Lejon och elefanter i Hwange, Zimbabwe - Afrikakompaniet
Safari i Mara Naboisho
Safari i Mara Naboisho – höjdpunkterna
February 5, 2020
Ändlösa utsikter på Eagle View
February 20, 2020
Safari i Mara Naboisho
Safari i Mara Naboisho – höjdpunkterna
February 5, 2020
Ändlösa utsikter på Eagle View
February 20, 2020

Elefanter, elefanter, och elefanter i Hwange National Park. Och så lejon och en och annan giraff. Så sammanfattar vi vår safari i Zimbabwe.

Jag och min man besökte Hwange National Park i Zimbabwe i anslutning till vårt besök i Victoriafallen förra året, och strax efter att vi gjorde en tredagarsseglats längs med Chobefloden. Så vi kan ha varit lite mätta på elefanter när vi väl kom till Hwange Safari Lodge.

Vi såg flera elefanter i närheten av Hwange Safari Lodge

Våra två nätter har var en del av en vinst som lottats ut på ett branschevenemang tidigare under 2019. Och trots att jag hade låga förväntningar när jag kom dit blev jag ändå rätt besviken. Tyvärr. Så detta är inte ett ställe som vi kommer att rekommendera till våra kunder. Rummen är uruselt skötta, servicen svajig och även om huvudentrén och lobbyn är vackra är allt annat ganska misskött. Poolmöblemanget höll på att rasa ihop.

Vi bodde visserligen på Hwange Safari Lodge två nätter men gjorde bara två game drives, detta för att de kostade extra. Men vi blev inte besvikna.

Safari med elefanter i Hwange National Park, Zimbabwe

Vi åkte ut på game drive första dagen på eftermiddagen. Det var bara jag och mannen i bilen tillsammans med vår guide – skönt och exklusivt. Ganska snart blev det tydligt att de senaste årens allvarliga torka hade märkbart påverkat djuren.

Elefanter i Hwange National Park, Zimbabwe

Elefanter är stora, runda djur men det syntes att de var magrare här än till exempel vid Chobefloden. Dessutom fanns det flera lik efter döda elefanter i Hwange National Park. Jag tror att jag räknade ihop till fyra eller fem stycken. Och visst, medierna hade ju rapporterat om svältdöden i Zimbabwe. Vår guide påstod också att en del av de unga elefanterna har dött av att äta buskar som är giftiga för dem.

Trots detta fanns det gott om elefanter, Zimbabwe har en av världens största elefantpopulationer. Våra sundowners och frukoststopp tillbringades vid ett vattenhål dit det vallfärdade elefanter i princip hela tiden.

Från vattenhål till vattenhål

Vanligtvis när du är på safari eller game drive är det upplagt utifrån en slags dramaturgi – först antiloperna, sedan de större djuren och därefter kattdjuren. Det blir häftigare och häftigare, helt enkelt. Och du får uppleva många olika slags natur. Nu vet jag inte om det berodde på vår guide eller på själva parken men det kändes som om vi såg elefanter, lejon, elefanter, lejon. Och lite lite annat. Det finns ganska många vattenhål i parken och de flesta av dem är tillverkade av människor, drivna av solljus. Utan dem skulle djuren i parken dö.

Men våra game drives bestod i att vi körde från ett vattenhål till ett annat för att se vilka djur som uppehöll sig där. Faktum är att på morgonen var guiden så upptagen av att köra mot vattenhålet att han nästan körde på en lejonhona som solade sig på vägen. Hjälp.

Lejonhona i Hwange National Park, Zimbabwe

Och på tal om lejon…

Vi såg så många lejon. Lejon som parade sig. Lejon som solade. Lejon som sov. Lejon som drack vatten.

lejonhane dricker i Hwange National Park, Zimbabwe

Jag tror att vår guide var fast besluten att ge oss lejon. Själv hade jag föredragit att köra runt lite mer i parken och leta lite, höra om naturen och lära mig mer om fågellivet. Men på vår tidiga morgon-gamedrive hade vi ett gäng engelsmän på semester från en konferens i Bulawayo och de var väldigt imponerade av lejonen. Så det vara bara att gilla läget.

Men vi såg annat också. Zebror, hyenor, ett rikt fågelliv. Tyvärr fick vi inte tid att stanna upp och njuta av dem riktigt.

Gycklarörn i Hwange National Park, Zimbabwe

Gycklarörnen heter Bateleur Eagle på engelska. Ett ståtligare namn, i mitt tycke.

Hyenor i Hwange National Park, Zimbabwe

Hyenor har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Asätarna har ett oerhört härdat matsmältningssystem som gör att de kan äta riktigt skämt kött och förhindra spridningen av sjukdomar i bushen och på savannen.

Ska du till Victoriafallen och vill klämma in en riktig safari är det fullt möjligt att ta sig till Hwange National Park och bo några nätter, för en all-round upplevelse. Faktum är att det finns ett tåg som kör mellan Victoriafallen och Hwange, och ordnar tältade safaris på vägen. Det är något jag skulle vilja testa nästa gång.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.