Safari i Afrika – en upplevelse för livet - Afrikakompaniet

Safari i Afrika

Ordet “safari” betyder resa på Swahili. Och din upplevelse i Afrika blir både en yttre och en inre resa. Det är otroligt mäktigt att få uppleva vilda djur i sin naturliga miljö – och en ynnest att få se några av jordklotets utrotningshotade arter. Faktum är att när du åker på safari i Afrika ser du till att bibehålla den möjligheten, eftersom en del av det du betalar för din safari går direkt tillbaka till djuren. Oavsett vilket land du är sugen på och hur stor din plånbok är har vi något som passar dig. En safari är en upplevelse för livet.

Krugersafari och stranden

Skäm bort dig med en häftig fyradagarssafari i Sabi Sands och Krugerparken och avsluta med några dagar på Elephant Coast, där du kan snorkla med delfiner och njuta av helsköna dagar vid havet. Från cirka 8500 SEK per person i dubbelrum.

Kenyas höjdpunkter

lion masai mara lejon keny

En tiodagarsresa där du får uppleva det allra bästa Kenya har att erbjuda. Du börjar din safari direkt efter att du landat på flygplatsen, åker till Nairobi National Park för att övernatta och därefter fortsätter äventyret. Från cirka 20500 SEK per person i dubbelrum.

Safari & sanddyner

Namibia, Namiböken

Vill du uppleva Namibias höjdpunkter men inte har så himla gott om tid? På denna sjudagarstur får du åka på safari i Etosha, hänga på stranden i Swakopmund och uppleva de mäktiga sanddynerna i Sossusvlei. Från SEK 20 200 per person i dubbelrum.

Safari i Afrika – skillnader mellan olika länder

Även om grundprincipen för en safari i Afrika är densamma – ni åker ut i safaribil för att uppleva vilda djur i deras naturliga miljö – skiljer det sig mellan de olika länderna. För att ge dig bäst information innan du fattar beslut om vart du vill åka har vi sammanställt några av skillnaderna mellan våra mest populära resmål. Och här finns mer information om skillnaderna mellan att åka på safari i nationalpark eller privat reservat.

Sydafrika

Vi bokar helst in er på lodger i privata reservat. Det dagliga schemat på de flesta är i princip likadant från dag till dag.

Ni åker ut med guide och ibland spårare två gånger om dagen – en gång före frukost och en gång på eftermiddagen, i samband med skymningen. I många av de privata parkerna finns möjlighet att lämna vägen och komma nära djuren. Reservaten har stränga regler för hur mycket djuren får störas, så ni kan vara trygga med att det hela sker på deras villkor.

I Sydafrika kan bushen stundtals vara tät och det kan gå många minuter utan att ni ser några djur. Men guiderna och spårarna berättar om allt ni ser och kan till och med få dyngbaggens kärleksliv att vara spännande. Vissa lodger erbjuder bush walks antingen i stället för en game drive på förmiddagen, eller efter frukosten – det är ett bra sätt att lära sig mer om bushens mindre djur.

På varje tur stannar ni till för en fikapaus (morgonens safaritur) eller sundowner (eftermiddagens safaritur) och bensträckare. Timmarna emellan game drives bjuds det på lunch och ni får tid att relaxa vid poolen, titta på djuren som kommer till lodgens vattenhål eller vila en stund.

 

safari i Sydafrika

Kenya och Tanzania

I Kenya och Tanzania är det vanligare att vi bokar våra gäster på lodger i anslutning till eller i några av de stora nationalparkerna. Ni åker med en och samma chaufför och guide under hela resan, och har lite större möjlighet att påverka hur ni gör era olika safariturer. Någon dag tar ni en heldag i parken med medhavd matsäck, en annan dag gör ni en game drive i ottan men åker tillbaka till lodgen för att äta lunch och vila middag innan ni åker ut igen på eftermiddagen. I både Kenya och Tanzania är det vanligare att lägga upp en rutt så att ni gör safari i flera olika parker, för att uppleva olika saker och djur.

Naturen är storslagen och det går inte många minuter utan att ni ser mängder med djur – antiloper, gnuer, zebror och annat. Men i de stora parkerna kan det stundtals vara mycket trafik och många andra som gärna vill uppleva exakt samma sak som ni.

I Kenya har vi börjat boka lodger som liknar dem i Sydafrika – de ligger i privata reservat, anställer personal ur närområdet och har en hållbar profil. På dem får ni samma exklusiva känsla som i Sydafrika men med samma mängd djur som i Östafrika.

July 19, 2020
turister åka till kenya, nairobi national park

Snart kan internationella turister åka till Kenya

Snart kan internationella turister åka till Kenya. Landet har fått stämpeln “Safe to travel” från världsorganisationen World Travel and Tourism Council.  Från 1 augusti kommer internationella […]
July 1, 2020
fotosafari, Sydafrika

Fotosafari – för både proffs och amatör

Är du intresserad av att ta bilder kan en fotosafari vara ett sätt att förbättra ditt fotograferande – oavsett om du är proffs eller amatörfotograf. Bästa […]
June 23, 2020
hjälpa vilda djur i coronadrabbade Afrika, elefant

Så kan du hjälpa vilda djur i coronadrabbade Afrika

Coronapandemin är en kris som drabbar många. Till exempel turismen och i förlängningen djuren, som hotas av tjuvjakt. Men du kan hjälpa vilda djur i Afrika. […]
Tina Sayed Nestius

Afrikakompaniets vd Tina Sayed Nestius bloggar på Safaribloggen om safari, våra destinationer, hur det funkar att resa till Afrika och några av de finaste boenden vi besökt.

Andra bra safariländer

Även om Sydafrika, Tanzania och Kenya är våra huvudsakliga safaridestinationer i Afrika finns det betydligt mer att upptäcka.

Botswana

Botswana är ett riktigt exklusivt safariland. Här bor du på fina, privata lodger och kan vänta dig unika safariupplevelser utan dess like. Från det vattenrika Okavangodeltat i norr via elefantrika Chobeparken till Kalahariöknen i söder – Botswana är en djur- och naturälskares mecka.

Namibia

Namibia, Namiböken

Den jättelika nationalparken Etosha i norra Namibia har fantastiskt vilt. Dessutom bjuder landet i sig på naturupplevelser utöver det vanliga. Kombinera din safari med ett besök i världens äldsta öken och få en resa för livet.

Uganda

bergsgorilla Uganda

I västra Uganda kan du komma i närkontakt med bergsgorillor och chimpanser – bara det en upplevelse i sig. Men resten av landet är vackert och nationalparkerna väl värt ett besök. Eftersom det är en ovanlig safaridestination blir din upplevelse unik.

Vad ska jag ha på mig på safarin?

Generellt sett är det bra att ha neutrala färger och omönstrade kläder. Kaki, beige och grönt stör djuren så lite som möjligt. Ha helst inte röda kläder.

Tänk på att det kan vara kallt på tidiga morgnar och efter att solen ha gått ner, och klä dig efter lager-på-lager principen. Packa alltid med en tunn fleece, en vatten- och vindtät tunn jacka och glöm inte solhatt, solglasögon och solskydd!

När det gäller skor kan sandaler funka om du bara har tänkt åka safaribil men ska du ut på en bush walk behöver du ha stängda skor. Det räcker dock med gympaskor eller liknande.

Glöm inte att ta med kamera och kikare. Läs gärna blogginlägget på Safaribloggen om vilka kläder som passar på safari.