Komplett guide: Gifta sig i Afrika 2023 - Afrikakompaniet
En lång strand sträcker sig över bilden som är mestadels blå med härligt hav och karaktärsfylld himmel. Just nu är det rea på resor till Afrika
Skynda att fynda – rea på resor i 2021
April 28, 2021
Bröllopsresa i Afrika, ett par i siluett under vajande palmer med solnedgången i bakgrunden
Bröllopsresa i Afrika – 28 romantiska toppdestinationer
May 18, 2021
En lång strand sträcker sig över bilden som är mestadels blå med härligt hav och karaktärsfylld himmel. Just nu är det rea på resor till Afrika
Skynda att fynda – rea på resor i 2021
April 28, 2021
Bröllopsresa i Afrika, ett par i siluett under vajande palmer med solnedgången i bakgrunden
Bröllopsresa i Afrika – 28 romantiska toppdestinationer
May 18, 2021

Många drömmer om ett romantiskt bröllop. Och vad kan vara mer romantiskt än att gifta sig i Afrika? Vi har den kompletta guiden för dig som går i giftastankar.

Vare sig du tänker dig ett barfotabröllop på Zanzibar i solnedgången eller en traditionell Maasai-vigsel i den kenyanska bushen kommer ditt afrikanska bröllop att förbli ett minne för livet. Men du har säkert frågor – vad kostar det? Hur förbereder vi oss? Vilket land ska vi välja? Måste vi anlita en bröllopssamordnare? Ingen fara – vi har koll på hur du får till det perfekta bröllopet i Afrika.

Vad kostar det att gifta sig i Afrika?

Det korta svaret är att ett afrikanskt bröllop kan kosta allt från några tusenlappar till – ja, mycket mer pengar. Det som påverkar priset är följande:

  1. Om ni vill gifta er “på riktigt”, det vill säga ha en officiell ceremoni med officiella papper. Då krävs en officiant eller vigselförrättare, ett äktenskapsbevis som registreras med mera. Önskar ni bara en enkel och symbolisk ceremoni, lite bubbel och en brudbukett blir det betydligt billigare. Tänk på att i vissa afrikanska länder (till exempel Moçambique och Sydafrika) är det otillåtet eller svårt för utländska medborgare att gifta sig och registrera vigseln i landet. Där rekommenderar vi att ni ordnar med det juridiska på förhand.
  2. Väljer ni att anlita en bröllopssamordnare kommer ni genast upp i pris. Men det kan det vara värt, speciellt om ni ska ha gäster med er, önskar anlita en fotograf eller är väldigt noga med att allt blir exakt som ni har tänkt er. Fördelen med att anlita en bröllopssamordnare när en ska gifta sig i Afrika är att den personen är ansvarig för att planera allt. Vissa boenden har egna bröllopssamordnare som kan hjälpa till med alla detaljer. Då ingår de i priset som ni betalar för själva bröllopet.
  3. Och så det självklara: Ju fler gäster desto dyrare. Är det bara du och din partner kan du enkelt hålla ner kostnaderna för ert afrikanska bröllop.

En öde strand med en enkel dekoration där ett par ska gifta sig i Afrika.

Förberedelser inför ett afrikanskt bröllop

Det viktigaste inför att gifta sig i Afrika är att veta exakt hur ni vill ha det, och ha kommunicerat det till den som bokar resan åt er eller er bröllopssamordnare. Men det är också bra att känna till att vissa länder har andra, särskilda krav.

Har ni tänkt att gifta er på romantiska ön Mauritius krävs det att brudparet tillbringat minst tre dygn på ön före själva vigseln. Så resan måste planeras därefter. Dessutom krävs många officiella id-dokument flera veckor i förväg. Är du änka, änkeman eller frånskild och ska gifta dig för andra gången behöver du också kunna visa upp en dödsattest eller ett skilsmässobevis innan de kan genomföra vigseln.

Vill ni gifta er i Sydafrika krävs ett besök hos “Department of Home Affairs”, en nationell myndighet, innan ni kan få tillåtelse att gifta er legalt i landet. Detta är bökigt att ordna för några som är på semester, varför vi rekommenderar att ni har en officiell ceremoni hemma innan ni åker. Väl i Sydafrika kan ni sedan ha en symbolisk vigsel.

Detsamma gäller dig som vill gifta dig i Moçambique, det är betydligt enklare att göra allt det juridiska hemma i Sverige, och bara ha en symbolisk ceremoni i Afrika. Så planera allt i god tid så ni inte råkar ut för några oväntade besvikelser. Att gifta sig i Afrika är enkelt, men bara om du gjort din läxa i förväg.

Ett par i siluett lutar sig mot en palm, bakom dem går solen ner i en härlig orange och turkos himmel. Att gifta sig i Afrika är mycket enklare än många tror

Gifta sig i Afrika: vilket land ska vi välja?

