Hur kommer resandet att förändras efter Covid-19?
turister åka till kenya, nairobi national park
Snart kan internationella turister åka till Kenya
July 19, 2020
Sydafrika öppnar för inrikesresor
Sydafrika öppnar för inrikesresor
August 18, 2020
turister åka till kenya, nairobi national park
Snart kan internationella turister åka till Kenya
July 19, 2020
Sydafrika öppnar för inrikesresor
Sydafrika öppnar för inrikesresor
August 18, 2020
Visa alla

Hur kommer resandet att förändras efter Covid-19?

Världen som vi känner den har ställts på ända i och med coronaviruset. Vi vet fortfarande inte exakt hur men vi vet att resandet kommer att förändras efter Covid-19.

Det har varit en otroligt skön sommar för mig. Efter en vår fylld av framtidsoro och ovisshet, stundtals ångest, har jag kunnat slappna av och vara ledig. Det har varit välbehövligt. Jag har en lyxsits – jag vet att vårt företag kommer att överleva pandemin eftersom vi har så få fasta kostnader. De kostnader som uppstår består för det mesta av kringkostnader kopplade till faktiska resor. Men ändå har oron varit påtaglig. Kommer det att vara någon idé att ha kvar en resebyrå? Hur ska jag få lön? Våra resenärer som bokat resor – kommer alla att avboka?

Så här nästan ett halvår in i den globala pandemin har jag insett att jag har svaret på några av mina frågor. Ja, det är en idé att ha kvar resebyrån. Jag älskar ju det här jobbet och om någon ska hjälpa folk att boka sina safaris är det jag. Hur jag ska få lön? Jag har ett annat företag med en verksamhet som jag hoppas kunna växla upp och en man med fast jobb och bra inkomst. Om våra resenärer avbokar får vi ta den kostnaden. Vi överlever det och förhoppningsvis kommer de att vilja resa igen, senare.

En längtan efter natur

En annan sak har jag insett när hjärnan fått vila från stress. Världen kommer att förändras markant. Resandet kommer att förändras efter Covid-19.

Själv hade jag en otrolig längtan efter natur. Inte så konstigt, jag bröt fotleden illa i december på vår resa till Kenya. Sedan var jag fast i lägenheten, med kryckor och gips. Då kom Coronaviruset. Precis när jag hade börjat bli mer rörlig uppmanades vi att stanna hemma och undvika kontakt med andra människor. Exakt det jag hade gjort i två månader redan. Så när sommaren kom och reserestriktionerna inom Sverige lättades bestämde jag att jag skulle tillbringa så lång tid som möjligt på vårt sommarställe på Fårö.

Fårö solnedgång

Det har varit underbart. Jag har varit på stranden och njutit av fantastiska solnedgångar på mina hundpromenader.

Hur kommer resandet att förändras efter Covid-19?

Så just naturupplevelser är det jag tror att många längtar efter just nu. Så här tror jag om resandet i framtiden:

  • Flygbiljetter blir dyrare. Onödiga affärsresor kommer att minska och resor långt bort kommer att bli något av en lyxvara, något en unnar sig. Därför blir det färre flyg och förmodligen dyrare resor. Jag tror inte de blir panikdyra, men något dyrare.
  • Naturupplevelser kommer att öka. Det här bådar gott för safarin – det är verkligen en coronasäker upplevelse där du (oftast) sitter i öppen bil, med några få människor omkring dig. Du tittar på vilda djur i sin egen miljö. Du bor ofta i enskilda rum/stugor en bit ifrån andra. Även upplevelser som vandring lär bli mer populärt. För att inte tala om ensliga, långa stränder med minimalt med människor.
  • Vi kommer att resa mer sällan, men stanna borta längre. Det här är riktigt bra ur miljösynpunkt. Reser du långt är det bättre att lägga mer tid på resmålet, spendera mer pengar på lokalägda företag och boosta den lokala ekonomin. Återigen, en resa blir något vi unnar oss.
  • Vi kommer att hyra bil oftare. En familj eller några vänner som reser tillsammans spar mycket pengar på att hyra bil på resmålet. På så sätt minimerar ni också riskerna att komma i kontakt med många andra människor. Och det ger frihet, ni bestämmer själva när ni vill åka, och vart. I Sydafrika är det vanligt att hyra bil och köra längs med Garden Route, med inbokade stopp på vägen. Kanske vill ni avsluta med safari vid Östra Kap?
  • Vi åker på färre gruppresor. Gruppresor i all ära – det kan vara skönt att bara följa med – men du vet inte med vem eller vilka du hamnar. Skräddarsydda resor, där du själv bestämmer vart du vill och åker enbart med ditt eget sällskap eller familj, kommer att bli vanligare.

Planera din framtida resa med oss!

De flesta punkterna ovan stämmer väl in på det vi gör på Afrikakompaniet. Vi hjälper dig att hitta fantastiska naturupplevelser i södra och östra Afrika, vi skräddarsyr din resa så att den blir precis som du vill ha den. Och vi hjälper dig med bilhyra, safarin och bästa stränderna dit du vill åka. Det gäller bara att vänta in att alla reserestriktionerna lyfts. Sen finns vi här för dig. Och vill du börja planera din resa redan, utan att veta när du kan åka, går det givetvis bra. Det kostar ingenting att få en prisuppgift och förslag på safari – sedan hoppas vi verkligen att du också bokar resan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.