 1, 2020
Old Drift Lodge, Zambezi National Park, Victoriafallen
Old Drift Lodge – en oas från svunna tider
January 15, 2020
safari i nationalpark eller privat reservat?
Safari i nationalpark eller privat reservat?
February 1, 2020

I maj är Zambezifloden så stinn att det knappt går att vara nära fallen. I oktober har det sinat på Zambiasidan. När är det bäst att besöka Victoriafallen egentligen?

“Den bästa tiden att komma till Victoriafallen är när du kommer hit”. Det konstaterade vår guide med ett pillemariskt leende. Visst har han rätt – men ändå inte.

För många är ett besök vid Victoriafallen en del av en annan upplevelse. En safari i Botswana, avslutningen på en häftig tågresa från Kapstaden eller Pretoria, en resa runt i Sydafrika. Och då är det väldigt mycket som påverkar när en vill och ska åka. Lovtider, semestertider och annat. Men för dig som vill veta när det är absolut bäst att besöka fallen finns här en liten guide.

När är det bäst att besöka Victoriafallen?

  • Det är som mest vatten i fallen i perioden april-maj. Detta innebär att det är svårt att se Victoriafallen från marken eftersom det är så mycket sprej/kondens, som att vara i en regnskog. Uppifrån, till exempel via helikoptertur, är det en fantastisk upplevelse. Men från nationalparken kan det vara i princip omöjligt, då det “regnar” så mycket sprej att det är svårt att se. Detta gäller bara precis vid fallen – i själva stan är allt som vanligt.
  • Det är som minst vatten i fallen i perioden mellan oktober och januari. Då sinar fallen helt på Zambiasidan, vilket innebär att även om synen i sig är mäktig är den inte fullständig. Faktum är att när det har varit en lång torka, som i höstas, kan bristen på vatten vara uppseendeväckande.
När är det bäst att besöka Victoriafallen?

Längst upp i bilden är den zambiska sidan av Victoriafallen och där rinner det inget vatten. Ungefär så ser det ut i oktober/november varje år.

  • För den som vill ägna sig åt forsränning nedanför fallen är det bäst att göra det mellan augusti och december då vattennivåerna är som lägst. Mellan april/maj och juli brukar säsongen vara nerstängd, eftersom nivåerna i Zambezifloden är för höga. Vi rekommenderar inte att du ägnar dig åt forsränning efter februari.
  • Den som vill bada i Devil’s Pool eller besöka Livingstone Island mitt i fallen – varifrån David Livingstone först såg Victoriafallen – gör det lättast under perioden augusti till december. Devil’s Pool är helt stängt mellan januari och augusti, men det går att bada i andra pooler som till exempel Angel’s Pool till mars ungefär. Livingstone Island-rundturen håller stängt från april till juni.
  • Är du djurfantast och vill kombinera ditt besök med att åka på safari på någon av de många lodgerna kring Victoriafallen? Då ska du åka dit mellan augusti och slutet på november, då det är som torrast i landet. Djuren flockar kring vattenkällorna och det är enkelt att få syn på dem.
  • För dig som gillar en riktigt häftig solnedgång är oktober, den torraste och varmaste månaden, att rekommendera. Då kan det se ut så här på din Sunset Cruise:Solen går ner och reflekteras brandgult i Zambezifloden. Du kan göra den här typen av utflykt när som helst, det påverkar inte alls när det är bäst att besöka Victoriafallen

Slutsatsen: då är det bäst att besöka Victoriafallen

Du ska alltså inte åka till Victoriafallen när de är som mest imponerande, om du vill få ut så mycket som möjligt av din resa dit.

Det är svårt att se fallen ordentligt från parken för att Mosi-oa-Tunya (den dundrande röken, Victoriafallens egentliga namn) skymmer sikten. Flertalet aktiviteter håller stängt för det är omöjligt att göra dem under den perioden. För dig som undrar när det är bäst att besöka Victoriafallen är svaret: vänta till efter vintern, när vattennivåerna fortfarande är höga, men ändå sjunkit undan något. Augusti eller september om du vill forsränna, se vilda djur, bada i Devil’s Pool och besöka Livingstone Island.

Men vill du se fallen i all sin prakt från ovan är det bäst att åka i april, maj eller juni. Förvänta dig bara inte att du ska se något från marken.

Har du nu bestämt dig för när du vill åka? Kolla i så fall in våra 5 tips på saker att göra i Victoriafallen och ta en titt på sidan med exempel på boenden så är du väl förberedd på vad du vill se och uppleva när du kontaktar oss

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.