Lamu – en av mina topp tre öar i världen - Afrikakompaniet
Nottens Bush Camp – femstjärnigt och fantastiskt
July 19, 2019
KwaMbili Game Lodge – prisvärt och populärt
August 16, 2019
Nottens Bush Camp – femstjärnigt och fantastiskt
July 19, 2019
KwaMbili Game Lodge – prisvärt och populärt
August 16, 2019

Lamu i Kenya är min absoluta favoritplats i världen. Och faktiskt en stor svenskfavorit. Många kända svenskar har semestrat här. 

Det är något särskilt med öar. Just nu befinner jag mig till exempel på den grekiska ön Ios i Kykladerna. Jag har varit här många gånger då min svärmor har hus här. Det är så härligt att återkomma till en plats där du har en historia. Veta exakt vilken strand som passar ditt lynne när du rest hela natten och sovit dåligt. Veta vilken restaurang du vill besöka först, och bli välkomnad med en varm kram och en “Hur har ni haft det sedan sist?”. Jag och min man åkte till Ios på vår första semesterresa tillsammans, vi åkte hit på bröllopsresa och har varit här tre eller fyra gånger till.

Ändå är det inte Ios jag ska prata om. Förståeligt eftersom jag ju skriver om Afrika.

Min favoritplats i världen är ön Lamu. Jag har vuxit upp med att åka dit då och då, en släkting hade ett hus som vi kunde hyra och den låg vid Shela Beach, cirka 20 meter från stranden. Huset är numera införlivat i Peponi Hotel (eller möjligtvis rivet, jag vet inte riktigt), men min kärlek till platsen består.

Första gången jag och mina föräldrar åkte till Lamu var jag inte särskilt gammal. Jag minns faktiskt inte hur gammal jag var men kanske 8 eller 9. Vi bodde i Lamu Town och tog båt (en typisk swahili dhow) till stranden, Shela Beach. Jag tog en bild på en man som drev åsnor framför sig utan att fråga och han skällde ut mig efter noter. Just den bilden kom tvåa i skolans fototävling, därför minns jag den så starkt. Jag tyckte Lamu Town var stökigt, men det har sin charm. Det påminner mycket om Stone Town i Zanzibar. Arkitekturen är fantastisk och de vackra, stora och utsmyckade träportarna måste ses. Även museet har mycket att erbjuda, den berättar öns historia.

Lamu Town

Trånga gränder i Lamu Town

Just Shela har en särskild plats i hjärtat. Min man friade till mig där. Han hade valt att fria till mig på Lamu just för att han visste att jag älskade denna plats så mycket. Så nu är det ännu starkare knutet till mitt hjärta.

Därför är Shela, Lamu i Kenya så fantastiskt

För det första är det litet och ganska oexploaterat. Visst, det har vuxit mängder sedan jag var barn. Numera är Shela inte bara en strand utan också en by med bankomat. Men fortfarande finns bara ett motorfordon på ön, och det tillhör den högsta ämbetsmannen där. Alla andra transporterar sig meddelst båt, åsna eller apostlahästar. Det är charmigt.

Då Lamu är en Swahili-ö är befolkningen mestadels muslimer, vilket innebär att flera ställen inte serverar alkohol. Detta gör att turistanstormningen hålls nere – även om det givetvis finns ett flertal restauranger och barer med alkoholtillstånd. Det finns också ett par moskéer och böneutropen som sker fem gånger om dagen kan kännas lite påträngande (särskilt den klockan 6 på morgonen) men åsnorna låter de också och du vänjer dig ganska snart.

Hyr en villa och spara pengar

Lamu, som ligger i norra Kenya,  är också en ganska exklusiv semesterort, lite svår att ta sig till (du måste nästan flyga och då landar du ändå på grannön) och förhållandevis höga priser på boenden. Men det går att komma lite billigare undan om ni är flera. Jag, min man och övriga familjen (två bonusdöttrar och en bonussvärson) hyrde ett ställe som hette Palm House när vi var där senast och det var helt fantastiskt. Med hyran ingår kock, serverings- och städpersonal. Du betalar för den mat du äter och det du dricker. Vår kock var så duktig att vi åt lunch och middag hemma varje dag, med undantag för en dag då vi var bortbjudna. Tyvärr verkar Palm House ha drabbats av Coronapandemin – hemsidan är nere och ägarna koncentrerar sig på sina andra boende. Men det poppar säkert upp nya fräscha boenden i Lamu och Kenya igen så fort resandet är igång.

I december ska jag och min man dit igen. Då ska vi bo på Fatumas Tower, ett ganska prisvärt boende i Shela, med lite längre till stranden (men egen pool!). I hela 9 dagar ska vi njuta av ön. Det finns en mängd olika saker att hitta på – åka ut på diverse båtturer, fiska, snorkla, besöka grannöarna, göra en tur i Lamu Town och mycket mer därtill – men jag ser mest fram emot att lata mig på stranden. Här finns få beach cowboys och de som finns är inte påträngande alls. Då det blåser friskt blir du aldrig särskilt varm. Havet är azurblått, stranden kritvit och den är ungefär 12 kilometer lång så det känns aldrig, aldrig överbefolkat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.