Så kan du hjälpa vilda djur i coronadrabbade Afrika - Afrikakompaniet
giraffen tjuvjakt
Giraffen – en bortglömd gigant som hotas av tjuvjakt
June 20, 2020
fotosafari, Sydafrika
Fotosafari – för både proffs och amatör
July 1, 2020
giraffen tjuvjakt
Giraffen – en bortglömd gigant som hotas av tjuvjakt
June 20, 2020
fotosafari, Sydafrika
Fotosafari – för både proffs och amatör
July 1, 2020
Visa alla

Så kan du hjälpa vilda djur i coronadrabbade Afrika

Coronapandemin är en kris som drabbar många. Till exempel turismen och i förlängningen djuren, som hotas av tjuvjakt. Men du kan hjälpa vilda djur i Afrika.

Vi är många världen runt som drabbats hårt av Coronapandemin. Allra hårdast drabbade är givetvis de som förlorat anhöriga, eller blivit sjuka själva. Det är många som blivit av med sina jobb, och inom vården kämpar hjältar varje dag.

Inom turismen är vi också hårt drabbade, men allra svårast är det för de vilda djuren. De hotas av tjuvjakt och deras naturliga livsmiljö riskerar försvinna när intäkterna från turismen inte längre kan betala för att bevara den.

hjälpa de vilda djuren i coronadrabbade Afrika, noshörningar

För att stävja den värsta tjuvjakten har man tagit till ibland drastiska metoder. I tre djurparker i Sydafrika har man tagit bort noshörningarnas horn, med förhoppningen att de ska vara mindre attraktiva för tjuvjägare då. Men många konservat och safariföretag har på olika vis gått samman för att försöka rädda djurens naturliga livsmiljö och skydda dem från tjuvjägare medan turisterna måste hålla sig borta.

Så kan du hjälpa de vilda djuren

Det allra bästa du kan göra är givetvis att boka en resa och göra en delbetalning. Kommer det in en delbetalning kan de säkerställa att det finns personal som värnar om djuren och skrämmer bort tjuvjägare. Många turistföretag tillämpar särskilt förmånliga avboknings- och ombokningsregler nu i försök att säkra sin fortlevnad. Om de vet att det kommer resenärer om ett halvår eller ett år är det lättare att hålla igång och inte ge upp.

Men alla har inte råd med en resa till södra eller östra Afrika. Och då finns det andra sätt som du och de du känner kan hjälpa vilda djur i Afrika att klara coronakrisen. Till exempel genom att donera till en organisation som värnar om djuren.

Just nu har Peace Parks Foundation och Afrikakompaniet en gemensam kampanj för att uppmärksamma giraffen, som hotas av utrotning. Du hittar kampanjen på Facebook och kan donera en slant för att bevara och skydda detta majestätiska och vackra djur. Men det finns andra kampanjer. Det är möjligt att leta på till exempel GoFundMe för olika upprop och kampanjer. Men för att förenkla för dig listar jag här några kampanjer som har särskilda Covid-19 eller Coronasatsningar.

Ett urval kampanjer som du kan donera till:
 • Adventure Travel Conservation Fund samlar pengar för att betala för Rangers, som motverkar tjuvjakt.
 • Africa Foundation har ett flertal olika projekt för att förbättra livsvillkoren för människor i södra och östra Afrika under coronapandemin.
 • African Wildlife Foundation har inget särskilt coronaprojekt, men däremot kan du donera pengar som går till skyddandet och bevarandet av vilda djur.
 • Amakhala Game Reserve i Sydafrika behöver donationer för att kunna upprätthålla sitt arbete med att bevara och skydda djuren i reservatet.
 • Basecamp Explorer, som driver ett flertal safarilodger i Kenyas Mara Naboisho-conservancy, samlar in pengar för att kunna rädda både djur och människor.
 • The Bushcamp Company i Zambia har ett flertal olika projekt som behöver stöd i coronatider.
 • Community Conservation Fund Africa NPC har projekt i ett flertal afrikanska länder för att säkerställa en hållbar utveckling även i mindre lokalsamhällen, för att främja bevarandet av de vilda djuren och deras naturliga livsmiljö.
 • Conservation Games kombinerar sport och tävling för att skapa medvetenhet kring vikten av att bevara och skydda djur i Afrika. Det finns över 30 olika filmer med välkända afrikanska sportsprofiler på deras Youtubekanal.
 • Conservation and Wildlife Fund Trust jobbar för att skydda och bevara djuren i Hwange i Zimbabwe.
 • Dolphin Encountours Research Center i Mozambique har en insamling för att säkerställa sin fortlevnad. De ordnar ekoturer för att möta delfiner och arbetar för en hållbar miljö för delfinerna i Ponta do Ouro Marine Reserve r.
 • Dorobo Fund i Tanzania har ett flertal olika projekt som syftar till att bevara den vilda naturen och få lokalsamhällen att blomstra.
 • Endangered Rhino Conservation är inriktade på att rädda noshörningar från tjuvjakt i Sydafrika.
 • Gamewatcher Safaris har startat ett projekt som heter Adopt an Acre, där du kan skänka pengar för att hjälpa både personal men framför allt de vilda djuren.
 • Madikwe Futures hjälper till att sköta Madikwereservatet i norra Sydafrika och behöver kunna fortsätta sitt arbete mot tjuvjakt.
 • Masked Africa säljer ansiktsmasker till allmänheten, företag och skolor där en del av intäkterna går till bevarandet av vilda djur. Genom att donera kan du se till att behövande får gratismasker och samtidigt bidra till de vilda djurens fortlevnad.
 • Natural Selection har ett flertal projekt i länder som Sydafrika, Namibia och Botswana som du kan donera till.
 • Ride for Rhinos är ett gäng motorcykelentusiaster som i april 2021 kommer att resa runt för att skapa medvetande kring tjuvjakten på noshörningar i Sydafrika. Pengarna från deras insamling kommer att gå till att stoppa tjuvjakt och andra bevarandeprojekt i Sydafrika.
 • Save My Spot är en sajt där du kan donera valfri summa till olika företag i Sydafrika. Även om många av företagen som är listade är skönhetssalonger finns en hel del mindre lodger och boenden där. Har du en gång varit i Sydafrika och vill säkerställa att ditt favoritställe finns kvar nästa gång du kommer är det här ett sätt att hjälpa till.
 • Serengeti Show Live gör en serie gratis program på Youtube för att visa upp Serengeti i all sin prakt. De behöver donationer för att kunna stanna kvar till det är dags för djuren att korsa floderna – vilket garanterar spännande tittning!
 • Victoria Falls Anti-Poaching Unit söker pengar på GoFundMe för att kunna fortsätta sitt arbete mot tjuvjakt.
 • The Zambezi Society har ett flertal projekt igång i Zambezidalen, mellan Zambia och Zimbabwe, som de behöver hjälp med.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.