Valsafari i Sydafrika – så kommer du nära havets jättar - Afrikakompaniet
webcam safari
Åk på webcam safari och spana efter djur i din dator
April 15, 2020
drömmen levande
Afrikakompaniet håller drömmen levande
May 7, 2020
webcam safari
Åk på webcam safari och spana efter djur i din dator
April 15, 2020
drömmen levande
Afrikakompaniet håller drömmen levande
May 7, 2020
Visa alla

Valsafari i Sydafrika – så kommer du nära havets jättar

Pricka in rätt resmånad för din semester och du kan åka på valsafari i Sydafrika. De kommer så nära land att du till och med kan se dem från kusten.

Hermanus ligger ungefär en och en halv timmes bilväg från Kapstaden och är en av de bästa platserna i världen för valskådning. Särskilt Sydkaparen (Southern Right whale) är känd för att para sig och leka i Walker Bay. Men givetvis finns det andra valar att se i Sydafrika. Knölvalen (Humpback whale) och Brydes fenval (Bryde’s whale) är exempel på andra arter du kan få syn på i trakterna.

När ska du åka på valsafari i Sydafrika?

Du har störst chans att se valar i Sydafrika när de jagar, leker eller migrerar. Därför är den säkraste säsongen juli till oktober-november. Både sydkaparen och knölvalen rör sig från södra ishavet för att para sig i de varmare vattnen utanför Afrikas kust. Medan knölvalen föredrar lite djupare vatten kommer sydkaparen närmare kusten. På vissa ställen så nära som bara några meter från Sievers Point, en av de mest populära valskådningsplatserna i Hermanus.

Se valar från både land och vatten

Ska du se valar från land är det bara att promenera längs med den 12 kilometer långa, asfalterade gångvägen Cliff Path. Den sträcker sig från ena änden av Hermanus till andra, och givetvis passerar du Sievers Point på vägen. En riktigt härlig långpromenad med många platser där du kan stanna och ta en paus, eller bara njuta av utsikten.

valar i Sydafrika

Det bästa sättet att se valar i Sydafrika är dock att lämna land och åka ut med med båt. Och du behöver inte bo i Hermanus för att åka på valsafari i Sydafrika. Vi erbjuder både guidade turer som utgår från Kapstaden och vanliga valturer där du blir upphämtad på ditt boende tidigt på morgonen för att sedan åka ut på en halvdagstur.

Våra leverantörer har alltid valarnas bästa för ögonen. Detta innebär att de inte kommer närmare valarna än vad som rekommenderas – men du får ändå en minnesvärd upplevelse. Fördelen med att åka ut med båt är att personalen har stor kunskap om valar och kan berätta mycket ingående om dem.

Det är mest troligt att du ser sydkapare, knölvalar och även Bryde’s fenval på din båttur. Tänk dock på att båtturer kan ställas in vid dåligt väder.

Andra platser där du kan se valar och åka på valsafari i Sydafrika

Även om Hermanus är absolut bästa valskådningsplatsen i landet finns det många fler ställen där du kan se valar i Sydafrika – både från båtar och land. Viktigast att veta för dig som kanske inte kommer hela vägen ner till Kaphalvön är att det finns möjlighet att se valar i och omkring Durban i KwaZulu-Natal. Norr om Durban finns ett naturskyddsområde, Amatikulu, med ett observationstorn varifrån du kan spana efter valar. Längs med Wild Coast finns det också bra valspanarplatser från land,  Coffee Bay och Waterfall Bluff. Det finns också flera olika företag i trakterna kring Durban som ordnar valsafari.

Håller vi oss på Kaphalvön finns det flera bra platser vid Afrikas sydligaste spets där du kan spana efter valar från land. Suiderstrand och Kap Agulhas till exempel, samt naturreservatet de Hoop. En rekommendation är att stanna en dag extra i Swellendam på väg till eller från Garden Route, och lägga en dag på att upptäcka de Hoop.

Längs med Sydafrikas västra kust kan du se valar från exempelvis Lambert’s Bay, Saldahna Bay och Yzerfontein för att nämna några. Mellan False Bay och Hermanus kan du stanna till vid exempelvis Pringle Bay, Betty’s Bay (där det dessutom finns pingviner!) och Kleinmond för att se valar från kusten.

Jenny Wenzer gjorde researchen till detta blogginlägg. Tack Jenny!

Valar i Sydafrika

Knölval (Humpback whale)

valar i Sydafrika, knölval, humpback whaleSyns från juni till september. Från september till november återvänder knölvalarna till Antarktis.

Knölvalen rör sig från södra ishavet där de tillbringar perioden från november till mars, till (främst östra) Afrika, upp mot Mozambique, Kenya och Madagaskar. I de varmare vattnen parar de sig, och stannar med kalvarna upp till 1,5 år, innan de ger sig tillbaka till Antarktis för att äta. När de parat sig eller fått sina kalvar och rör sig tillbaka till södra ishavet är det störst chans att se dem på din valsafari i Sydafrika, eftersom de håller sig närmare land då, på grund av kalvarna.

 

Sydkapare (Southern Right whale)

valar i Sydafrika, Sydkapare, Southern Right WhaleSyns från juni till november i Västra Kap, augusti till oktober i Lamberts Bay på Sydafrikas västra kust och juni till september i Eastern Cape. 

Precis som knölvalen rör den sig från polarområdet mot Afrika för att para sig under sommarmånaderna. De följer i stort samma migrationsmönster som knölvalen, men väljer att kalva i grundare vatten närmare land. Därför är de lättare att se från land. Det är lätt att blanda ihop sydkaparen och knölvalen, speciellt när du ser dem från land. Sydkaparen är något större, 16-18 meter jämfört med knölvalens 14-16 meter – men vem tar med sig måttbandet ut i havet. Här finns en bra lathund till hur du ser skillnad på de olika valarterna.

Brydes fenval (Bryde’s whale)

Denna val finns i vattnen runt Sydafrika och länderna runtomkring året runt. Brydes fenvalar ses oftast under april och maj, och hittas enklast där det finns mycket fisk.

De är lätta att få syn på men då de ständigt är på jakt efter föda är de svårare att följa på samma sätt från en båt som till exempel sydkaparen eller knölvalen.

Medan sydkaparen och knölvalen kan hålla sig på samma plats och leka är Brydes fenval väldigt aktiv.

Vikval (Minke Whale)

april-december

Vikval tros finnas nästan året runt i regionen, men har ett oförutsägbart rörelsemönster och man vet inte vare sig när eller hur den migrerar. Den har synts oftast under höst och vår, och vill man öka chansen att se den kan man följa dess föda, främst ansjovis, som det vanligtvis finns gott om norr om St Helena Bay.

Blåval (Blue whale)

april-december

Förekommer i ökande utsträckning runt framförallt Sydafrikas västra kust, men är en ovanlig syn. Den mindre blåvalen kan ses upp mot Madagaskars nordöstra kust, och är något vanligare.

Kaskelot (Sperm whale)

Förekommer året runt utanför kusterna. Föredrar djupa vatten med en temperatur på över 15 grader, och undviker området runt Kapstaden. Ser du en sådan på valsafari i Sydafrika har du haft tur!

Späckhuggare (Orca)

Förekommer året runt, framförallt runt södra kusten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.