Det finns hopp om en framtid efter Covid-19 - Afrikakompaniet
En lång strand sträcker sig över bilden som är mestadels blå med härligt hav och karaktärsfylld himmel. Just nu är det rea på resor till Afrika
17 Boktips för dig som drömmer om Afrika
May 20, 2020
Seychellerna öppnar för internationella turister
May 27, 2020
En lång strand sträcker sig över bilden som är mestadels blå med härligt hav och karaktärsfylld himmel. Just nu är det rea på resor till Afrika
17 Boktips för dig som drömmer om Afrika
May 20, 2020
Seychellerna öppnar för internationella turister
May 27, 2020

Tro det eller ej, men restriktionerna i vissa afrikanska länder börjar lyftas lite smått. Det finns verkligen hopp om en framtid efter Covid-19.

Det har varit en minst sagd turbulent och underlig vår. Vi har alla påverkats av coronaviruset och pandemin och alla länder var tvungna att hitta lösningar fort. Så fort att de valde olika tillvägagångssätt, och Afrika är inget undantag. I Sydafrika infördes världens strängaste lockdown. Människor fick lämna sina hus en gång i veckan för att handla mat, men inte för att rasta hunden. Alkohol- och tobaksförsäljningen stoppades helt. Restriktionerna i Sydafrika har lättats något – numera får man gå ut mellan 6 och 9 morgonen – men i skrivande stund är det fortfarande förbjudet att sälja alkohol och cigaretter. Botswana hade också en lockdown på 8 veckor och i flera andra länder har det rått utegångsförbud med mera.

Men i Sydafrikas grannländer börjar restriktionerna luckras upp och det finns ett hopp om en framtid efter covid-19. Botswana, Namibia och Zambia har öppnat sina nationalparker för inhemsk turism. Detta är särskilt viktigt då tjuvjakten tros öka om de som är beroende av safariturism inte får några som helst inkomster. Nairobi National Park i Kenya håller också öppet för besökare så här i pandemitider. I Sydafrika är det fortfarande bara så kallade “essential workers”, det vill säga människor som fått tillstånd att röra sig fritt, som får resa runt. Men vi har haft kontakt med flera partners som nu har öppnat igen för att kunna ta emot dessa personer och snart införs nivå 3 på lockdown. Detta innebär att stränderna öppnar och alkohol säljs 4 dagar i veckan.

Sakta men säkert anar vi att det rör sig framåt. Vi vet fortfarande inte när det kommer att vara möjligt för oss i Sverige att resa till Afrika igen, men det finns hopp om en framtid efter covid-19. Till dess fortsätter vi att resa i fantasin.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.