Dricks i Kenya - så mycket ska du ge - Afrikakompaniet
Afrikakompaniet för din drömresa
Därför ska du välja Afrikakompaniet för din drömresa
August 31, 2020
African Breeze Guesthouse, Knysna Leisure Isle
African Breeze i Knysna – hemtrevligt och fräscht till pangpris
September 9, 2020
Afrikakompaniet för din drömresa
Därför ska du välja Afrikakompaniet för din drömresa
August 31, 2020
African Breeze Guesthouse, Knysna Leisure Isle
African Breeze i Knysna – hemtrevligt och fräscht till pangpris
September 9, 2020

Är du nöjd med din safari, din middag eller din guidade tur bör du ge en dusör. Så här ska du tänka kring dricks i Kenya.

Reser du till Afrika kan frågetecknen vara många. Vi på Afrikakompaniet vill att du är så väl förberedd som möjligt. Därför har vi tagit fram den här enkla guiden till hur du bör tänka kring dricks när du reser till Kenya.

Lönerna inom serviceyrken i Kenya är låga, därför är det rekommenderat att dricksa. Vissa yrkeskategorier lever enbart på sin dricks. Ju nöjdare du är, desto mer dricks. Men vi börjar med valutan. I Kenya heter den Kenya shillings och förkortas KES. Du behöver inte försöka ta ut KES från Sverige utan det räcker att du har med dig US Dollar (USD) i olika valörer, i alla fall till att börja med. Du kan sedan ta ut KES på lokala bankautomater på flygplatsen eller nära ditt hotell.

Jag brukar grovt räknat säga att 1 svensk krona motsvarar 10 shillings eller KES, men givetvis är valutakurser något som förändras hela tiden. Vill du veta vad kursen står i idag rekommenderar jag att du kollar med till exempel Forex eller en annan valutaväxlare.

Dricks på safari i Kenya

Är du nöjd med din guide på safari är dricks på motsvarande mellan USD 5 och 10 per person och dag lämpligt, detta motsvarar cirka KES 500-1000. Är du särskilt nöjd får du givetvis ge mer. På lodgen där du bott kan du välja om du vill dricksa städpersonalen för sig (lämna ett kuvert eller en lapp på rummet med tydlig adress) eller om du vill dricksa all personal gemensamt. Oftast finns en “tip box” för detta ändamål. Så säkerställer du att alla som arbetar på boendet eller lodgen får något extra. De flesta lodger har en guide på rummet med riktlinjer för dricks till personalen. Kom ihåg att du ger det du själv tycker det är värt! Tycker du att det är pinsamt att ge pengar i handen kan du lämna dricks i kuvert som du får från lobbyn.

Dricks inom andra områden

I safarivärlden och på finare hotell är det acceptabelt att dricksa i USD, men så fort du rör dig utanför turistområdena är det bra att ha med dig kenyanska shilling, KES som betalmedel. Här följer lite fler tips på hur du ska tänka när du ger dricks i Kenya:

  • På hotell: Den som bär din väska från lobbyn till rummet bör få 50-200 KES beroende på hotellstandarden. Tänk också på att dricksa städpersonalen, från cirka 50 KES per natt du stannar.
  • På restaurang: Är du nöjd med servicen är 10 procents dricks lämpligt. Se till att ge servispersonalen dricksen i handen. Är du supernöjd med servicen kan du givetvis ge mer.
  • På guidad tur: Gör du en guidad tur ska du dricksa guiden 100-200 KES per dag. Finns det en chaufför utöver din guide bör du ge denne något också, det är inte säkert att guiden delar med sig.
  • I taxin: Stannar du några dagar i Nairobi eller Mombasa kan det hända att du tar taxi eller Uber. Det är inte vanligt att dricksa taxiförare, men vill du kan du avrunda upp till närmaste 100-lapp. Ibland vill en taxiförare att du bara ska åka med just dem. Gör du detta och är nöjd med servicen all round kan det vara en bra idé att ge några hundra shillings när du åker hem. Uberförarna tjänar betydligt mindre än taxichaufförerna så dem brukar jag ge 50-100 KES i handen.
  • På salong: Ska du fixa naglarna, göra en ansiktsbehandling eller klippa dig behöver du dricksa den som utför behandlingen (fråga i receptionen om du är osäker). Frisören ska ha ungefär 10 procent av priset för din klippning/styling, och resten bör få cirka 100 KES per behandling.

Har du fler frågor kring att resa i Kenya hittar du förhoppningsvis svaret på dem här. Om inte, kontakta oss så hjälper vi dig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.