Svaret på frågan beror på vad ni vill göra UTÖVER att gifta er. Gifta sig i Afrika är egentligen bara första steget på ert livs äventyr tillsammans. Ni ska ju ha en bröllopsresa också!

Men det beror också på vilket slags bröllop ni önskar er. Vi kan ordna traditionella ceremonier i den afrikanska bushen tillsammans med din safarilodge i både Kenya och Tanzania. Till exempel på lyxiga Angama Mara i privata reservatet Mara Naboisho, angränsande till Maasai Mara. Bokar du en “Maasai Blessing” får ni klä er i traditionella maasai-kläder, se på en dans- och sånguppvisning och bli välsignade av byns äldste. När ni njutit av både vigselceremoni och safari är det dags att åka vidare till Zanzibar eller den kenyanska kusten för några härliga dagar i solen. Ett fantastiskt sätt att kombinera vigsel med bröllopsresa.

Det går givetvis också att gifta sig på safarilodge i Sydafrika. Till exempel på lyxiga Sanctuary Makanyane i malariafria reservatet Madikwe – till ett överkomligt pris. Eller varför inte på Kings Camp i Krugerområdet? Stilen på vigseln är mer västerländsk men upplevelsen lika oförglömlig. Och priserna är mer överkomliga än i de mer traditionella safariländerna Tanzania och Kenya. Det bästa är att ni sedan kan bygga på med en öförglömlig bröllopsresa, till exempel på vingård i Sydafrikas vinland eller vidare till en härlig beachlodge i Moçambique.

Många drömmer om ett bröllop på stranden, med tropiska blommor och ett azurblått hav som kuliss. Vi kan ordna strandnära bröllop i Zanzibar, Moçambique, Kenya, Seychellerna, Sydafrika och givetvis populära Mauritius. Det som skiljer de här platserna åt är tillgängligheten, priserna och vanan vid att arrangera bröllop.

Romantiskt strandbröllop i Afrika

För dig som vill ha den ultimata upplevelsen när du gifter dig i Afrika kan vi varmt rekommendera Mauritius. Det är en så kallad “honeymoon” destination, många väljer att lägga sin bröllopsresa här. Och många väljer också att gifta sig på ön innan de firar bröllopsresa. Det finns flertalet bröllopssamordnare på ön och många av resorterna erbjuder olika bröllopspaket. De billigaste och enklaste paketen ligger på kring 3 500 svenska kronor utöver själva boendekostnaden. Då ingår brudbukett, blommor på platsen för ceremonin, en bröllopstårta för två personer, varsitt glas bubbel under ceremonin och middag (exklusive dryck). Kostnaden för en officiant/vigselförrättare tillkommer.

För den som vill gifta sig i Afrika är också Zanzibar en härlig destination. Flera av våra partners hjälper gärna till att ordna både symboliska och officiella vigslar, och det finns också pålitliga bröllopskoordinatorer på ön. Även här kommer ni undan med några tusenlappar för en enkel och symbolisk ceremoni, inkl bubbel vid vigseln, blommor och brudbukett samt en trerättersmiddag på stranden. Vill ni ha en officiell ceremoni finns en del byråkratiska kostnader som tillkommer, det kostar till exempel USD 900 bara att registrera vigselbeviset.

Även om det inte går eller är att rekommendera att boka en officiell vigsel i Moçambique är också detta land en fantastisk destination för en bröllopsresa. De många milslånga stränderna, känslan av enslighet och ekolyx är romantiskt så det förslår. Även här tillhandahåller flera av de privata beachlodgerna paket i olika prisklasser, eller ordnar skräddarsydda bröllop utifrån era önskemål. Återigen får ni räkna med minst tre-fyra tusen kronor för en enkel ceremoni, inklusive bubbel och trerättersmiddag efteråt.

Gifta sig i Afrika – på ambassad eller i svenska kyrkan

Ett enkelt (och kanske mer prisvärt) sätt att gifta sig i Afrika är att göra det på svenska ambassaden. Men i Afrika är det endast ambassaderna i Maputo och Nairobi som har vigselrätt. Svenska kyrkan utomlands har enbart en mobil präst i Dubai och Afrika, men den personen har rätt att ge välsignelse över ert borgerliga äktenskap. Då behöver ni ha vigt er innan ni åker dit, och samordna med prästen kring ceremonin.

I stället för att gifta sig i Afrika kan ni göra det på flygplatsen innan ni åker. Flyger du från Landvetter eller Arlanda är det enkelt att ordna med vigseln på förhand.

Har du ännu inte bestämt dig för giftermål, eller behöver du mer inspiration? Jag har skrivit om 28 oförglömliga och romantiska destinationer för den som inte bara vill gifta sig i Afrika utan också fira sin smekmånad på denna härliga kontinent.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.