Elefantbonanza på Chobe Princess - Afrikakompaniet
5 saker att göra i Victoriafallen
5 saker att göra i Victoriafallen
November 20, 2019
Senalala – prisvärt all-inclusive
November 27, 2019
Show all

Elefantbonanza på Chobe Princess

Elefanter på Chobefloden, sett från Chobe Princess

Chobe Princess är ett fantastiskt sätt att utforska Chobefloden. Det är helt magiskt att uppleva vilt från ett helt annat perspektiv än vanligt – vattnet.

I samband med vårt besök vid Victoriafallen gjorde vi en tvånättersseglats på Chobefloden, på Chobe Princess I. Det var en upplevelse utöver det vanliga. Till skillnad från att åka och titta på vilda djur i en skumpig bil åkte vi ut med båt.

Chobefloden, flodhäst, Chobe Princess

Men det hela började med lunch. Och jag måste säga att maten på båten var riktigt bra. Kocken Jane överträffade sig själv vid varje måltid. Vi var tre par på båten, och maten åts vid samma bord, så vi förväntades komma överens. Som tur var gjorde vi det – när du reser på det här viset är det en fördel om du har lätt för andra människor.

Safariturerna på Chobe Princess

För att inte göra detta blogginlägg till det längsta i världshistorien ska jag koncentrera mig på safariturerna vi gjorde. De följer ungefär samma mönster som om du bor på en lodge. Det vill säga det börjar med en tur på eftermiddagen som varar 3-4 timmar. Nästa morgon avgår den lilla safaribåten redan klockan 6 på morgonen och du är tillbaka lagom till frukosten vid 8.30-9. Och så vidare. Men grejen är att vi såg rätt mycket direkt från båten. Min man och jag fick kabinen i fören, och där hade vi en liten balkong varifrån vi såg mängder med elefanter. Och det är betoning på elefanter på Chobefloden. På Botswanasidan var det torrt och gräset till stor del uppätet, varför elefanterna korsade floden för att hitta det grönare gräset på andra sidan.

Chobefloden, elefanter, Chobe Princess

Men även om utsikten från båten var häftig var safariturerna ännu fräckare. Förutom mängder med elefanter hade vi turen att se lejon på varje tur. Ibland var det bara manen på en hane som stack upp bakom en buske, en gång satt vi och tittade i en timme på en lejonhona som uppenbarligen blivit skadad i tassen – förmodligen efter att ha dödat ett byte.

Lejon från Chobefloden, Chobe Princess

Om du tittar noga kan du se lejonhonan som vilar i skuggan från trädet ovanför/framför båten.

Lejonhona Chobefloden, Chobe Princess

Eftersom vi var på en flod fanns det givetvis mängder av vattendjur och fåglar att titta på. Jag har sett fler African Fish Eagle (afrikanska fiskörnar) än jag någonsin gjort tidigare. Och en mängd andra djur. Häftigast är givetvis krokodilerna och flodhästarna.

Krokodil, Chobefloden, Chobe Princess

Denna krokodilhona ruvade på ägg, varför ett gäng näpsiga babianer kunde promenera förbi utan att hon rörde en fena. Hon bara låg där.

Flodhäst, Chobefloden, Chobe Princess

Men givetvis finns det andra djur att se. Som är beroende av vattnet i floden för att dricka.

giraff Chobefloden, Chobe Princess

Det här är verkligen en upplevelse jag varmt kan rekommendera. Det är så fridfullt att segla fram och spana längs med flodkanten. Sitta och guppa lite och titta på något eller några djur. Och utsikten är inte fy skam.

Chobefloden sedd från Chobe Princess

 

Att ta sig dit

I priset ingår upphämtning på flygplatsen i Kasane, Botswana. Men det är nära dit även från Victoriafallen. Botswanas landsgräns ligger ungefär en dryg timmes bilfärd därifrån. Sedan är det ett lite halvkrångligt förfarande att ta sig från ett passkontor till ett annat. Från Zimbabwe/Botswanagränsen till Botswana/Namibiagränsen i Kasane tar det inte lång tid med bil men viss byråkratisk leda kan uppstå. Därefter transporteras du via båt till passkontoret i Namibia. Först efter det kan du åka mot Chobe Princess – eller Zambezi Queen.

Chobe Princess

Fakta Chobe Princess och Zambezi Queen

Det finns tre stycken prinsessor och en Zambezi Queen. Alla fyra seglar på floden som gränsar mellan Namibia och Botswana. På nätterna ligger båten till på den namibiska sidan av floden.

Zambezi Queen är mer som ett flytande hotell, med hela 14 kabiner, varav fyra extra lyxiga med egen balkong. Här äter gästerna vid egna matbord. De billigaste kabinerna kostar från cirka SEK 5900 per person och natt i lågsäsong. Det är möjligt att åka på antingen en tvånättersseglats eller en trenätters.

De tre Chobe-prinsessorna är betydligt mer intima. Båtarna är lite olika – en har fem kabiner medan de andra två har fyra. Inte alla kabiner har egna balkonger, men det är ingen prisskillnad på rummen. Här förväntas du äta dina måltider tillsammans med övriga gäster, alla sitter på ett långbord. De billigaste kabinerna på Chobe Princess kostar från cirka SEK 4215 per person och natt i lågsäsong. Även på denna är det möjligt att åka på en seglats som varar två eller tre nätter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.