Safari i Mara Naboisho – höjdpunkterna - Afrikakompaniet
safari i nationalpark eller privat reservat?
Safari i nationalpark eller privat reservat?
February 1, 2020
elefanter i Hwange National Park i Zimbabwe
Lejon och elefanter i Hwange, Zimbabwe
February 18, 2020
safari i nationalpark eller privat reservat?
Safari i nationalpark eller privat reservat?
February 1, 2020
elefanter i Hwange National Park i Zimbabwe
Lejon och elefanter i Hwange, Zimbabwe
February 18, 2020

Safari i Mara Naboisho – en lyxig och unik upplevelse till normala safaripriser. Dessutom bidrar du både till viltvård och ett hållbart samhälle. 

Safari i privat reservat och nationalpark är två olika saker. Jag fick möjligheten att jämföra exakt hur stor skillnaden är när vi tillbringade tid både i Mara Naboisho conservancy och statliga Maasai Mara National Reserve i början av januari 2020. Basecamp Explorer är företaget vars olika tältläger vi besökte och det är även de som grundat reservatet.

Tyvärr är en bilresa från Nairobi så lång och vägarna såpass osäkra vid jul- och nyår att bil inte riktigt är en valmöjlighet. Vi flög från Nairobi till den lokala landningsbanan som heter just Mara Naboisho. Planet vi åkte med var tolvsitsigt och ganska trång, men kommunikationen med piloterna funkade bra. Det räckte att de vände sig om för att prata med oss…

Jag skulle kunna skriva en hel uppsats om vår upplevelse, med en dag-för-dag lista på det vi såg, men nöjer mig med att dela med mig av några av höjdpunkterna.

Värdigt välkomnande

Landningsbanan ser verkligen ut som en grusväg mitt ute i ingenstans. En grusväg med mängder av vilt. Vår safari i Mara Naboisho började innan vi ens hade landat. Från flygplanet såg vi giraffer, zebror och gnuer. Planet tvingades avbryta första landningsförsöket för att det var zebror på banan, så någon på marken fick sjasa bort dem. Det var oerhört häftigt att landa mitt ute på savannen med dessa omgivningar.

två giraffer och några gnuer mumsar på och runt akaciaträden vid landningsbanan, inte en ovanlig syn på safari i Mara naboisho

Giraffer och gnuer vid Mara Naboishos landningsbana

Väl i safaribilen frågade vår guide – en kvinna vilket är ganska ovanligt i Kenya – vad vi helst ville se. Jag svarade som vanligt att jag är nöjd med allt, men vår medpassagerare i bilen sa att hon gärna ville se geparder. Så vi körde i kanske tio minuter och stannade därefter till vid de här fina bröderna.

två geparder skyddar sig från solen på safari i Mara Naboisho

Det var helt fantastiskt att vara på safari i Mara Naboisho. Och faktiskt var de här grabbarna de enda geparderna vi såg på våra tre dygn i området.

Kattdjur i kvadrat på safari i Mara Naboisho

Även om jag alltid är lycklig bara jag får sitta i en safaribil på savannen eller i bushen, vurmar jag lite extra för kattdjuren. Leoparden är så smäcker och snygg, geparden är så häftig med en kropp som är optimerad för fart, och lejonet är ju savannens konung. Den här gången blev jag inte besviken.

Privata reservatet Mara Naboisho har en hög koncentration av lejon, och vi såg riktigt många. Det häftigaste var nog kvällen som vi tillbringade med tre lejonsystrar som lurpassade på en hjord med zebror. Plötsligt stack en av dem iväg, och jag hann få en bild på henne in action.

en lejonhona i full fart bort från kameran. safari i Mara Naboisho

Hon lyckades dock inte fånga sitt byte, utan återvände till systrarna tomtassad.

Det senaste året har lejonhannarna hållit sig lite på sin kant när jag varit ute på game drives. Men tidigt på trettondagsaftonen fick vi tillbringa någon timme med två fullvuxna bröder. Det var så häftigt, de strök förbi vår bil, nära nog att röra – och ljuset var fantastiskt. Jag har lagt upp en liten filmsnutt eller två på Afrikakompaniets Instagramkonto, under höjdpunkten som heter Mara Naboisho.

En lejonhane går mot kameran medan en hjord antiloper tittar nyfiket på honom. Vi såg dessa djur på safari i Mara Naboisho

Han strosade förbi dessa antiloper (topi), som följde nyfiket efter. Varje gång han vände på huvudet åt deras håll sprang de fort som attsingen.

Leopardshow i ett träd

Vi hade även en helt otrolig leopardupplevelse. I flera dagar försökte vi få syn på leoparden och dess ganska stora unge. Det var långt dit och vi tillbringade rätt lång tid stirrandes på ett träd. Trädet hade leoparden suttit i fram till ungefär fem minuter innan vi kom fram. Men sen vägrade den att visa sig för oss. Efter några sådana tillfällen kom så äntligen ungen upp i ett av träden i ett väldigt buskigt område. Ljuset var dock riktigt dåligt eftersom det var efter skymning. Dagen därpå hade vi hört att de rört sig i samma område igen, så vi åkte dit och väntade. Igen. Såg ingenting, ingenting, ingenting. Men hörde plötsligt ett vrål och så var det något som hoppade upp i ett träd en bit bort.

Det visade sig att mamman dödat en impala och en hyena försökte stjäla bytet. Så hon hoppade helt sonika in i ett träd med det. Ungen följde efter och kalasade på resterna medan vi tittade på.

safari i Mara Naboisho

Leopardhonan lämnar bytet kvar i trädet så att ungen kan få sig ett skrovmål.

Det var riktigt häftigt, även om det skedde en bit bort ifrån oss så svårt att se i detalj vad som hände.

Varierat djurliv

Även om kattdjur nästan alltid är det som folk vill se på safari finns det många andra djur att titta på och framför allt lära sig mer om. Det tycker jag är det bästa om safari – att jag lär mig så mycket om så många olika djur.

Safari i Mara Naboisho

Antilopen topi kallas för “blue jeans” av guiderna, detta för att det ser ut som om den har byxor på sig.

safari i Mara Naboisho

Visste du att flodhästar inte simmar? När de rör sig går de på flodbotten.

safari i Mara Naboisho

Giraffer slåss genom att svinga nacken och slå huvudet i motståndaren.

safari i Mara Naboisho

 

Safari i Mara Naboisho är safari med samvete

Det finns många projekt i Mara Naboisho. Och den som väljer att lägga sin safari på något av lodgerna eller tältlägrena där bidrar till betydligt mer än bara viltvård. Projekt som främjar rent vatten, att stärka kvinnors utbildning och självständighet är några av dem. Här finns en lista på projekten och detta är en berättelse om hur det funkar och på vilket sätt närområdet påverkas.

Att bo på någon av Basecamp Explorers tältade läger kostar från USD 315 per person 2020, vilket är ett överkomligt pris för en safari, även i privat reservat. Det finns både enklare tältläger och en riktig lyxvariant. Eagle View var vår favorit, men Leopard Hill är också riktigt fint. I Mara Naboisho finns ett tältäger till, Wilderness, som är till för dig som verkligen vill uppleva safari som det var förr. Där finns inget wifi och allt är så enkelt (men ändå fint) som det går.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.