7 saker du inte ska göra på safari - Afrikakompaniet
Så blev det jag + Afrikakompaniet
July 6, 2019
Varför ska du anlita en resebyrå?
July 12, 2019
Så blev det jag + Afrikakompaniet
July 6, 2019
Varför ska du anlita en resebyrå?
July 12, 2019

En leopard i en nationalpark må stryka sig längs med din safaribil – men det betyder inte att du ska sträcka ut handen och ta på den. Här är sju saker du inte ska göra på safari.

  1. Klappa djuren. Det borde vara en självklarhet – men det är det inte. Det handlar om vilda djur. De må vara vana vid safaribilar men vi människor är fortfarande presumtiv föda. Håll händerna innanför bilen.
  2. Vifta med armarna. På tal om att hålla händerna innanför bilen – alla djuren i nationalparken ser din safaribil som en enhet, ett annat stort och ganska högljutt djur i bushen. Ställer du dig upp så att du blir en egen enhet ser djuren dig plötsligt som middag. Din guide kommer att säga till när det är säkert och du kan stå upp för att ta den där fantastiska bilden du längtar efter.
  3. Tala och skratta högljutt. Du är på besök i djurens hemmiljö och de (och dina safarikompisar i bilen) vill inte höra dig kackla, skrika eller gapskratta. Var lågmäld så får du och de andra i bilen en trevlig tur.
  4. Klä dig skrikigt. Tanken är att ni ska smälta in i naturen. Det är omöjligt om du har en roströd jacka och neongul keps på dig. Klä dig hellre i kakitoner, mossgrönt och marinblått i värsta fall. Vitt är inte heller att rekommendera.
  5. Glöm kameran. Även om djuren bäst upplevs med egna ögon är bilder i mobilen eller datorn ett bra sätt att förlänga din safariupplevelse. Dina minnen kommer inte att blekna. Glöm inte att se till att ladda batterierna och ha extra minneskort med dig.
  6. Strunta i kikaren. Ja, det går att uppleva en fullgod safari helt utan kikare. Men med en kikare blir det så mycket bättre. Du kommer ännu närmare djuren och får se detaljer som inte syns med blotta ögat. Ofta kan guiden i din bil ha en kikare men en seriös safariturist tar alltid med sig sin egen.
  7. Skippa solskydd. Afrikasolen är stark, oavsett var du är på kontinenten och alldeles oavsett du är där när det är afrikansk “vinter” eller inte. Även om de flesta safariturer sker tidig morgon och sen eftermiddag behöver den klena skandinaviska huden skydd från solens strålar. Glöm heller inte keps eller solhatt och långärmat mot eventuella mygg.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.